Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
otzrymanie CuSO4 
Autor Wiadomość

Post otzrymanie CuSO4
mam pytanie ponieważ mam związek CuSO4 z mieszanką wody amoniakalnej (sam stwierdziłem że to woda amoniakalna więc jesli może się coś nie zgadzać to mnie poprawcie ale po zapachu i po barwie wysnułem takie stwierdzenie) jest to zielony proszek (substancja do czyszczenia komina) i czy jest mozliwość otzrymania z tego czystego CuSO4. pytałem googlew ale nic mi nie powiedziały wic może wy coś powiecie kazdy sposób mi się przyda albo jakies pomysły pomysły ponieważ posiadam tego duża ilość :lol: z góry dzieki za pomoc.

13 lut 2009, o 20:00
*

Jeśli chodzi o otrzymywanie CuSO<sub>4</sub>, polecam metodę sklepową. Idziesz do sklepu, kupujesz, płacisz i masz.

Można też rozpuszczać miedź metaliczną na gorąco w H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>, albo zamiast grzania, z dodatkiem H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>. Można też rozpuścić na przykład węglan miedzi w kwasie, albo jeszcze metaliczną miedź, hmm, w nadsiarczanie sodu (B327, środek do trawienia płytek, sklepy elektroniczne), ale metod nie polecam, bo czasochłonne i zupełnie nieopłacalne, że o czystości nie wspomnę, bo się ktoś tak uczulony na czystość jak Eko (pzdr :wink: ) obudzi ;)

Siarczan miedzi to tak popularna i tania sól że nikt się nie bawi w otrzymywanie. Ty chcesz oczyścić preparat do czyszczenia kominów, który uwaga, zawiera CuSO<sub>4</sub>. Jest to ostrzeżenie z powodu ekologii. Oczyszczenie tego jest chyba słabo możliwe w domowych warunkach, szczególnie że interesującego nas związku jest tam kilkanaście procent - jako katalizator, jeszcze mniej amoniaku, dla odkwaszenia, jakieś nieznane ludzkości składniki, rozrzedzacze, mielone, kiełbasa wiejska...

Ostatecznie polecam kupno odczynnika, a ten środek zużyć zgodnie z przeznaczeniem.

P.S. Nie tylko woda amoniakalna śmierdzi moczem.

MAM CIĘ!

13 lut 2009, o 23:41

właśnie znalazłem u siebie coś takiego i w składzie też wyczytałem że zawiera CuSO4. Zmieszałem więc to z wodą, przefiltrowałem, w probówce sporządziłem roztwór NaOH(niestety z kreta) i dodałem poprzedni roztwór. w probówce wytrącił się wodorotlenek miedzi(II) i to całkiem sporo więc ów proszek do czyszczenia pieców musi tego trochę zawierać. Przefiltrowałem roztwór, osad z sączka umieściłem w parowniczce (właściwie taką zawiesinę osadu bo na sączku było go mało więc wycisnołem go trochę. Następnie dolałem H2SO4, roztwór odbarwił się. Odparowałem trochę wody ale ponieważ roztwór nadal był prawie bezbarwny dałem sobie spokój, ale chciałem pokazać komuś wytącanie Cu(OH)2 więc dodałem roztworu NaOH, a tu odziwo wytrącił się osad brązowy ?? . Tak więc reasumując otrzymanie CuSO4 w domu z tego proszku do pieca jest trochę uciążliwe i pracochłonne. Przy okazji możemy też otrzymać inne związki o których nie mamy pojęcia(dokładny skład nie był podany na opokowaniu). Sam dzisiaj zamowiłem gotowy CuSO4... 8)

13 lut 2009, o 23:57

hhe w domu posiadam też sporo CuSO4 ale wiecie ta satysfakcja którą daje ci otrzymanie jakiejś substancji z jakiejś mieszanki jest niesamowite :lol: heh robiłem tak jak Ty ale wodorotlenek mam cz.d.a. i jest to ług sodowy no i troche się odbarwiło i w sumie ten brązowy osad mi się nie wytrącił juz;p ale dzięki za fatyge :D

14 lut 2009, o 22:21

wczoraj nie chciało mi się sprzątać po doświadczeniu i dzisiaj zobaczyłem, że cały zielonkawy osad w roztworze tego proszku osiadł na dnie pozostawiając błekitny, klarowny roztwór nad sobą, zlałem go więc i teraz suszy się na grzejniku. Zobaczę co z tego wyjdzie... :P

14 lut 2009, o 23:26

Post Re: otzrymanie CuSO4
Latoszek napisał(a):
mam pytanie ponieważ mam związek CuSO4 z mieszanką wody amoniakalnej (sam stwierdziłem że to woda amoniakalna więc jesli może się coś nie zgadzać to mnie poprawcie ale po zapachu i po barwie wysnułem takie stwierdzenie) jest to zielony proszek (substancja do czyszczenia komina) i czy jest mozliwość otzrymania z tego czystego CuSO4. pytałem googlew ale nic mi nie powiedziały wic może wy coś powiecie kazdy sposób mi się przyda albo jakies pomysły pomysły ponieważ posiadam tego duża ilość :lol: z góry dzieki za pomoc.

Ów roztwór to jak mniemam pozostałość po trawieniu płytek drukowanych w nadsiarczanie amonu ?

15 lut 2009, o 17:08

Post Re: otzrymanie CuSO4
szalony napisał(a):
Latoszek napisał(a):

Ów roztwór to jak mniemam pozostałość po trawieniu płytek drukowanych w nadsiarczanie amonu ?

jesteś pewny że to nadsiarczan amonu?
i co po osuszeniu wyszło Pit?

15 lut 2009, o 17:23

Nie no, zadałem pytanie, czy masz taki roztwór bo trawiłeś płytki w B327... ?

15 lut 2009, o 18:31

mam jeszcze pytanie ponieważ przeprowadziłem dzisiaj elektrolize tej substancji i na dno opadły czarne granulki i jednoczesnie wydzielał się gaz zapachem przypominający amoniak :lol: czy ktoś mi może jakis pomysł podsunąć jak można udowodnmić jakie substancje się tam jeszcze znajdują? albo ktoś opisze swoje obserwacje?
szalony to chyba było pytanie do Pita o tym trawieniu płytki ale chyba nie trawił z tego co napisał :lol:

15 lut 2009, o 21:12
*

@szalony, zomg, B327 to przecież nadsiarczan sodu - Na<sub>2</sub>S<sub>3</sub>O<sub>7</sub>, o ile się nie mylę wzór jest prawidłowy. Natomiast tego odczynnika jestem pewien, bo ostatnio stosowałem. Nadsiarczan amonu chyba też się nadaje, ale nie widziałem go w sklepie.
Powstająca niebieska substancja to chyba siarczan miedzi, nie sądzicie? Podczas trawienia powstają także banieczki gazu, pewnie tlenu, ale jest tego tak mało że trudno stwierdzić. Jeśli wszystko by się zgadzało, to zostaje jeszcze Na, czyli tak strzelam że powstanie NaOH, no chyba że jakiś inny dziwny związek kompleksowy, albo nie-wiadomo-co. Tu pragnę zostawić pole do popisu fachowcom, byle nie "fahofcom" ;)

BTW, czy sądzicie że mieszanina H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> i H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> byłaby dobra do trawienia płytek? Jakich stężeń użyć żeby mieszanina była stabilna oraz jej przyrządzenie nie wymagało pełnego uzbrojenia i dygestorium? A może nic z tego nie wyjdzie? Wiem że dawniej się używało do płytek i innych dzieł sztuki, dziś już pewnie tylko do miedziorytów, mieszanki HCl z perhydrolem.

MAM CIĘ!

16 lut 2009, o 20:45
@MODERATOR

ja bym tam jednak zamiast H2SO4 uzyl HCl w mieszaninie z H2O2

17 lut 2009, o 00:07
@MODERATOR

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadsiarczan_sodu
nieco się pomyliłeś. Pamiętajcie że laminat powinien się wytrawić a warstwa lakieru czy toneru pozostać nietknięta. Poza tym powinie trawić szybko w możliwie niskiej temp. co zapobiega podtrawianiu ścieżek.
Ale tak właściwie to o co chodzi? Bo czytając posty nie wiem co mam powiedzieć. Do trawienia miedzi można użyć H2O2 z kwasem, byle nie azotowym. Jeśli mamy jakiś mosiądz to lepsza będzie kąpiel w zasadowym r-r H2O2, bo cynk przejdzie do r-r a miedzi zostanie tlenek miedzi(II). Można jeszcze elektrolitycznie miedź roztwarzać, tylko teraz tylko w kwasach. Pewnie i tak pisze nie na temat, kurde niech autor powie o co chodzi.

17 lut 2009, o 03:27
*

Dlatego się pytałem, bo mam siarkowca cały litr, a solnego ani trochę. Chciałem się pobawić w jakieś fajne dzieła sztuki, konkretnie przenieść wydrukowany tekst/logo na grubą blachę miedzianą. Środki do trawienia płytek są dość wolne. Jako środka maskującego zamierzam użyć zakupionego niedawno (40zl za 100ml spray, sic!) lakieru Positiv, którego to się naświetla w UV i można stosować metodę fotograficzną. Termotransferu nawet nie testowałem, bo to raczej dziwna metoda, jak dla mnie.

@analityk, chyba nie do mnie mówiłeś że się pomyliłem, tylko do szalonego?
Nie chciałbym chamsko chwytać za słówka, ale laminat też pozostaje nietknięty. Trawiona jest wyłącznie niepowleczona środkiem maskującym miedź (lakier NC, pisak DALO33, UNI PaintMarker, lakier Positiv, toner, parafina - to są środki jakie się stosuje, przy czym parafina raczej tylko do miedziorytów).

Odnośnie praktyki trawienia nadsiarczanem. Dawniej, przy chlorku żelaza łatwo powstawały podtrawienia, szczególnie w podniesionej temperaturze. Natomiast nadsiarczan jest wolny od tej przypadłości, mimo iż w takiej samej temperaturze trawi trochę wolniej od chlorku. Jednak można zwiększyć temperaturę jakąś grzałką akwarystyczną, do ok. 35°C. Wtedy mamy płytkę w 10-15 minut gotową, i to z niezłą precyzją.

MAM CIĘ!

17 lut 2009, o 14:22
@MODERATOR

Predkosc trawienia od temperatury dla trawienia w:
- FeCl2
- HCl z H2O2
- (NH4)2S2O8
Obrazek

Załączniki:
untitled.jpg
untitled.jpg [ 29.93 KiB | Przeglądane 6822 razy ]

17 lut 2009, o 15:06
@MODERATOR

Na2S2O8 - wzór jest niepoprawny. Poza tym chwytaj, o to chodzi. A co do laminatu wiem, może nie do końca jasno się wyraziłem ale po trawieniu pozostaje tylko ta warstwa miedzi która była zabezpieczona właśnie jedną z tych substancji co je wymieniłeś. Jeśli nie potrzebujesz takiej precyzji jak do PCB to spróbuj kwaśnej kąpieli z H2O2. a ja bym tam dodał jeszcze nieco odczynnika kompleksującego jony miedzi. Poczytaj o metodzie termotransferu, jak wszystko jest czyste i ma się nieco wprawy to będzie dobrze, no a na pewno taniej.
Pozdrawiam Analityk

17 lut 2009, o 15:07
@MODERATOR

po co kompleksowac miedzy w roztworze HCl + H2O2, jak to wlasnie jony miedzy w roztworze napedzaja proces trawienia

17 lut 2009, o 15:21
@MODERATOR

Kłócić się nie będę ale czy jony miedzi nie odpowiadają za rozkład nadtlenku wodoru? Mi się wydaje że to będzie tak leciało:
Cu + H2O2 +2HCl -> CuCl2 + 2H2O
I jak dodasz jakiegoś zw. kompleksującego to przyspieszy to proces trawienia bo usunie jony Cu z r-r, równowaga się nie będzie zmieniać i H2O2 nie będzie się rozkładał.
Analityk

17 lut 2009, o 16:30
@MODERATOR

Cu^0 + Cu^2+ -> 2Cu^1+
tzn.:
CuCl2 {aq} + Cu {s} -> 2CuCl {aq}

a dzieki temu, ze dodajemy w tego typu trawieniu napowietrzanie np. za pomoca pompki akwariowej czy tez enegricznego poruszania gabarytu, nastepuje regeneracja
2H^+ + Cu^1+ + O{aq} -> Cu^2+ + H2O
tzn.
2HCl {aq} + 2CuCl {aq} + O {aq} -> 2CuCl2 {aq} + H2O{aq}

i mozna trawic dalej
bez miedzy trawi powoli, dopiero jak juz pojawi sie w roztworze miedz, trawienie przyspiesza i rozpoczyna sie dodatkowo proces egzotermiczny, trawienie ustaje po przekroczeniu
1. 50 st. C
2. zawartosci miedzi powyzej 20g/l
a moze nie tyle ustaje co na pewno znacznie spowalnia

17 lut 2009, o 17:28

Latoszek sory, że nie pisałem ale niestety dolegał mi brak czasu. Ale i tak dopiero dzisiaj doschło. I trochę mnie to zaskoczyło. Na początku tuż po zmieszaniu tego proszku do pieca z wodą tworzy się zawiesina o kolorze zielonkawym. Po filtracji i sedymentacji pozostaje klarowny niebieski roztwór. Właśnie taki roztwór wziełem do suszenia. Na początku zaczeły się powoli wytrącać bezbarwne, (lekko białawe) kryształy. Roztwór nadal był niebieski. Następnego dnia rano roztwór był nadal niebieski. Wracam ze szkoły patrzę a on jest zielony. Nie była to lekka zmiana barwy tylko bardzo wyraźna, od razu dobrze widoczna. Roztwór był teraz ciemno seledynowy. Suszył się dalej, powoli wytrącały się zielonkawe kryształki(bardzo małe, właściwie tylko pokryły te pierwsze). Na sciankach naczynia był za to biało-błekitny nalot. Po dalszym suszeniu całość straciła zielonkawy kolor i teraz są tylko kryształki białe i niebieskawe. Wiem że to dziwnie brzmi ale tak jest, musicie niestety wierzyć na słowo. Zaraz zobaczę czy przy rozpuszczaniu powróci ten zielonkawy kolor czy niebieski. Pozdrawiam :twisted:

17 lut 2009, o 20:44
@MODERATOR

Dzięki Sulik. To zapytam jak się zachowuje Cu w nadsiarczanie amonu i sodu. Oddzielnie, czy są spore różnice w szybkości trawienia i czy domyślasz się czemu? Będę rad z odp.
Analityk

17 lut 2009, o 23:11
@MODERATOR

nadsiarczanu amonu w temperaturze pokojowej z 2% dodatkiem kwasu siarkowego uzywam tylko do rozrzezenia topografii miedzi przy obrobce galwanicznej

mozna na nim teoretycznie trawic gabaryty - ale raz ze trwa to dlugo, a dwa trzeba by bylo podgrzewac aby przyspieszyc proces

na kwasie solnym z H2O2 mozna trawic i gabaryty jedno stronne i 2 stronne bez metalizacji dosc szybko, bez grzania etc (wysokosc miedzi na takich gabarytach to 18, 35 lub zardziej 70 um).
do tego ja trwaie tez czasem na tym 1 mm blachy.

w nadsiarczanie amonu z tego co sie orientuje powstaje siarczan(VI) miedzi(II) i siarczan(VI) amonu - tyle ze krystalizujac z tego dostaniesz i tak sol podwojna

metoda zdecydowanie wolniejsza - przynajmniej przy tych stezeniach jakie ja uzywam, pewnie tez drozsza (nie porownywalem co prawda cen, ale sadze ze i tak taniej w kwasie solnym)
kapiel HCl + H2O2 moze pomiescic miedzi do okolo 20g/L
kąpiel oparta na (NH4)2S2O8 bodajze tylko 10g/L Cu

a czemu jedno wolniejsze a drugie szybsze ? pewnie nadsiarczan po prostu wolniej reaguje z miedzia, ale podobnie jak w wypadku kwasu solnego z H2O2 podwyzszenie zawartosci miedzi w pewnych granicach zwieksza predkosc trawienia (nawet czasem dodaje sie kilka gram CuSO4/L roztworu do mikrotrawienia)

18 lut 2009, o 07:57

Sprawdzałem to, po rozpuszczeniu jest błękitne ale w miejscu styku soli z wodą widać trochę zielonkawego koloru. Po ogrzaniu staje się zielone, po ponownym wychłodzeniu znów niebieskie. Barwi płomień palnika na ładny seledynowy kolor. Najdziwniejsze jest, że po dodaniu NaOH do roztworu najpierw wytrąca się zwykły niebieski osad, ale po chwili robi się zielony(???). Natomiast gdy patrzymy pod silne śwatło wydaje się nadal błekitny. Nie mam pojęcia co to może być. I dlaczego wytrącony osad stał się zielony ??

18 lut 2009, o 19:23

Może w którymś odczynniku były jony Cl- ?? Ja bym stawiał na NaCl w krecie.
Właśnie w obecności chlorków Cu(OH)2 wytrąca się taki zielonkawy. Pewnie się tworzą jakieś kompleksy chlorkowe (dolej sobie do CuSO4 HCl to też sie zielone zrobi).

18 lut 2009, o 21:19
**

Z termotransferem nigdy nie wiesz, czy dobrze wyszły ścieżki. Poza tym nadaje się do tego celu w zasadzie tylko papier kredowy. Sam jestem teraz na etapie pokrywania laminatu Positivem, ale bez wirówki większych płytek nie da się pokryć ( w każdym bądź razie nie za pomocą mojej ręki ;) )

7 mar 2009, o 22:59

Sory, że odkopuje temat ale uważam że to co powiem wnosi coś do tematu. Otóż po wytrąceniu wodorotlenku miedzi(II) ale przy użyciu większej ilości wodorotlenku powstają bardziej niebieskie kompleksy miedzi. Ale nie oto mi chodzi. Roztwór taki podgrzewałem aż do wrzenia aż tu nagle dosłownie w momencie stał się czarny. po zaprzestaniu ogrzewania czarny osad opadł na dno.
Cu(OH)2--->CuO + H2O
A potem to już wiadomo zlewamy roztwór znad osadu, dodajemy H2SO4 i już. Ewentualnie najpierw dekantacja. Pozdrawiam

16 mar 2009, o 22:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona