n-fenyloanilina, (C6H5)2NH, difenyloamina
<center>
DIFENYLOAMINA
n-fenyloanilina
(C<sub>6</sub>H<sub>5</sub>)<sub>2</sub>NH
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: bezbarwny
-
Zapach: charakterystyczny
-
Gęstość: 1,16 g/cm3 w 20*C
-
Rozpuszczalność w wodzie: 0,05 g/l w 25*C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych
-
Temperatura topnienia: 53-54*C
-
Temperatura wrzenia: 302*C w 1013 hPa
-
Temperatura rozkładu:
-
Palność: niepalna
-
Toksyczność: LD50 (doustnie szczur): 1120mg/kg; LD50 (skóra królik): 5000mg/kg
-
Higroskopijność: higroskopijna
-
Przechowywanie: szczelne opakowanie, temperatura pokojowa
Własne spostrzeżenia: Stosowany jako pestycyd (fungicyd). Jest również półproduktem do wytwarzania barwników.
Difenyloaminę otrzymuje się w przemyśle przez ogrzewanie pod ciśnieniem aniliny z chlorowodorkiem aniliny.