Autor |
Wiadomość |
jaozyrys
@MODERATOR
|
barwienie kwiatów
Dzień Kobiet tuż tuż, chciałbym zabarwić białe róże na jakiś inny kolor (a może czerwoną na fioletową?). W internecie znalazłem tylko, że można użyć atramentu lub barwników do jajek. A co z barwnikami z laba, np. indygo, błękit metylenowy itd? Jak długo utrzyma się kolor i czy to nie zabije kwiatu Próbował ktoś?
ps. chodzi oczywiście o dodania barwnika do wody w której stoi kwiat i sobie ją popija..
|
3 mar 2009, o 19:56 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
Hmm. Fluoresceina? Może dała by ciekawy efekt
|
3 mar 2009, o 20:37 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Oczywiście sposób barwienia jest stosowany od lat , wybarwiamy barwnikami wodo-rozpuszczalnymi w dawkach wysokich w odniesieniu do barwników spożywczych, na uzyskany efekt wybarwienia ciętego już kwiatu potrzeba czasu
zazwyczaj proces wybarwienia kwiatostanu uzyskujemy poprzez aplikację barwnika drogą korzeniową w dawkach rosnących czasowo od chwili widocznej fazy rozwoju pąka nabierającego masy wzrostu ,
W przypadku wielu roślin kwitnących takich jak np. Hortensje itp. uzyskanie danego ubarwienia upodabnia się do tzw.skali pH bez zastosowania sztucznych barwników w zależności od zastosowanych nawozów uzyskamy dowolną barwę kwiatostanu w tym zakresie od białoróżowej do ciemnoniebieskiej bezbarwnikowo
pozdrawiam
eko
|
4 mar 2009, o 01:54 |
|
|
GenMaster
Dołączył(a): 11 lut 2007, o 21:01 Posty: 235 Lokalizacja: Z Polski
|
ja tam miałem już parę sytuacji gdzie przy mnie sprzedawczyni przemalowywała białe róże na dowolny jaki chce kolor oczywiście farbą olejna w sprayu xD
no cóż ale tym sposobem miałem piękna niebieska różne która pachniała farba xD
Pozdrawiam TB303
_________________ ..... . . TB303 . . .....
|
4 mar 2009, o 02:09 |
|
|
Imaginus
SianoPIS!
|
A ja kiedyś jak miałem z 10 lat może, barwiłem barwnikiem do jaj Barwiło się, ale padała ;/
|
4 mar 2009, o 18:25 |
|
|
Latoszek
|
barwiłem sam róże czerwieniem kongo, błękitem metylenowym i oranżem metylowym
przy czerwieni kongo barwa była pomarańczowa i trzymała troche z kilka dni
gdy barwiłem błękitem metylenowym róża przybrała ciemną niebieską barwę która trzymała podobnie jak czerwień kongo
najbardziej mnie ździwiło gdy barwiłem róże oranżem metylowy ponieważ kwiat nie zmienił barwy może nieznacznie ściemniał i po chyba jednym dniu natychmiast zwiędł;p
ale polecam błękitem zmienić barwe dzień przed a następnego dnia wręczyć rózę
_________________ Polska na węglu leży i przez węgiel leży
|
4 mar 2009, o 23:12 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
uzywaj dalej subctancji z T+ do barwienia i zastanawiaj sie nad wiednieciem
barwniki trzeba by bylo dobrac tak, aby byly jak najmniej szkodliwe
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
4 mar 2009, o 23:18 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
To jest dobre -brawo
Do barwienia kwiatostanu by rosilny przeżyły potrzeba barwników spożywczych nie wpływających na szybkie obumieranie , jakie kolwiek szybkie barwienie za pomocą barwników nie do tego przeznaczonych kończyć się będzie obumieraniem
pzdr.
eko
|
5 mar 2009, o 01:49 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Nie lepiej po prostu wręczyć naturalną? a jeszcze lepiej z własnej hodowli? albo np. róże - pustyni Szkoda rośliny, żeby faszerować ją barwnikami.
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
5 mar 2009, o 14:07 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
Trochę orginalności nikomu nie zaszkodzi, no i już nie przesadzajmy z tym męczeniem roślin, i tak jest skazana na śmierć
Latoszek - jakich stężeń użyłeś? I co, róża zbladła czy uschła po paru dniach?
|
5 mar 2009, o 18:35 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
Raport: W piątek wstawiłem 2 róże do r-rów błękitu metylenowego i czerwieni kongo (barwnika malutko, tyle żeby zabarwić dość intensywnie wodę), wypiły po jakieś 40 ml nie licząc parowania, żadnej zmiany barwy, róża z błękitu już zwiędła, a druga też już się pochyla... Lipa
|
8 mar 2009, o 13:06 |
|
|
Imaginus
SianoPIS!
|
Sorry za archeologa, ale tam sobie przeglądam i nasunęła mi sie pewna myśl - barwienie kwiatków za pomocą barwników tylko naturalnych, np indygo bodajże, jest wyciągany z jakiejś roślinki i jakby tym wybarwić nasz okaz, może nie miałoby to wpływu na obumieranie?
|
13 lis 2009, o 16:37 |
|
|
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
|
a probowaliście barwić kwiatki w barwnikach do jajek? albo w barwnikach do ciasta?
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
|
14 lis 2009, o 14:53 |
|
|
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
|
I to ja czytam nieuważnie A wracając do tematu, zaintrygowała mnie ta fluoresceina - od wczoraj hoduję, zobaczymy
15 lis 2009, o 20:47 |
|
|
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
|
Wczoraj gawędziłem sobie z kumpelą o roślinkach i wyraziłem swój żal, jak to nasi inżynierowie genetyczni są nieudolni, że tak trudno im zmodyfikować gen odpowiadający za barwnik w róży jak robią o wiele trudniejsze rzeczy. Przenieść gen z innego pachruścia i viola, mamy niebieską różę, na co kumpela mi odpowiada, że przecież takie są Mówiła, że widziała jak sprzedawali takie na targach. Z ciekawości poszperałem na allegro:
http://www.allegro.pl/item807179365_nie ... _okaz.html
Ściema to raczej nie jest, pytanie czy taki kolor wam wystarczy, czy dalej kombinować z jakimś barwnikiem Już wiem co zasadzę przed domem na wiosnę
_________________ http://myanimelist.net/profile/Garet_L
http://asiansounds.pl/
|
16 lis 2009, o 17:49 |
|
|