Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Reakcja z BH3 zachodzi niezgodnie z regułą Markownikowa, czyli -B(R)2 przyłącza się do mniej podstawionego atomu węgla grupy CH2= i każdy atom wodoru połączony z borem zostaje przyłączony analogicznie do odpowiedniego atomu węgla innej cząsteczki nienasyconego związku, stąd "R". Przyłączenie borowodoru do wiązania podwójnego następuje jednoetapowo. Później w lekko alkalicznym r-rze H2O2 podstawnik -B(R)2 zostaje zastąpiony przez -OH. (o tym etapie nie wspomniałaś).
Czyli powstaje 2-metylopentan-1-ol.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
29 sty 2009, o 22:24
agusia
znaczy w jaki sposob nie wspomnialam?
29 sty 2009, o 22:40
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
O tym, że hydroborowanie prowadzi się dwuetapowo. Najpierw prowadzi się reakcję w r-rze BH3 w THF, potem otrzymany trialkiloboran traktuje się alkalicznym wodnym r-rem H2O2 aby otrzymać alkohol.
A patrząc na "równanie reakcji" odnoszę wrażenie, że nie powstanie tam alkohol, tylko boran podstawiony grupami alkilowymi. To tyle odnośnie mojego czepialstwa
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
29 sty 2009, o 22:49
Hihaho
Dołączył(a): 30 sty 2009, o 14:19 Posty: 25 Lokalizacja: OKOLICE JEZIOR MIEDWIE I DĄBIE
Oczywiście że nie powstaje normalnie alkohol jak żaden z substratów nie jest związkiem tlenu .Do tego tu więcej związków powstaje .
2* BH2CH2CH2CH(CH3)C2H5
O ile nie zachodzi normalnie tak jak reakcja Markownikowa to będzie domieszka:
4* CH3CH(BH2)CH(CH3)C2H5
Chyba wiecie dlaczego aż tyle ?
_________________ Związki Ag szukam tanio.Najlepiej z północno zachodniej Polski.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości