Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
SEM 
Autor Wiadomość

Post SEM
Takie zadamie.
Żelazo pokryte zynkiem ma rysy i tworzy się mikroogniwo.
a) napisz schemat ogniwa
b) napisz równania elektrodowe
c) oblicz SEM
No i zonk..

W b) powinno być:

A(+): 2Zn -> 2Zn(2+) + 4e(-)
K(-): 2O2 + 2H2O + 4e(-) -> 4OH(-)

Na tej podstawie obliczam SEM
SEM = Ek - Ea

Biore potencjały z Cynku
E Zn/Zn(2+) = -0,76

Oraz potencjał z tlenu na OH(-)

E O2/OH(-) = 0,4

A mój nauczyciel mówi że należy wziąć wartość potencjału z żelaza zamiast tlenu a ja mówie że nie no i kto ma racje? Jak można wziąć potencjał żelaza skoro nie ma przejścia żelaz do roztworu no i nie ma elektronów. Piszcie i odpowiadajcie.

25 lut 2009, o 12:44
@MODERATOR

a jest napisane ze to znajduje sie w roztworze wodnym ?

sam styk tych metali powoduje powstanie ogniwa

25 lut 2009, o 13:18

A no właśnie... czyli jak to będzie jeżeli te metale będą tylko styczne z rysą i bez środowiska wodnego? (równania elektrodowe oraz SEM jeśli można)

26 lut 2009, o 08:54
@MODERATOR

Chyba Cie jednak odrobine wprowadzilem w blad stwierdzeniem, ze nie musi to byc zanuzone i niby nie musi, ale zamiast tego bedzie wilgoc, na ten moment moge Ci jedynie napisac, ze w tym wypadku
cynk bedzie anoda
zelazo bedzie katoda

i chyba tyle, bo nie mam w tym momecie dostepu do literatury, a zadania tego typu liczylem juz dawno i malo pamietam

ale zakladam ze bedzie chodzilo o tworzenie sie tlenku cynku oraz FeO(OH), lub tez po prostu Fe(OH)2

ale moge sie mylic

26 lut 2009, o 10:53

Wiem już że reakcje elektrodowe które zapisałem są poprawne i powstaje Zn(OH)2 (może najwyżej przechidzić do ZnO) ale jakie będzie SEM ogniwa?

PS: No raczej przy udziale wilgoci bo inaczej musiała by zajść korozja chemiczna a tu takiej chyba nie będzie.

27 lut 2009, o 13:27
@MODERATOR

no wlasnie jest sporo artykulow na temat tej korozji w necie, ale ze nie jestem na bierzaco w tematach korozyjno ogniwowych to ciezko mi cos z tego zrozumiec

tworzenie sie tlenkow cynku na powierzchni cynku powoduje to ze cynk staje sie anoda

sproboj moze przy SEM jako Ek wziac potencjal Fe/Fe2+, ktory bodajze jest rowny -0,44

27 lut 2009, o 14:58
@MODERATOR

Myślę, że GranD ma rację. Żelazo się tu nie utlenia, właśnie o to chodzi w cynkowaniu, żeby zużywała się powłoka cynkowa a nie korodowało żelazo! Reakcja utlenienia żelaza tlenem praktycznie nie zachodzi bo wiadomo że faworyzowane są reakcje z większym SEM, a cynk ma niższy potencjał od żelaza (jest bardziej aktywny). Żelazo jest tylko katodą,możesz spytać nauczyciela czy podczas elektrolizy na elektrodach grafitowych bierzesz do wzoru na sem potencjał węgla..

Zatem SEM ogniwa powinno być tlen - cynk (utleniacz - reduktor)

W procesie korozji normalnej stali węglowej żelazo jest anodą i jednocześnie utlenia się (na +II i dalej tlenem z powietrza na III), zaś katodą jest cementyt (Fe3C) a redukuje się na niej tlen..

27 lut 2009, o 20:55

Nauczyciel ma zawsze racje no i co poradzę.. :( Dzi,ęki za pomoc temat można usunąć.

6 mar 2009, o 10:41

No ja myśle że temat nie został jednak wyczerpany.

Kiedy mamy powłokę Zn na Fe tworzy się mikroogniwo i faktycznie zmniejsza się korodowanie żelaza ale to nie znaczy, że przestaje ono korodować całkowicie. Z krzywych potencjostatycznych wynika, że prąd korozyjny w znacznie większym stopniu idzie na Zn niż na Fe. Zatem w układzie mamy trzy sprzężone ze sobą reakcje. Dwie anodowe utleniania Zn i Fe oraz depolaryzacja tlenowa na katodzie (na żelazie).
A1 Zn - 2e --> Zn2+
A2: Fe - 2e --> Fe2+
K: 2H2O + O2 + 4e --> 4OH-
Gdy masz środowisko kwaśne dochodzi jeszcze depolaryzacja wodorowa
K: 2H+ + 2e --> H2
ale myśle że w tym przypadku to nie wchodzi w rachube

A co do SEM to nie możesz jej policzyć gdy nie znasz stężeń utlenionych jonów, bo policzyłbym osobno potencjały dla anody i katody z równania Nernsta. Ale szczerze to nie wiem do końca.

8 mar 2009, o 16:26

No więc w moim przypadku chodzi o pierwszą fazę czyli ogniwo cynkowe mój poprzednik ma rację jeżeli chodzi o złożoność procesu. Jeżeli chodzi o SEM to raczej mi chodzi o same wartości podstawowe jakie należy wziąć. Oczywiście jeżeli miałbym podane wartości stężeń albo miałbym je policzyć to z Nernsta.

16 mar 2009, o 09:30

No więc w moim przypadku chodzi o pierwszą fazę czyli ogniwo cynkowe mój poprzednik ma rację jeżeli chodzi o złożoność procesu. Jeżeli chodzi o SEM to raczej mi chodzi o same wartości podstawowe jakie należy wziąć. Oczywiście jeżeli miałbym podane wartości stężeń albo miałbym je policzyć to z Nernsta.

[offtop]
Poprzednik? chyba przedmówca:PP
[/offtop]

16 mar 2009, o 15:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]