Czy mydło to detergent?? Pytam bo myślę, że tak, ale moja chemiczka uważa że nie.
7 gru 2008, o 16:45
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
No jak to nie? Jest środkiem powierzchniowo czynnym, ułatwia tworzenie zawiesiny brud-woda.
A czym jest według niej?
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
7 gru 2008, o 16:49
narew
według niej detergent to nie mydło, bo mydła to sole metali alkalicznych i kwasów organicznych, a detergenty są solami kwasów sulfonowych i wodorosiarczanów wyższych alkoholi.
7 gru 2008, o 17:37
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Ale i te i te pełnią taką samą funkcję. Wszystkie te związki mają polarną grupę na końcu niepolarnego łańcucha węglowego... Przez co można wyszczególnić część hydrofobową i hydrofilową. W dodatku mydło jest alkaliczne, to też ułatwia usuwanie brudu.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
7 gru 2008, o 17:41
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
narew napisał(a):
według niej detergent to nie mydło
No i ma rację. Bo nie każdy detergent jest mydłem
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
7 gru 2008, o 18:17
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
melon napisał(a):
narew napisał(a):
według niej detergent to nie mydło
No i ma rację. Bo nie każdy detergent jest mydłem
To prawda, że nie każdy detergent jest mydłem, ale za to każde mydło będzie detergentem (ale nierozpuszczalne w wodzie wapniowe już nie).
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości