Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
kinetyka chemiczna - stezenia rownowagowe 
Autor Wiadomość

Post kinetyka chemiczna - stezenia rownowagowe
mam problem z kilkoma zadaniami, prosze o pomoc:

zad.1
stezenia rownowagowe reakcji: 2A + B -> 2C (w mol/dm3) wyniosly: Cc=8 i Ca=2. Jakie bylo poczatkowe stezenie substancji B, jezeli K=4 ? (odp.: 8mol/dm3)

zad.2
PCl5 w podwyzszonej temperaturze rozklada sie, dajac PCl3 i Cl2. W zamknietym naczyniu o objetosci 125dm3 ogrzano 5 moli PCl5 do temperatury 500K. Oblicz stezenia wszystkich reagentow w stanie rownowagi, jesli stala rownowagi reakcji PCl5 -> PCl3 + Cl2 w temp. 500K jest rowna 0,04. (odp.: PCl3=Cl2=0,025mol/dm3, PCl5=0,015mol/dm3)

zad.3
Stala rownowagi reakcji C(s) + O2(g) -> CO2(g) w pewnej temp. jest rowna 0,3. Do naczynia o objetosci 400dm3 wprowadzono 10 moli wegla i 10 moli tlenu, po czym zapoczatkowano reakcje. Oblicz, ile % wegla uleglo utlenieniu do momentu ustalenia sie rownowagi. (odp.: 23,1%)

zad.4
reakcja odwracalna wyraza sie rownaniem: A+B->C+D. Poczatkowe stezenie substancji A wynosi 2 mol/dm3 , a B 10mol/dm3. Jaka czesc A ulegnie przemianie do chwili ustalenia sie rownowagi? (odp.: 83,3%)

zad.5
do reaktora o objetosci 1dm3 wprowadzono substraty reakcji w stosunku molowym X:Y = 1:2 i zainicjowano reakcje opisana schematem X(g) + Y(g) --> Z(g) + W(g). Po ustaleniu sie stanu rownowagi w T=500K (w tej temp. K=1) stwierdzono, ze stezenie produktu Z jest rowne 4 mol/dm3. Oblicz liczbe moli substratu X wprowadzonego do reaktora. (odp.: 6)

zad.6
Dla reakcji opisanej rownaniem X + Y --> Z zachodzacej w temperaturze T z zauwazalna szybkoscia, stezeniowa stala rownowagi K=0,5. Do stalowego zbiornika o pojemnosci 1dm3 wprowadzono w temperaturze T jednakowe ilosci moli substancji X,Y,Z. Po pewnym czasie przeprowadzono analize i stwierdzono, ze ilosci moli poszczegolnych substancji nie ulegly zmianie. Oblicz liczbe moli substancji X wprowadzonej do zbiornika. (odp.: 2)

Troche duzo tego, ale nie wiem jak sie za nie zabrac..

22 lis 2008, o 20:02
Nauczyciel

Zadania są proste, tzn. jesteś wstanie je zrobić, jeśli słuchałeś na lekcjach.
Swoją drogą, trzeba wpaść na pomysł i to może sprawiać problemy...
Może podumaj nad nimi trochę? Pierwsze jest wprost banalne!

22 lis 2008, o 21:01

w pierwszym nie jestem pewien czy mozna przyjac, ze przereaguje dwa razy mniej B, niz C (w zwiazku z wspolczynnnikami stechiometrycznymi) ? jesli tak, to rzeczywiscie jest banalne. ale reszty niestety nie umiem zrobic

22 lis 2008, o 23:56
Nauczyciel

Początkowe stężenie substancji B to jest stężenie równowagowe + 1/2 * stężenie C (gdyż z 1 B powstaje 2C).
W 2 musisz przekształcić równanie na stałą równowagi ;) Zapisz, co jest czemu równe ( z równania reakcji ).
W 3 również, tylko oznacz sobie ilość wytworzonego CO2 jako x (podpowiedź :mrgreen:).
W 4 brakuje mi wartości stałej.
5 analogicznie do 1.
6 to też, patrz

K = [Z]/[X][Y], a przecież [X]=[Y]=[Z]

K = [X] / [X]^2

[X] = 1/K

23 lis 2008, o 09:31

w drugim przeksztalcilem, tylko ze wynik mi zly wyszedl :/ wyliczylem stezenia, poczatkowe PCl5 wyszlo 0,04, rownowagowe 0,04-x a stezenia rownowagowe PCl3 i Cl2 to x. z rownania na stala rownowagi:
0,04 = x^2/0,04-x
i z tego x wychodzi 0,03, a prawidlowa odpowiedz do tego zadania jest inna. to co robie zle?

w trzecim to chyba nie mozna obliczyc stezenia wegla (cialo stale) ?

a piate, to skad wiadomo w jakim stosunku molowym sa produkty?

23 lis 2008, o 15:40
Nauczyciel

Wychodzi 0.0247, gdybyś nie zaokrąglał, to by było dobrze ;)

23 lis 2008, o 15:52

i jeszcze jedno..:) skad wzielo sie to [X]=1/K w ostatnim? z przeksztalcenia to wynika ze [X] = K * X^2

23 lis 2008, o 15:52
Nauczyciel

i jeszcze jedno..:) skad wzielo sie to [X]=1/K w ostatnim? z przeksztalcenia to wynika ze [X] = K * X^2

Widzę, że problemem nie jest chemia, a matematyka :mrgreen:

Przecież po podzieleniu stronami przez [X]^2 otrzymamy:
1/[X] = K, a po odwróceniu
[X] = 1/K

Jeszcze jakiś problem? :)

23 lis 2008, o 15:56

no fakt, matematyki to nie znosze i nie rozumiem :o
ale co dzielimy stronami przez to X^2 ? bo jakos nadal nie moge do tego dojsc.. :)

a czy jeszcze jakis problem hm.. tak, to co napisalem wyzej:
w trzecim to chyba nie mozna obliczyc stezenia wegla (cialo stale) ?

a piate, to skad wiadomo w jakim stosunku molowym sa produkty?

23 lis 2008, o 16:04
Nauczyciel

Dzielimy stronami równanie. Czyli lewą i prawą stronę przez to samo, czyli [X]^2. Metoda oklepana na układach równań w 6 klasie podstawówki i w gimnazjum.

Cytuj:
Oblicz, ile % wegla uleglo utlenieniu do momentu ustalenia sie rownowagi

Czy ktoś tu mówi o stężeniu?
Warto jednak zauważyć, że stała ma postać K = [CO2]/[O2].
Skoro tak, to tyle samo moli tlenu zostanie zużyte, ile moli węgla oraz tyle samo moli CO2 powstanie, co zużyto moli węgla.
No i liczymy:
Stężenie tlenu wynosi 10/400 = 0.025mol/dm^3

0.3 = x/0.025 - x
0.3*0.025 - 0.3*x = x
x*1.3 = 0.3*0.025
x = 0.3*0.025/1.3 = 5.77 * 10^-3 mol/dm^3 (stężenie CO2)
Teraz liczymy ile to jest moli - 5.77*10^-3 * 400 = 2.308 mol

Jak już założyliśmy - tyle moli CO2 powstało, ile moli C zostało zużyte.
Skoro zużyto 2.31 mola węgla z 10 moli, to jest to 2.31 * 100% / 10 = 23.1%

23 lis 2008, o 16:20

Dzielimy stronami równanie. Czyli lewą i prawą stronę przez to samo, czyli [X]^2. Metoda oklepana na układach równań w 6 klasie podstawówki i w gimnazjum.

az tak slaby z tej matmy nie jestem :mrgreen: nie o to mi chodzilo, ale juz wiem, skad to sie wzielo. mialem chwilowy "zastoj" umyslowy i nie skojarzylem, ze X/X^2 to to samo co 1/X :P

Cytuj:
Warto jednak zauważyć, że stała ma postać K = [CO2]/[O2].
no wlasnie.. o to mi chodzilo - ze pomijamy w rownaniu C.

dzieki ;)

23 lis 2008, o 16:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]