wykres ilustruje zależności ilościowe reakcji pomiędzy tlenkiem cynku i pewnym dwuhydronowym kwasem tlenowym. Ustalić wzór tego kwasu.
Niestety nie ma wykresu, jednak można z niego odczytać, że :
na 40,5 g ZnO przypada 49 g kwasu
MZnO = 81g/mol
40,9g ZnO - 49g kwasu
81 g ZnO - x
x = 98g
H2EOx - poszukiwany kwas
M H2EOx = 2*1 + E +16x
I stanęło w martwym punkcie. Jak z tego obliczyć ile atomów tlenu ma ten kwas? I jak obliczyć mase pierwiastka E?
Wiem, można się domyślić, że to H2SO4, ale jak do tego dojść... ?
10 lis 2008, o 00:38
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Miałem podobne zadanie na konkursie chemicznym (w gimnazjum) xD
Jury zadowoliło to, że zgadłem.
A tu, no cóż, może i można to jakoś wyliczyć, ale mamy niewiele kwasów dwufunkcyjnych reagujących z ZnO - musi to być mocny kwas (pomińmy kompleksowanie) i z dwufunkcyjnych mocnych kwasów tlenowych kojarzę tylko H2SO4.
Myslę, że takie wyjaśnienie powinno wystarczyć. Można jeszcze podstawić wartości do wzoru.
Ewentualnie zróbmy tak: dwufunkcyjne kwasy tlenowe nieorganiczne mają VI lub IV wartościową grupę funkcyjną (są wyjątki, ale narazie je pomińmy).
przy wartościowości VI mamy 4*16 + 2 + E = 98 ; E = 32 (siarka)
przy wartościowości IV mamy 3*16 + 2 + E = 98 ; E = 48 (tytan)
Tytan na VI stopniu utlenienia nie tworzy mocnego kwasu, bo jego tlenek jest amfoteryczny, zatem kwasem jest H2SO4
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
10 lis 2008, o 09:27
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
chemik10 napisał(a):
VI lub IV wartościową grupę funkcyjną
Miałem na myśli atom centralny!
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości