Toluen - pytania?
Witam,
potrzebuje odpowiedzi na pytania.
Doświadczenie Parowanie Toluenu.
Parowanie toluenu z u-rurką.
A pytania sa nastepujace?
Jakie gazy podczas wykonania doświadczenia wywierają ciśnienie na ciecz znajdującą się w ramieniu manometru, połączonym z kolbą ssawkową?
Czemu równa się to ciśnienie (zgodnie z prawem DALTONA)?
Jakie ciśnienie wywierane jest na ciecz w drugim ramieniu manometru?
Czemu równa się wobec tego wykazywana przez manometr różnica ciśnień?
Jak zmieni się ciśnienie toluenu podczas wprowadzania do kolby ssawkowej coraz więcej substancji toluenu?
Jak nazywa się para, mająca maksymalne w danej temperaturze ciśnienia?
pozdrawiam
P.S. bez tego nie napisze sprawozdania a w google nie ma
28 sty 2009, o 23:16
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Czy mi się wydaje, czy piszesz od rzeczy? Dajesz pytania do doświadczenia, które se gdzieś tam robisz i chyba na zasadzie przekazu telepatycznego mamy wiedzieć ocb... No chyba że to coś o czym ja nie mam pojęcia, a dla kogoś w temacie jest sprawą wiadomą to przepraszam.
PS. Naucz się, gdzie stawia się "?" aby wypowiedź brzmiała normalnie.
28 sty 2009, o 23:33
buczi
Może nie tak...
No tak... masz rację... ale chyba jak ktoś już jest zaawansowanych chemikiem ma jakieś informacje... a w tym doświadczeniu nic się nie dzieje... ale na pytania trzeba odpowiedzieć...
jeśli to pomożę, wrzucam opis doświadczenia:
28 sty 2009, o 23:37
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
To mi wygląda na pomiar prężności par toluenu.
Czyli na manometr działa z jednej strony ciśnienie par toluenu, a z drugiej ciśnienie atmosferyczne.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
29 sty 2009, o 12:15
jaozyrys
@MODERATOR
Re: Toluen - pytania?
lewe ramie to cisnienie par toluenu+cisnienie atmosferyczne, prawe ramie to cisnienie atmosferyczne, roznica to cisnienie par toluenu.po dodaniu toluenu cisnienie nie zmieni sie, a para z maksmymalnym cisnieniem to para nasycona
29 sty 2009, o 12:44
buczi
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości