Odpowiedz w wątku  [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna strona
Demaskator 
Autor Wiadomość

Jak zauważyłem, nie o wikipedię chodzi... :oops:

Obrazek
weź udział:

8 wrz 2008, o 17:53

Cytuj:
"Sprzęty RTV i AGD zawierają szkodliwe pierwiastki takie jak ołów, rtęć, kadm, freon".

No a mój szampon zawiera pielęgnującą obecność witaminy. Nie jest napisane jakiej. Poprostu WITAMINA jakas jest i zwykłemu uzytkownikowi powinno wystarczyć. :lol:

8 wrz 2008, o 23:13
@MODERATOR

ostatnio zmieniałem płytę główną - na płycie przereślone "Pb" zaś na pudełku

Cytuj:
WARNING: This product contains chemicals, including lead, know to the State of California to cause birth defects or other reproductive hatm. Wash hand after handling. Perchlorate Material-special handling may apply, See http://www.dtsc.ca.gov/hazardouswaste/perchlorate

8 wrz 2008, o 23:53
SianoPIS!

Kurźwa... Szlag mnie trafia... Moja mama mówiła dziś, że sól nie jest chemiczna :D Naturalne 100% :D:D :evil: :evil:
Pozdro,
Ima.

30 wrz 2008, o 10:49
SianoPIS!

http://www.alert24.pl/alert24/51,84880,4964463.html?i=1
Niech no ja bym się tam dostał pierwszy :twisted: Nic by nie zostało, już ja bym się tym zajął :D
Pozdrawiam,
Imaginus.

30 wrz 2008, o 21:31

http://www.alert24.pl/alert24/51,84880,4964463.html?i=2

Cytuj:
W pojemnikach znajdują się bardzo trujące substancje m.in. cyjanek

Sam cytat nie jest ironiczny, ale jak w linku widać - nie jest na miejscu :)

30 wrz 2008, o 23:19

Czemu ja takich opuszczonych zasobów nie znajduje T_T Ale z drugiej strony mogło by to być niebezpieczne posługiwanie się czymś znalezionym nie wiadomo gdzie i w jakim stanie~~

Swoją drogą mam parę odczynników w słoikach jak na zdjęciu (nie wiem ile one maja lat ale myślę, że grubo ponad 15 :lol: )

30 wrz 2008, o 23:35

Czasami wystarczy poszukać w kuchni http://wiadomosci.onet.pl/1842634,12,item.html Chińczyk potrafi. Tym razem im się upiekło, bo chyba nie mieli pod ręką tego słynnego "kwasu siarkowego w proszku"

13 paź 2008, o 13:31
PROFESJONAŁ

Ciekawe, czy przy tej okazji pozbyli się kamieni żółciowych lub chociaż nerkowych... :lol:
G.M.

13 paź 2008, o 14:45

może mało chemiczne bedzie to co znalazłem ale bardzo mi się spodobało:) a wiec w sklepach awans sprzedają ciśnieniowy ekspres do kawy i było by wszystko dobrze gdyby ktoś nie napisał na gazetce CIŚNIENIE 15 BAR :P :P :P ciekawe czy do takiego wypasionego expresu co rok trzeba wołać UDT żeby nakleili naklejke i odbiór zrobili :twisted: :twisted: :twisted:

17 paź 2008, o 03:01
*

15 Bar to około 1,5 MPa, tak? Lubię metryczne jednostki...
Nawet jeśli to czy to jest aż tak wielkie ciśnienie? Nie mam pojęcia jak taki ekspres działa, ale przecież np. w oponach rowerowych jest nawet 0,5MPa, w samochodowych może trochę mniej. I przyjeżdża UDT? ;)
Teraz już wracając do tematu, czy może wiesz na jakich ciśnieniach pracują takie ekspresy? Może jednak faktycznie pomylili się o jeden przecinek...

MAM CIĘ!

18 paź 2008, o 00:27

tak 15 bar to 1.5 MPa. średnio w aucie osobowym ciśnienie zalecane to około 1.8-2.2 bara. a expres działa prosto podgrzewa wodę która sie gotuje tworzy się para która powoduje wzrost ciśnienia i jak naciskamy przycisk to leje sie nam woda i wylatuje para. i było by wszystko dobrze ale para przy 16 bara ma temperature około 220 stopni (nie jest to zależnośc liniowa ciśnienia od temp ale przy 25 barach ma 300 stopni) taką 220 stopniową parę nie "złapał" byś do kubka bo nie zdążyła by sie przechłodzić i wykroplić. idąc dalej urządenie takie musiało by być wykonane wg normy pn 16 (zawory itp) zbiornik na wodę musiał by mieć robioną próbę ciśnieniową (ciśnienie nominalne x 2 około) pewnikiem według przepisów musiał bys mieć zawory bezpieczeństwa itd..... z UDT to był żart bo urządzenia wymagające odbioru UDT muszą być dość spore (odpowiednia moc ciśnienie i temperatura) ale jak byś miał zbiornik na sprężone powietrze takie jak w rowerze o pojemności np 2.5m3 to UDT by Cię odwiedzał:) z tego co pamiętam ze szkolenia to urządzenia nie podlega UDT jeżeli nie przekracza 1 bara ciśnienia roboczego i 80 stopni. a co do ciśnienia pracy expresu jeżeli leci z niego woda z przesyconą parą to temperatura tego wyziewu ma około 100 stopni więc i ciśnienie nie może być wyższe niż 1 bar. pozdrawiam ps mam nadzieję że mi się nie pomyliło gdzięs coś bo na nocce to cięzko z myśleniem:)

18 paź 2008, o 02:31

Dzisiaj w programie Galileo widziałem materiał o piecu steatydowym (jakiś rodzaj minerału wydobywany w Finlandii) ale nie w tym rzecz. Mówili, że piec ten jest ekologiczny bo dzięki bardzo wysokiej temp. czegoś na styl radiatora u wylotu spala wydobywające się z niego trujące gazy i węglowodory oraz sadzę - tu już mi coś nie gra ale olać. Na koniec dodali, że piec ten emituje znacznie mniej CO2 do atmosfery... jakim cudem ku#@? rozkłada CO2 z spalonej sadzy i w-wodorów i ogólnie drewna na protony neutrony i elektrony czy na gazową sadzę i tlen cząsteczkowy :D:D:D ?? :szok:

19 paź 2008, o 11:41

tu chodziło chyba o wyższą efektywność cieplną. lepiej wykorzystuje ciepło co wiąże sie z mniejszym zużyciem paliwa i zanieczyszczeniem atmosfery.

może jeszcze chodzi o to że stosunek H:C w paliwie do tego pieca jest większy niż w węglu kamiennym i piec emituje więcej H2O niż CO2.

19 paź 2008, o 12:12

No głównym celem były efekty cieplne ale mnie zaintrygowała inf. o spalinach.

Mała poprawka- kominku* a nie piecu. A jako paliwo mówili o drewnie i tylko dodali, że powinno być suche i coś tam jeszcze ale już nie słuchałem.

(PS. swoją drogą fajną cenę ma taki kominek, tylko 40 000 PLN :D)

19 paź 2008, o 12:28

Szukałem informacji o metyloetyloketonie i znalazłem: http://www.gronkowiec.pl/solwenty.html# ... ony%20(MEK)%20lub%20metylobutyloketony%20(MBK)
Jakby ktoś z Was umawiał się z dziewczyną (lub z chłopakiem), to niech poczyta jeszcze o benzenie :P

4 lis 2008, o 14:03

Wymiękłem. Sól niskosodowa http://www.medyk1.pl/go/_info/?id=718 Na odtrutkę potrzebuję chyba wódki bezalkoholowej

16 gru 2008, o 22:49

Nie musi być w tym nic do demaskatora :idea: KCl i już sodu nie ma, są chyba nawet takie patenty żeby solić KCl :wink:

17 gru 2008, o 00:10

Soliłeś KCl-em :P ? To spróbuj :twisted: Może Ci się pomyliło z KCN. A tak serio, wczytałem sie trochę w temat i ktoś wpadł na pomysł, żeby zubożyć sól kuchenną dodając chlorku wapnia. Pewnie przełknąć da się sól zubożona maksymalnie o 1% Na. Czekam teraz na sól bezcholesterolową

17 gru 2008, o 11:13

Gazeta wyborcza jak zwykle serwuje nam porcję ciekawych informacji:
http://wyborcza.pl/1,91002,5167715.html?as=1&ias=3&startsz=x

Cytuj:
Mało kto zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa stosowania napojów energetyzujących. - Większość tych płynów zawiera kofeinę, efedrynę czy kodeinę (to opioid - pochodna morfiny)

Cytuj:
epinefryna
oficjalnie - składnik np. nurofenu forte

Ciekawy jestem ile się można nauczyć biorąc tramadol czy dekstrometorfan :lol: Pewnie fajnie się pisze takie artykuły po tych środkach :lol:

18 gru 2008, o 00:25
@MODERATOR

tauryna-kodeina-efedryna... co za różnica? ważne że się rymujea kofeina-amfetamina-kokaina to co, niby taka bezpieczna?

18 gru 2008, o 00:34
Post odp.
Tak a tussipect i sudafed maja bardziej ciekawe składy :wink:
jedno na kaszel drugie na katar chee hee .
Ludzie nie z branży nie bardzo orientują się w nazewnictwie i wszelkie nazwy interpretują raczej fonetycznie , jak było już w wcześniejszych postach dla laika jakimi zwykle w tej dziedzinie są pismaki zwykły dostepny żelazocyjanek potasu określa jako "cyjanek" nadając powagę art.-u nie sadzę że jest to celowe bo osobiście znam kilku pismaków i w tej dziedzinie
masakra :cry:
Bez podstawowego przygotowania ale z maturą sam osobiście widzę że te osoby są nieodpowiednio przygotowane jeśli wyraźny widniejący napis segregacyjny określa np. "Bromki"
zazwyczaj po segregacji zawiera, bromiany. borki , boraks i ostano baru azotan zastanawiam się nad sensem edukacji maturalnej :roll:
pozdro.
eko

18 gru 2008, o 02:59

Tussipect skład ma ciekawy, ale niestety już tylko na receptę (tabletki i syrop też).
A był to całkiem fajny lek :wink: . Już w normalnych dawkach czuć było pobudzenie, zwłaszcza w połączeniu z kofeiną. Było to pożądane jak choroba nas rozłożyła. Usuwał katar, kaszel i osłabienie.

18 gru 2008, o 17:42
@MODERATOR

Tussipect skład ma ciekawy, ale niestety już tylko na receptę (tabletki i syrop też).
A był to całkiem fajny lek :wink: . Już w normalnych dawkach czuć było pobudzenie, zwłaszcza w połączeniu z kofeiną. Było to pożądane jak choroba nas rozłożyła. Usuwał katar, kaszel i osłabienie.

ta a do tego zapobiegal niechcianym ciaza ;]

18 gru 2008, o 18:05

A mój stryj to chyba już kilogram morfiny zjadł i nic 8)

18 gru 2008, o 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna strona