Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Pomocy !!! Tal w moim mieszkaniu ??? 
Autor Wiadomość

Post Pomocy !!! Tal w moim mieszkaniu ???
Od kilku dni w mieszkaniu /w bloku/ na podłodze i na meblach znajdujemy dziwny pył. Pył ten jest błyszczący, srebrzysty i wyglądem przypomina miniaturowe potłuczone lusterka o wymiarach
od 0,5 do 0,1 mm i jeszcze drobniejsze. Od czasu pojawienia się w mieszkaniu tego pyłu czujemy się z moją dziewczyną bardzo źle. Odczuwamy m.inn. pieczenie i drętwienie języka, silne-przeszywające bóle brzucha, problemy z oddychaniem, zaburzenia rytmu serca, swędzenie odkrytych części ciała, bóle mięśniowe, bóle i zawroty głowy, totalne osłabienie i nieustanne mdłości. W ustach czujemy jakby metaliczny posmak. Próbowaliśmy zbadać ten pył w Płockim sanepidzie, ale nam odmówiono z powodu braku możliwości technicznych. Proszę Was bardzo o pomoc-poradę, jakieś sugestie, co to może być i gdzie można by to niedrogo zbadać ?

Pozdrawiam!
-

Piotr Solnica

17 gru 2008, o 17:37
@MODERATOR

napisac do gazety - oni zrobia taki szum, ze na pewno bedziesz znal odpowiedz bardzo syzbko

17 gru 2008, o 17:50

Post Re: Pomocy !!! Tal w moim mieszkaniu ???
pawlo napisał(a):
Od kilku dni w mieszkaniu /w bloku/ na podłodze i na meblach znajdujemy dziwny pył. Od czasu pojawienia się w mieszkaniu tego pyłu czujemy się z moją dziewczyną bardzo źle.[...]?

A jakiś pomysł skąd ten pył mógł się tam znaleźć? Bo przecież nie doszło do cudownego zmaterializowania :P

Poza tym polecał bym udać się na jakieś badania toksykologiczne lub jakieś inne, bo po takich objawach to samo wyjście na świeże powietrze może nie wystarczyć :roll:

17 gru 2008, o 18:07
Post odp.
Jest wiele firm wykonujących usługi z zakresu analityki poszukaj w swoim rejonie lub mieście , jeśli cię to w jakiś sposób pocieszy wnioskując z twojego opisu zapewniam cię że nie jest to Tal !!
w kontakcie z tym metalem w postaci proszku /szary proszek/ zatrucie jest zazwyczaj śmiertelne Tal jest silną trucizną układu nerwowego , można go wykryć robiąc analizę moczu na obecność tego pierwiastka w placówkach medycznych, utrzymuje się w moczu nawet do 10-tygodni po zatruciu.
Charakterystycznym objawem zatrucia Talem jest pojawienie się ,jak wykazał to Widy,czarnych złogów barwnika w korzeniach włosów ,dobrze widocznych pod mikroskopem.
Występują one nieraz już w pierwszych dniach od chwili zatrucia , w drugim tygodniu następuje wypadanie włosów, które stopniowo nasila się powodując całkowite wyłysienie , na paznokciach pojawiają się charakterystyczne objawy półksiężycowate białe poprzeczne prążki .
pozdro.
eko

17 gru 2008, o 19:10

Post Re: odp.
eko osiem napisał(a):
, na paznokciach pojawiają się charakterystyczne objawy półksiężycowate białe poprzeczne prążki .

a to nie jest ogólnie objaw zatrucia metalami ciężkimi? mam na myśli że np Pb cz Cd itd także dają ten objaw

17 gru 2008, o 20:56
SianoPIS!

półksiężycowate białe poprzeczne prążki .

:szok: Też mam na niektórych paznokaciach takie małe białe coś... :roll:

17 gru 2008, o 21:50
Post Re: odp.
Kolotko_Tanker napisał(a):
, na paznokciach pojawiają się charakterystyczne objawy półksiężycowate białe poprzeczne prążki .
a to nie jest ogólnie objaw zatrucia metalami ciężkimi? mam na myśli że np Pb cz Cd itd także dają ten objaw

Nie nie jest objaw ogólny , gospodarka Ołowiu w ustroju podobna jest do wapnia !!

prążki na paznokciach są objawem zaburzeń wzrostowych !!
pozdro.
eko

17 gru 2008, o 23:04

Imaginus, nie chodzi Ci czasem o taki mały półksiężyc w tym miejscu co paznokieć wyrasta ze skóry ?? :wink: To jest normalne, ale myślę, że lakier do paznokci rozwiąże sprawę definitywnie :lol:

17 gru 2008, o 23:42
PROFESJONAŁ

Pewniejsze będą tipsy :)

18 gru 2008, o 03:01
SianoPIS!

Hyh, Wy mnie tu nie orajta :P Tak, chodzi mi o te pół krążki przy wyroście paznokcia. Ale na jednym mam taką plamkę malutką na środku...
Pozdrawiam,
Imaginus.

18 gru 2008, o 14:57

Post To są fotki tego pyłu:
Niestety nadal nie wiem gdzie to można zbadać. Totalna załamka...

Załączniki:
PC160241_a.jpg
PC160241_a.jpg [ 42.84 KiB | Przeglądane 5092 razy ]
PC150204_a.jpg
PC150204_a.jpg [ 35.97 KiB | Przeglądane 5075 razy ]
PC150197_a.jpg
PC150197_a.jpg [ 36.58 KiB | Przeglądane 5058 razy ]

18 gru 2008, o 16:18
@MODERATOR

kolego jesli uwazasz ze jest to szkodliwe to
1. czemu bierzesz to do nieuzbrojonej lapy
2. czemu jeszcze nie zglosiles problemu administracji budynku ?
3. cos mi sie wydaje ze to po prostu cos zwiazanego z nadchodzacymi swietami typu farba z baniek etc.

18 gru 2008, o 18:08

18 gru 2008, o 18:40

A nie wystarczy po prostu zrobienie porządków w domu? Czy pył się sam nanosi np. z wentylacji?

19 gru 2008, o 00:16
No właśnie. Weź sobie jakąś próbkę sensownej wielkości zbierz do jakiegoś szczelnie zamykanego woreczka/słoiczka w celu zbadania a mieszkanie poddaj na początek jakiejś amatorskiej dekontaminacji.

Cały pył wciągnąć odkurzaczem, przemyć wszystko bardzo dużą ilością wody którą należy ze szmaty wyciskać do wiadra a jego zawartość co jakiś czas wylać i nalać świeżej wody, używać dużo detergentów... Podczas tych prac, szczególnie w początkowym etapie przydałaby się maseczka przeciwpyłowa. A przy myciu wodą obowiązkowo gumowe rękawice.

Jeśli ten pył unosi się w powietrzu to musi mieć mniejsze rozmiary niż te które podałeś.

Niestety większość związków chemicznych ma postać białego proszku i może to być dosłownie wszystko... z silnych trucizn to np. cyjanek potasu, arszenik (tlenek arsenu), różne azydki. Jak nie masz o tym pojęcia to sam tego nie stwierdzisz a my przez forum też nie.

Znajdź jakąś stację toksykologiczną albo może poproś o pomoc w jakimś biurze detektywistycznym/na policji - oni powinni wiedzieć gdzie można to zbadać. Możesz też udać się do lekarza na badanie pod tym kątem - może wtedy wykryją coś we krwii a przy okazji zbadają próbkę tej substancji.

19 gru 2008, o 01:04
Post Re: To są fotki tego pyłu:
pawlo napisał(a):
Niestety nadal nie wiem gdzie to można zbadać. Totalna załamka...

Napisz na pw. analiza bez problemowa :wink:
pozdro.
eko

19 gru 2008, o 01:37

Post pyl
Jesli sa takie objawy - idz do lekarza lub osrodka toksykologicznego.
Zabierz ze soba probki pylu w np. woreczku strunowym (przy pobieraniu probki zaloz maske przeciwpylowa i rekawiczki).
Moze to byc cos nieszkodliwego, tylko ze masz na to cos uczulenie lub moze to byc jakas substancja szkodliwa.
Adresy osrodkow zawiera link ponizej.
http://etox.2p.pl/index.html?mp=1

16 lip 2009, o 20:59
**

paul0 nasz delikwent z talem po takim czasie dawno by zszedł śmiertelnie albo był po poważnej terapii odtruwającej.

SPRAWDZAJCIE DATY POSTÓW W WĄTKACH I MYŚLCIE CO PISZECIE, bo to naprawdę jest niesmaczne.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

16 lip 2009, o 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]