nie, Twoja pani od chemii o niczym nie zapomniała, takich wiadomosci w liceum nie uczą, a na pewno nie na profilu ogólnym
To teraz cos na słodko
, czyli obiecane cukry
1. wykrywanie cukrów prostych i złozonych - reakcje ogólne: w podwyższonej temperaturze, pod działaniem kwasów mineralnych, cukry ulegają odwodnieniu. Produktami są furfural lub jego pochodne – zależnie od rodzaju cukru, który został odwodniony. Sam furfural powstaje między innymi w procesie odwadniania pentoz. Furfural i jego pochodne tworzą barwne związki w reakcji z niektórymi odczynnikami organicznymi (np. fenolami). Powyższa właściwość cukrów wykorzystywana jest w analizie organicznej:
a) Reakcja z alfa-naftolem (próba Molisha), 5 % metanolowy roztwór alfa-naftolu (odczynnik Molisha)
b) Reakcja z kwasem fosforowym i octanem aniliny
c) Reakcja z tymolem, 3 % etanolowy roztwór tymolu
d) Reakcja z antronem, 0,2 % roztwór antronu w steżonym H2SO4
2. Odróżnienie cukrów prostych od złożonych:
a) Reakcja z odczynnikiem Lugola (wielocukry); 1,0 g KI rozp. w 2,0 ml wody, dodaje 0,5 g jodu i miesza aż do całkowitego rozpuszczenia się jodu, po czym uzupełnia wodą do objętości 10,0 cm3.
b) Reakcja z molibdenianem amonu (cukry proste); 8 % roztwór molibdenianu (VI) amonu
3. Teraz nalezałoby odróznic pentozy od heksoz; zarówno fruktoza jak i glukoza są heksozami, zatem w poniższych reakcjach otrzyma sie wynik negatywny:
a) Reakcja Taubera z benzydyną (pentozy); 4% roztwór benzydyny w lodowatym CH3COOH, odczynnik Taubera
b) Reakcja Tollensa z floroglucyną (pentozy); floroglucyna lub 2 % etanolowy roztwór floroglucyny
c) Reakcja Biala z orcyną (pentozy)
4. frukoza jest ketozą, natomiast glukoza jest aldozą, zatem trzeba wykonac reakcje:
a) Reakcja z wodą bromową (aldozy)
b) Reakcja Seliwanowa z rezorcyną (ketozy)
c) Reakcja z mocznikiem i kwasem solnym (ketozy)
5. glukoza ma "wyraźne" właściwości redukujące, natomiast frukoza słabe, zatem polecam wykonac reakcje na odrożnienie cukrów redukujących od nieredukujących:
a) Reakcja Mohra z NaOH (cukry redukujące)
b) Reakcja z odczynnikiem Tollensa, próba lustra srebrowego (cukry red.)
c) Reakcja Trommera (cukry red.)
d) Reakcja Fehlinga (cukry red.)
e) Reakcja z odczynnikiem Benedicta (cukry red.)
f) Reakcja Nylandera (cukry red.)
g) Reakcja z kwasem pikrynowym (cukry red.)
6. Sacharoza jest dwucukrem nieredukujacym, zatem ulega reakcjom z punktu 1 oraz 2a, wiesz już, że nie jest to cukier prosty, zrób sobie następnie reakcje na sprawdzenie, czy jest to cukier redukujacy i gotowe
...a może zna ktoś reakcje char. dla dwucukrów