Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Biosynteza erytrytolu przez drożdże 
Autor Wiadomość

Post Biosynteza erytrytolu przez drożdże
Pewnie większa część forumowiczów zetknęła się na stronach amerykańskich z syntezą czteroazotanu eryrytolu: http://en.wikipedia.org/wiki/Erythritol_tetranitrate
Do jego syntezy potrzebny jest erytrytol, który akurat jest trudny do dostania w naszym kraju.
W Internecie znalazłem sposób produkcji tego związku przy pomocy drożdży Yarrowia lipolytica. Można je zamówic przez interent, a obeznani z biologią mogą je wyizolowac z naturalnych siedlisk czyli z gleby i wody.
Potrzebnym substratem dla tych drożdży jest glicerol, glukoza itp., natomiast metabolitami są: mannitol, erytrytol i kwas cytrynowy. I tutaj moje pytanie:
Może ktoś z forumowiczów orientuje się w jaki sposób można by oddzielić erytrytol od kwasu cytrynowego i mannitolu?
a drugie pytanie: Może ktoś z forumowiczów zajmuje się izolowaniem drobnoustrojów z gleby?
Od razu odpowiadam na pytania typu po co się tak bawić, jak można kupić przez Internet pentaerytrytol lub cos w tym stylu.
Akurat ten etap zabawy mam już za sobą i ciekawi mnie coś bardziej egzotycznego.
A jeśli ktoś zamierza umieścic post z informacja ze można go kupić przez Internet to byłbym wdzięczny o podanie konkretnych namiarów, ale nie takich w których proponują sprzedanie 5 g za 80 zł, tylko np. 2 kg za 80 zł.
W sumie mając opracowaną technologię produkcji erytrytolu opartą na drożdżach i sposób izolowania tych drożdży z gleby można się uniezależnić od dostaw z zewnątrz w razie np. konfliktu zbrojnego. Cos w tym samym rodzaju jak amatorska produkcja etanolu.

22 sty 2009, o 11:50

http://www.aqua.ar.wroc.pl/acta/pl/full ... 700038.pdf

22 sty 2009, o 13:29

nie odpowiem ci na twoje pytanie ale kupiłem na próbe za 9,9/125g X4 +10,5 przesyłka - nikt z naszych jeszcze tego nie nitrował a amerykńcom nie wierze jak psom bo pieprza takie farmazony że ....
http://www.torturacen.pl/mmo-sklep-inte ... by/page-2/
szczerze mówiąc można to pewnie kupić w sklepach ze zdrową żywnością i bedzie bez przesyłki a rozdzielani substancji tak podobnych kojarzy mi sie ze stosowaniem egzotycznych rozpuszczalników jak eter czy CH2Cl2
zresztą tetra azotan erytrytu bedzie miał podobnie jak HNM wrażliwośc nitrogliceryny i stąd jego ograniczone zastosowanie
a jak nie miałbym juz totalnie czego nitrowac to bym jechał azotan etylu a nie takie egzotyki, natomiast o nitrowaniu sacharozy są sprzeczne wypowiedzi więc sie za niego nie brałem

22 sty 2009, o 14:33

Dziękuję za linka do tego sklepu. Jakoś nie mogłem trafić tam wczesniej. A co do sklepów ze zdrową żywnością to w Białymstoku obchodzilem kilka sklepów ze zdrowa zywnościa i akurat tego związku nie znalazłem. Mieli jedynie ksylitol i sorbitol. Naprawde jeszcze raz wielkie dzięki. W sumie azotan tego związku interesuje mnie z powodu jego niskiej temperatury topnienia i możliwość stworzenia eutektyku z innym azotanem o podobnej budowie ;), który topiłby się poniżej setki.

23 sty 2009, o 09:50

Musiał chbya niedawno się pojawić ten produkt na rynku, tutaj też jest
http://apteka.we-dwoje.pl/fitofarm_extr ... 12473.html

23 sty 2009, o 10:33

23 sty 2009, o 10:34

Jakby kogoś to interesowało to w Białymstoku mozna zakupić erytrytol w aptece CEFARM. Tzn w ten sposób, ze najpierw zamawia się w aptece internetowej: http://www.cefarm24.pl/cgi-bin/index.fcgi
gdzie wchodzi sie w odnośnik (po lewej stronie) dla diabetyków - słodziki - Extra Linie, a w opcjach zamówienia wybiera się opcję odbiór osobisty i odbiera się w Aptece CEFARM na ul. Sienkiewicza 71/73. Zapytałem w tej aptece czy można bezpośrednio kupić, to mi kobieta powiedziala ze najpierw trzeba zamówic przez internet bo bezpośrednio nie sprzedają tego preparatu

Druga opcja to kupienie preparatu DIABEX w aptece przy ulicy Kolejowej, jest apteka na schodkach przy okraglaku, jak sie idzie mw stronę MADRO, z tym że DIABEX jest droższy od tego wymienionego wcześniej i dostępnego w CEFARMIE.

30 sty 2009, o 15:38

Dlaczego koniecznie chcesz robić ten materiał :roll: ?Taniej można zrobić petardę z glikolu etylenowego :roll: .A co do tematu to może lepiej od razu zrobić o wszyskich metodach otrzymywania tej substancji :wink: ?

30 sty 2009, o 16:40

Hmm. Niestety na temat otrzymywania erytrytolu sa skąpe informacje w sieci i w książkach. Przeważnie jest napisane, że otrzymuje sie go drogą naturalną, że wystepuje powszechnie w grzybach, winie i innych sfermentowanych produktach i właśnie z nich się (...). Ale to jest raczej mało opłacalne i pracochłonne.
W każdym bądź razie od niedawna jest do kupienia w aptekach w Polsce :). A co do tego, czemu akurat uparłem się na ten, to odpowiedź jest taka, że czteroazotan tego związku jest w postaci stałej i ma niską temperaturę topnienia (ok. 61 st. C).

2 lut 2009, o 13:20

A dzisiaj w nocy mi się śniło że kupiłem erytrytol w aptece i wczoraj zestryfikowałem ten związek, całkiem przyjemnie się to robiło i zużyłem mniej kwasów niż przy estryfikacji glikolu et. Coś czuję, że dzisiaj będzie mi się śniło jak robię doświadczenia z produktów wczorajszej syntezy.

2 lut 2009, o 13:24

Szkoda tylko że nie można tutaj umieszczać przepisów syntezy MW, bo bym napisał jak ją przeprowadziłem we śnie. Ale na razie póki co muszę zbadac czy wyszło to co było zamierzone. Jak ktoś jest zainteresowany to na pw.

2 lut 2009, o 13:34

Czy Ty widzisz co TY piszesz? :roll:

2 lut 2009, o 13:49

No staram się nie pisac konkretnie co i jak, a takie ogólne informacje jakie napisałem to raczej nikomu, kto nie jest obeznany w temacie sie nie przydadzą.

2 lut 2009, o 16:12

a co jest w temacie złego nawet vauen0 nie ma nic przeciwko ...
same ogólniki bardziej na temat erytrytu i dobrze ...
Co do Diabetu jest to lek dla cukrzyków zawiera Wolemitol (C7)
... w jednej z książek opisywali jego właściwości ale muszę ja zlokalizować.
z tego co pamietam N-Cukrole są nie trwałe ...

Ksylitol jest dostępny wszędzie ale nie wiem czy możliwe jest jego wykorzystanie ...
http://www.allegro.pl/item530281946_ksy ... atest.html

2 lut 2009, o 18:00

Ksylitol próbowałem wykorzystać, ale nie za bardzo mi wyszło. Tzn wyszło takie cóś oleiste.

3 lut 2009, o 11:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]