Dołączył(a): 12 kwi 2006, o 18:42 Posty: 4 Lokalizacja: Nie wiem zgubiłem się
Ferrofluid odparowywanie nafty
Witam,
Otrzymałem właśnie ferrofluid (cząsteczki magnetytu zawieszone w nafcie), ale dodałem za dużo nafty i substancja nie oddziałuje z magnesem. Tutaj nasuwa się pytanie jak mogę odparować (w realnym przedziale czasowym) nadmiar nafty z mieszaniny, oczywiście bez znacznego jej ogrzewania. Temperatura wrzenia nafty wynosi ponad 150*C więc z ogrzewaniem nie było by problemu, ale nie wiem jak zachowa się w tej temperaturze magnetyt, oraz kwas oleinowy który wrze w 220*C. Nie mam aż tak dokładnego sprzętu aby móc ogrzać dokładnie do 150*C.
Pozdrawiam
_________________ Lepsza sztuczna inteligencja od naturalnej głupoty.
11 lut 2009, o 21:32
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
Dopóki cała nafta nie odparuje to temperatura będzie oscylować w granicach temperatury jej wrzenia. Tak samo jak gotującej się wody nie ogrzejesz do więcej niż ~100 stopni.
Po prostu ogrzej to i odparuj. Najlepiej na łaźni piaskowej.
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
11 lut 2009, o 23:24
analityk
@MODERATOR
Ale zanim zaczniesz ogrzewać to pomyśl jeszcze chwilkę i opowiedz jak zrobiłeś magnetyt. Bo to czy on reaguje na bodźce magnesu nie zależy wcale od ilości nafty i dodatków. Jeśli masz zero reakcji na magnes to i odparowanie nic nie pomoże, musisz zrobić magnetyt a nie 'magnetyt'. Kumpel to zrobił, tyle że nie miał stabilizatora ale i tak jakoś działało. Magnetyt zrobił wg. Sękowskiego.
Analityk
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości