2 klasa ogólniaka - proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania ...
Autor
Wiadomość
kłąbik
2 klasa ogólniaka - proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania ...
Wychodzę z inicjatywą, stworzenia tego tematu tylko i wyłącznie dla osób mających problem z materiałem z 2 klasy "ogólniaka".Jeśli się Wam taki sposób rozwiązywania problemów spodoba to można również utworzyć działa dla klasy 1 i 2.
A mianowicie, proszę o pomoc w takim zadanku:
Ustal wzór kwasu jednokarboksylowego, jeżeli w reakcji 3g tego kwasu z sodem wydzieliło się 0,560 dm3 wodoru (odmierzonego w warunkach normalnych).
Reakcja:
R-COOH + Na -> R-COONa + H2
P.S. zadanie wydaję się łatwe, ale kompletnie zapomniałem jak się to rozwiązuje.
15 lut 2009, o 15:17
kłąbik
Nie da się edytować postów ;/
Bo zrobiłem błąd w reakcji, powinno być:
2 R-COOH + 2 Na -> 2 R-COOH + H2
15 lut 2009, o 15:24
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Nie wiem, czy ma sens uczyć się schematów na pamięć
Zakładamy, że kwas nie posiada innych grup protonodonorowych typu -OH itp i R jest nasyconym łańcuchem złożonym z węgla i wodoru.
2 R-COOH + 2 Na -> 2 R-COONa + H2
1 mol zw. - 1/2 *22,41 dm3
x moli zw. - 0,560 dm3
x = 0,56 / 11,2 = 0,05 mola
Związek ma masę molową M = 3g / 0,05 mol = 60 g/mol
-R jest grupą alkilową, której wzór ogólny CnH2n+1, -COOH ma masę molową 45 g/mol.
12n + 2n + 1 = 15
14n = 14
n = 1
Wzór zw. CH3COOH
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
15 lut 2009, o 15:45
analityk
@MODERATOR
2 R-COOH + 2 Na -> 2 R-COOH + H2
w tej też jest błąd:) Na
Piszesz że z 3g kwasu w reakcji z sodem wydzieliło się 0.560dm3 wodoru.
zakładając że kwas jest monokarboksylowy i że reakcja przebiegła ilościowo tzn. jedna cz. kwasu oddaje jeden at. wodoru, najpierw obliczyłbym sobie ilość moli wodoru a później to przeliczył na kwas. Czyli:
22,4 dm^3 = 1 mol H2 to (chciałem pokazać jak liczyć proporcje)
0.560dm^3 = x moli H2, ( kiedyś też miałem z tym problem)
22.4 * x = 0.560 * 1, (ale to było dawno temu...)
x=0.560/22.4, x=0,025 - to jest ilość moli wodoru.
Wiemy że z 2 moli kwasu powstaje jeden mol H2, tu też można proporcją:
2 mole kw. = 1 mol H2 to
x moli kw. = 0.025 mola H2
x= 0,05 mola - ilość kwasu w molach, która przereagowała z sodem, czyli to są nasze 3g.
0.05 mola = 3g
1 mol = xg
0.05x=3, to x=60 - to jest masa molowa kwasu monokarboksylowego wziętego do reakcji. Taką masę molową ma kwas octowy.
Mimo to komnata jest żeby pytać o ciut trudniejsze zadania, poszukaj czy podobne albo nie identyczne zadanie zostało już gdzieś tu rozwiązane.
chemik10, analityk dzięki Wam za szybką reakcje i to w niedzielę...
Zadanie faktycznie, było proste , ale są o wiele trudniejsze i na pewno będą potrzebował kogoś pomocy, to aby nie zaśmiecać komnaty pisać będę w tym temacie, ok ?
15 lut 2009, o 16:06
chemik10
Nauczyciel
Do usług
Ja lubię wszelkiego rodzaju zadanka z maty, fizy i chemii i sprawia mi to wielką przyjemność, kiedy mogę je rozwiązać i komuś pomóc Tak jak zapewne wielu userom na tym forum ( i analitykowi ) w końcu to nasza pasja hehe
Pamiętaj - logika - resztę można olać
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
15 lut 2009, o 18:00
Szklana123
Ale trafiłem
A co zrobić, gdy nie mamy pewności co do wiazań pomiedzy węglami w tym kwasie? tj. cz nie wiemy cz jest on nasycony cz mnie... Bo jak zawsze cos takiego mam ty robie to na wyczucie... W mniejszych cząsteczkach spoko. ale większe to moze być tak, ze z nasyconego kwasu heptatadekanowego bedziemy mieli też czastkę o masie tej samej czyli kw. oktadekanowy z 7 wiazaniami podwujnymi w łańcuchu... (już pomijam poprawną nazwę)
15 lut 2009, o 20:13
chemik10
Nauczyciel
W zadaniu musi być podany opis związku, jakaś wskazówka - jeśli jej nie ma, zazwyczaj przyjmuje się nasycony łańcuch węglowodorowy + grupa funkcyjna. /tak na zdrową logikę/
15 lut 2009, o 21:46
kłąbik
Siema, nie wiem czy dobrze myślę nad rozwiązaniem zadania... help.
Podczas pracy fizycznej powstaje kwas 2-hydroksypropanowy i powoduje objawy zmęczenia.
a) napisz jego wzór półstrukturalny
b) zaproponuj sposób jego otrzymywania z kwasu propanowego
Rozwiązanie.
a) to wiadomo
b) tutaj nie wiem czy jest dobrze ....
Czy dobrze to zrobiłem, szczególnie o 3 reakcje mi chodzi ? ( a dokładnie o sposób jak usunąć sód z kwasu ?)
Z góry dzięki za pomoc.
26 mar 2009, o 21:30
Latoszek
w 2 reakcji nad strzałką powinien pojawić się chyba alkohol lecz właśnie zastanawiam się czy jeśli robimy eliminacje z kwasem to czy alkohol musi być katalizatorem też?
chciałem zaproponować trochę inny sposób ale nie jestem pewny czy dobry:
1. CH3-CH2-COOH --Zn-> CH2=CH-COOH + H2
2. CH2=CH-COOH + H20 --H+,T,p---> CH3-CHOH-COOH
3. CH3-CHOH-COOH + Na ----> CH3-CHOH-COONa + 1/2H2
jeśli się myle to poprawie
_________________ Polska na węglu leży i przez węgiel leży
28 mar 2009, o 00:03
Tunez
Dołączył(a): 21 mar 2009, o 22:40 Posty: 2 Lokalizacja: Warszawa
alkohol nie jest katalizatorem, tylko srodowiskiem reakcji w eliminacji KOH/EtOH.
tylko nie wiem, czy da sie podstawic brom OH tak na chama...
_________________ amidek sodu, astechiometryczny siarczek to przezytek.
redukuj halogeny elektronem!
1 kwi 2009, o 22:05
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Latoszek napisał(a):
1. CH3-CH2-COOH --Zn-> CH2=CH-COOH + H2 2. CH2=CH-COOH + H20 --H+,T,p---> CH3-CHOH-COOH 3. CH3-CHOH-COOH + Na ----> CH3-CHOH-COONa + 1/2H2 jeśli się myle to poprawie
Przy reakcjach otrzymywania ww. nienasyconych nigdy mi nie wspomniano o tym, że można po prostu wyeliminować wodór przy użyciu Zn... Zn używano do otrzymywania ww nienasyconego w reakcji np.:
CH2Cl-CHCl-COOH + Zn ------> CH2=CH-COOH + ZnCl2
Jeżeli nawet można po prostu odwodornić alkan, to bezpieczniej napisać "kat." a nie na siłę pakować coś konkretnego jak o to nie pytają...
2. sprawa, poco na koniec otrzymałeś sól jak kolega chciał kwas mlekowy?:P
2 kwi 2009, o 23:09
analityk
@MODERATOR
Schemat jak najbardziej poprawny. Warunki normalne, ciężko o lepszą metodę.
Cytuj:
1. CH3-CH2-COOH --Zn-> CH2=CH-COOH + H2
Nigdy takie coś w r-r aq. nie zajdzie. Pamiętaj że masz do czynienia z kwasem, w tej reakcji powstanie propionian cynku i wodór. Na gorącą prędzej zajdzie dekarboksylacja niż odwodornienie. Ten sposób nie działa.
Cytuj:
CH3-CHBr-COOH --(OH-)--> CH3-CHOH-COOH
Pomyśl chwilkę. Dajesz do reakcji zasadę i otrzymujesz kwas. W środowisku zasadowym kwas ulegnie reakcji z zasadą tworząc sól. Tak czy siak trzeba na to podziałać silnym kwasem by wydzielić wolny kwas alfa-hydroksypropionowy. Podstawienie chlorowcem atomu wodoru alfa w kwasie karboksylowym ( atom wodoru przy węglu bezpośrednio związanym z -COOH ) to słuszna droga. Można podstawić chlor, brom rzadziej jod. Później w środowisku zasady zachodzi wymiana tegoż atomu na gr.-OH i jednocześnie zobojętnienie kwasu. W zasadzie to najpierw zobojętnia się chloro-kwas (który zresztą jest kwasem mocniejszym niż wyjściowy) a dopiero później zachodzi wymiana chlorowca. Gdy reakcja przebiegnie do końca działamy silnym kwasem i wydzielamy produkt. Warunki, które podał Tunez są zwyczajnie bardziej hardkorowe i w tym przypadku niepotrzebne. Wystarczy przepuszczanie chloru przez ciepły stężony kwas propanowy.
Cytuj:
tylko nie wiem, czy da sie podstawic brom OH tak na chama...
Garet jeśli tak mówisz to twoim zdaniem jest błąd w książce jest prawie identyczny przykład z tym cynkiem
_________________ Polska na węglu leży i przez węgiel leży
3 kwi 2009, o 17:36
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Nie byłem pewien czy po prostu po podziałaniu chlorem wejdzie nam on na pozycję alfa, czy trzeba go czymś 'wspomóc'...
Latoszek@ gdzie w tamtym zdaniu jest przecinek? Bo nie wiem jak je interpretować :p
Cynk wg. operonu w podręczniku był używany tylko do eliminacji halogenów z dihalogeno pochodnej węglowodoru. Nigdy się nie spotkałem aby używano cynku do odwodornienia.
3 kwi 2009, o 20:24
chemik10
Nauczyciel
Wiadomo, że przy chlorowaniu wolnorodnikowym będzie ulegał substytucji atom wodoru przy węglu alfa jak i beta - nie uzyskamy czystego produktu
hv starczy, toć rodniki powstają w dostatecznej liczbie po prostu pod wpływem światła słonecznego
BTW stawiałbym na
Cytuj:
Garet jeśli tak mówisz to, twoim zdaniem, jest błąd, w książce jest prawie identyczny przykład z tym cynkiem Laughing
3 kwi 2009, o 20:39
Tunez
Dołączył(a): 21 mar 2009, o 22:40 Posty: 2 Lokalizacja: Warszawa
Analityk: po prostu w synteze organiczna laboratoryjna jeszcze sie nie bawilem :> na kolkach tylko ta kretynska ilosciowa a kolko :>
dlatego takie hardkorowe ksiazkowe warunki wale:P
co do tej soli to sory za glupi blad:oops:
_________________ amidek sodu, astechiometryczny siarczek to przezytek.
redukuj halogeny elektronem!
3 kwi 2009, o 21:16
bboybushy
Koleżanka, poprosiła mnie o pomoc w rozwiązaniu zadania (chodzi do 1 klasy ogólniaka). Nie wiem na co się rozkłada KNO3 (na pewno powstaje NO2 i co jeszcze K2O ?).
30 g azotanu (V) potasu (KNO3) ogrzewano w otwartym naczyniu. Po pewnym czasie masa substancji w naczyniu wynosiła 26,8 g. Oblicz:
a) ile gramów azotanu (V) uległo rozkładowi
b) jaką objętość zająłby powstały gaz w warunkach normalnych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości