reakcja kwasu metakrzemowego i kwasu molibdenowego
Autor
Wiadomość
asia
potrzebne do pracy o heteropolikwasie krzemomolibdenowym i jego wykorzystaniu w analizie instrumentalnej (woltamperometria)
nigdzie tego nie mogę znaleźć
może też ktoś ma e-booki o analizie instrumentalnej - nie pogardzę
25 sty 2009, o 19:48
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
ma to takie zastosowanie, ze przy spektrofotometrycznym oznaczaniu SiO2 barwi probke na zolto - a jak pewnie wiesz przy oznaczeniach spektrofotometrycznych intensywnosc zabarwienia zmienia sie wraz ze zmiana stezenia
a wszytko to po to aby badac kaolinitu i metakaolinitu
w skrocie - tlenek krzemu przeprowadza sie w podany przez Ciebie kwas - podouje to iz zwiazek ten jest rozpuszczalny w wodzie
podobnie robi sie przy oznaczaniu spektrofotometrycznym zelaza, ktore barwi sie za pomoca kwasu salicylowego, ale ze kwas salicylowy jest slabo rozpuszczalny w wodzie to przeprowadza sie go w kwas sulfosalicylowy
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
25 sty 2009, o 21:33
asia
tak, tak, tak, to wszystko wiem
do czego służy, jak się stosuje i jak się barwi
chodziło mi o sam zapis reakcji
nigdzie tego nie ma
dzięki za linki, zaraz przejrzę
26 sty 2009, o 00:10
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Wg Minczewskiego i Marczenki ów heteropolikwas ma wzór H4[Si(Mo3O10)4] * xH2O.
Że w r-rze kwaśnym jony molibdenianowe kondensują do Mo3O10 2- to łatwo będzie ustalić równanie reakcji. Chociaż nie będę tu zgadywał, czy reakcja zachodzi pomiędzy jonami polimolibdenianowymi i krzemianowymi, czy też zachodzi z uwodnioną krzemionką (w związku z zakwaszeniem r-ru intuicyjnie wybrałbym to drugie).
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości