Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Ekstrakcja piperyny 
Autor Wiadomość
@GŁÓWNY MODERATOR

Post Ekstrakcja piperyny
Znalazłem fajny przepis na ekstrakcję piperyny z pieprzu. Zainteresował mnie on główni dlatego, że w Leader Price znalazłem pieprz czarny mielony po 9 zł za półkilogramową paczkę :lol:

przepis 1:
Whole pepper 20 gms was pulverised to a coarse powder of mesh size# 6 and added to 100 ml aqueous sodium n-butyl benzene sulfonate of 2.0 gmol/lit concentration and the suspension was stirred vigorously for 2 hours at 30° C. The solution was filtered and then diluted by addition of 2000 ml. of water. The precipitated piperine was separated by centrifugation, dried and then dissolved in dichloromethane and analysed for purity. The recovery of piperine was 95.75% (1.14 g.) based on the amount of piperine present in the dried fruit with a purity of 93%

Przepis 2:
Whole pepper 20 gms was pulverised to a coarse powder of mesh size# 6 and was added to 100 ml aqueous sodium n-butyl benzene sulfonate of 2.0 gmol/lit concentration and was stirred vigorously for 2 hours at 30° C. The solution was filtered and then extracted with 50 ml. dichloromethane three times. The recovered piperine was analysed for purity. The recovery of piperine was 96.82% (1.15 g.) based on the amount of piperine present in the dried fruit with a purity of 95.13%.

Ogólnie chodzi o to że najpierw moczy się pieprz w roztworze tzw. hydrotropu który selektywnie niszczy strukturę komórek pieprzu.
Link do patentu:
http://www.patentstorm.us/patents/6365601.html

A teraz pytanie: CO TO JEST sodium butyl benzene sulfonate?????
Myślałem że to jest jakiś ester kwasu benzenosulfonowego ale raczej nie :/ bo on nie tworzy soli sodowej. Co to zatem jest? p-butylobenzenosulfonian sodu? Jeśli tak, to czy ktoś wie gdzie można to kupić/dostać?

4 mar 2005, o 23:05

:szok: A po co Ci piperyna....... Hie hie :mrgreen:
Ale poważniej może wystarczy p-toluenosulfonian sodowy? rzecz znacznie łatwiejsza do zdobycia względnie zrobienia przez sulfonowanie toluenu stęż H2SO4.Tam jest podana pochodna butylowa hmmm o 3 węgle więcej :? -nie jestem pewien czy taka sztuczka wyjdzie.A jakby nie to w ostateczności poszukać któregoś z zamienników wyliczonych w tamtym patencie.
Poza tym taki tani pieprz może zawierać domieszkę kaszy mannej-co podnosi wydajność jego produkcji.... :twisted: nabrałem sie na taki tani pieprz z tesco ,gdzieś 1/3 to kasza i dlatego jest tańszy od zairnistego a na zdrowy rozum to powinno być odwrotnie,lepiej poszukać ziarnistego- będzie mniej zwietrzały przy okazji.

5 mar 2005, o 18:41
@GŁÓWNY MODERATOR

Wiesz wolę kupić 3 kg takiego pieprzu i wyrzucić 1/3 bo będzie to kasza niż za te same pieniądze kupić 1 kg ziarnistego i jeszcze go mielić (no i się nawdychać).
Ten związek zrobili w laboratorium na potrzeby patentu, pewnie jest to n-butylobenzenosulfonian sodu. Niestety jeśli użyje się innego związku np. toluenosulfonianu sodowego wydajność ekstrakcji spada do 40-60% bądź zmniejsza się czysość produktu. Tego związku używa się w małej ilości więc można by go zsyntetyzować, jeśli ktoś ma pomysł na odpowiednią metodę to niech napisze. Mi przychodzi do głowy tylko chlorobenzen + BuMgCl a potem sulfonowanie.

5 mar 2005, o 21:42
podobno dodanie detergentu powoduje podobne działanie... [forum zagraniczne] ... ale co dotego miałbm zastrzeżenia-trzeba jednam 'domielać' z detergentem ten pieprz heh.. a i to nie wiedomo-czy 'wypali'
:)

6 mar 2005, o 00:34

pierwsze primo) 8) e całe hydrotropy to określenie substancji o własnościach bardzo zbliżonych do detergentów :szok: więc może płyn do mycia naczyń ??
Drugie primo) 8) Chlorowiec w niezaaktywowanym pierścieniu aromatycznym nie ulegnie substytucji nukleofilowej.
Chyba ,że użyjesz chlorku czy bromku fenylomagnezowego :?
Jak zwykle o czymś zapomniałem : zamiast buMgCl(Br) użyć buBr

6 mar 2005, o 01:29
@GŁÓWNY MODERATOR

Ok czyli droga syntezy chlorobenzen + Mg, następnie dodać BuCl, pamiętam że tam po drodze się dodawało związki miedzi jakiś halogenek miedziawy :/ sprawdzę to jeszcze.
Potem pewnie sulfonowanie tylko czym? bo zdaje się że siarkowcem to tak łatwo nie pójdzie.
Z tego co wiem to płynu do mycia naczyń nie da się użyć bo jeśli użyje się czegokolwiek innego oprócz tego konretnego związku to nic nie wyjdzie (albo będzie niecałkowita extrakcja albo słaba czystość).

6 mar 2005, o 15:42

OKi, Chloro- lub lepiej bromobenzen+ Mg/eter, może być THF ale nie zawsze w THF chce reagować :?-->Ph-MgBr .Później dodasz buCl lub znów lepiej buBr(wyższa temp wrzenia-choć i tak odczynnik bardzo lotny,no i łatwiej otrzymać niż buCl) i to wszystko na tym etapie chyba bo to coś tam ze związkami miedzi to chyba było w syntezach Corey'a-House'a.A tu będzie coś zbliżonego do syntezy Wurtza .
Na końcu sulfonowanie np:toluen sulfonuje się względnie łatwo stężonym H2SO4 ,pod względem aktywności w podstawieniu elektrofilowym :wink: grupa butylowa będzie podstawnikiem conajmniej tak silnie aktywującym jak grupa metylowa w toluenie .Na koniec całkiem prawdopodobne ale nie jestem pewien -w trakcie reakcji otrzymasz nie Ph-bu ale Ph-sec-bu bo reakcja może biec przez karbokation butylowy który się przegrupuje do sec butylu. :roll: Może ktoś wie lepiej ,bo tyle juz pozapominalem...

9 mar 2005, o 20:03
PROFESJONAŁ

Na koniec całkiem prawdopodobne ale nie jestem pewien -w trakcie reakcji otrzymasz nie Ph-bu ale Ph-sec-bu bo reakcja może biec przez karbokation butylowy który się przegrupuje do sec butylu. :roll: Może ktoś wie lepiej ,bo tyle juz pozapominalem...

Reakcja nie biegnie poprzez stadium karbokationu. Podczas reakcji Wurza-Fittiga nie zachodzą przegrupowania

9 mar 2005, o 20:28

Jesteś niezawodny - NVX 8) tak sie tylko zastanawiałem bo nie mam gdzie sprawdzić.

9 mar 2005, o 21:13
PROFESJONAŁ

Post Re: ....
mikor napisał(a):
Ehhh jesli ta piperyna jest po to co mysle to juz chyba bym wolal zsyntetyzowac pirokatechol nastepnie przez monoallilowy eter do 1,2dihydroksy-4-allilobenzenu nastepnie metylenowanie no i dalej wiadomo.;)

Przez przegrupowanie Claisena eteru monoallilowego pirokatechiny otrzymasz ale... 3-allilo-1,2-dihydroksybenzen, gdyż przegrupowanie to zachodzi w pozycji orto- do grupy hydroksylowej.

10 mar 2005, o 09:57
@GŁÓWNY MODERATOR

Spoko Shulgin tyle tego naodkrywał że nieważne co macie to i tak się otrzyma coś :D No ale nie po to tą ekstrakcję tu dawałem

Znalazłem jeszcze metodę że na PhCl lub PhBr działa się litem a następnie CuI, CuBr lub CuCl, powstaje difenylomiedzian litu, następnie dodaje się BuCl lub BuBr - powstaje butylobenzen. Reakcja zachodzi bez przegrupowań. Tylko że lit jest drogi :/

Mikor - grupa allilowa tam idzie w pozycję albo orto względem grupy 2-OH albo w para względem grupy 1-OH proste :) A taka droga jaką ty opisujesz to jest zbędne babranie, chyba że już naprawdę nie masz co robić, bo z kilograma pieprzu otrzymujesz ok. 90 g piperyny, a tenże pieprz kosztuje 18 zł w Leader Price.

Ostatnio edytowano 12 mar 2005, o 14:26 przez Tweenk, łącznie edytowano 2 razy

10 mar 2005, o 23:15
@GŁÓWNY MODERATOR

No fakt jest trochę roboty z tą piperyną jeśli chcesz coś z tego zrobić ale to jest chyba najlepsze naturalne źródło metylenodioksybenzenów jakie mamy do dyspozycji bo safrol to już nie bardzo, olejki eteryczne z roślin są u nas bardzo drogie bo sprzedają je tylko jako kosmetyki w b. małych ilościach i b. drogo.

12 mar 2005, o 14:28

pozwolę sobie podbić zapomniany temat, ponieważ mnie bardzo zainteresował ;]
Pozdrawiam

11 sie 2008, o 21:14

Na en. wikipedii pisze ze mozna otrzymać za pomocą dichlorometanu...
A mając octan etylu i soxhleta?

A to na zachętę 8) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ystals.jpg

11 sie 2008, o 21:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]