Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
skład kopolimeru- pomocy!!!! 
Autor Wiadomość

Post skład kopolimeru- pomocy!!!!
mam ogromną prośbę aby ktoś mi pomógł obliczyć skład kopolimeru. Doświadczenie brzmi: do kolby okołodennej umieszczam 4,903g bezwodnika maleinowego, 5,2075g (5,78cm3) styrenu 30 cm acetonu i 0,1 g nadtlenku benzoilu. umieszczam w czaszy grzewczej. po reakcji wkraplam 150 cm3 metanolu. masa powstałego kopolimeru to 4,9452 g. nie mam pojęcia jak to ugryźć jakby ktoś mógł pomóc byłabym wdzięczna
:wink:

przeniesione do zadań/blizz

4 lis 2008, o 20:50
Zasłużony dla forum

Ehh, w sumie to jest w skryptach, no ale mogę przy okazji polecić stronkę dość przydatną dla przyszłych polimerowców - wprawdzie nie w języku macierzystym, no ale nobody's perfect ;)

KLIK

Nie pisałaś nic o tym jaki to ma być rodzaj polimeru, więc możemy przyjąć, iż chodzi tu o zastosowanie modelu uproszczonego (inaczej zresztą zadanie miałoby dużo, dużo więcej treści ;) )...

Na stronie do której linkuję masz podane r(styren/bezw maleinowy) i r(bezw maleinowy/styren), więc wystarczy zasadniczo podstawić do wzorku te wartości, a także oczywiście stężenia odpowiednich monomerów biorących udział w reakcji...

jeśli styren oznaczymy jako substancję 1, a bezwodnik jako substancję 2 to:

a) lewa strona równania mówi nam o stosunku ilości monomerów w uzyskanym kopolimerze
b) r1 - określa nam jaki jest stosunek szybkości reakcji styren-styren do szybkości reakcji styren-bezwodnik
c) r2 - określa nam jaki jest stosunek szybkości reakcji bezwodnik-bezwodnik do szybkości reakcji bezwodnik-styren
d) [M1], [M2] - stężenia monomerów

Dodam jeszcze, że skoro nie podano Ci wartości r, to zadanie może być jeszcze prostsze - skład polimeru będzie odpowiadał składowi mieszaniny monomerów *barbarzyństwo!*...

7 lis 2008, o 20:56

9 lis 2008, o 17:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]