Witam!
Mam pytanie,na które nikt nie może mi odpowiedzieć...
Jak kopaliśmy doł w lesie na ***** wiecie co...
To napotkaliśmy się na pewien kamień czy cokolwiek to jest.
Jest tam tego od groma,całe złorze,jest koloru ciemno zielonego,z mieniącymi się metalicznymi kryształkami,jest kruchy i barwi płomień na zielono-żółty (sód i miedź?),po rozdrobnieniu i wymieszaniu 1:1 z KClO3 intensywnie spala się żółtym kolorem,dając dużą temperature,po spaleniu zostają małe,ciężkie,metaliczne kuleczki...Powie mi ktoś co to za kamień/minerał czy cokolwiek? Nawet znawca minerałów nie wiedział co to :/
Zdjęć zamieścić póki co nie mogę,jutro jak będzie jaśniej może lepiej wyjdą.
Pozdrawiam
17 mar 2009, o 21:27
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Jaka ma rysę i przełam? Ten kolor ciemno-zielony jest jako warstwa powierzchniowa, czy cały tak wygląda?? Jakieś reakcje z kwasami, np. HCl?? Może gęstość??
17 mar 2009, o 21:36
Joey
Nie sprawdzalem rozposzczalnosci,nie mam HCl,ale sprawdze w H2SO4 i HNO3... caly jest ciemno zielonego koloru,po przekroju też
17 mar 2009, o 22:29
Dobry666
*
O.K. Czyli rysa zgadza się z barwą zewnętrzną. Sugeruje to, że ten minerał nie reaguje z tlenem zawartym w powietrzu... Jak będę miał trochę więcej czasu, to postaram się tym zająć
Możesz sprawdzić rozpuszczalność w HCl (gdybyś miał), H2SO4, HNO3 i postarać się zmierzyć gęstość
Ewentualnie gdyby roztwarzał się lub rozpuszczał w tych kwasach można strącić wodorotlenek. Może to coś pomóc
17 mar 2009, o 22:51
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Czy istnieje możliwość poproszenia o jakieś foto? Bo tak to wiesz... Niektórzy mogą mieć problemy z wyobrażeniem sobie czegoś, czego na oczy nigdy nie widzieli.
17 mar 2009, o 23:51
Qba870
Dołączył(a): 6 mar 2009, o 10:10 Posty: 69 Lokalizacja: Częstochowa
Mówił że jutro bedą zdjęcia a co do tego kamienia/minerału , to trudno będzie określić co to jest , bo tego jest mnóstwo w takich lasach Poprostu wykopałeś jakiś pokruszony krzemień albo coś w tym stylu , jakieś kosmiczne kamienie . Jak pisze głupoty to sory , ale staram się pomagać
/Jasne, że się starasz, tylko, że nie pomagać a nabijać posty./Ray
_________________ - Co to jest związek chemiczny ?
- Związek chemiczny , to małżeństwo obojga chemików
17 mar 2009, o 23:56
Dobry666
*
Re: Co to jest ?
Joey napisał(a):
...całe złoże, jest koloru ciemnozielonego, z mieniącymi się metalicznymi kryształkami, jest kruchy...
A więc tak. Nie jest to żaden krzemień na 100%. Sam mam ich kilka w domu
Minerały te występują w odcieniach: czarnym, szarym lub brunatnym i są bardzo twarde, co przeczy fragmentowi treści posta cytowanego powyżej
Jeśli chcesz się trochę pobawić, to możesz spróbować zredukować pył tego minerału węglem do wolnego metalu, np. Cu -> czerwona kulka; Fe, Ni, Co -> magnetyczne blaszki. Płomieniówkę już zrobiłeś, wynik: zielonożółty, co czysto odpowiada Barowi. Zielona barwę dają jeszcze: Tal i Bor; Na daje żółtopomarańczową; Cu - niebieskozieloną... Więc może tam występować mieszanka podanych wcześniej pierwiastków i redukcja nie wchodzi w grę... :/
Sprawdź jeszcze właściwości magnetyczne jak możesz. Zielone są malachity -> rudy miedzi (skład: Cu, O, H, C) i hornblendy -> zielonoczarne, których głównym składnikiem jest Mg (nie licząc oczywiście O, H i Si)
Tylko występują one tak bardziej na południu Polski, więc Ty się trochę nie kwalifikujesz do tych kryteriów
@Ray zgadzam się z Tobą
Też to zauważyłem od jakiegoś czasu, ale nie mi to oceniać... Ja nie władza
18 mar 2009, o 00:51
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Próba płomieniowa powinna byc robiona na jonach, poniewaz jon moze miec inna barwe od metalicznego metalu umieszczonego o ogniu
co prawda nieznacznie, ale zawsze moze sie tak zdazyc
ale obie te metody sa niestety metodami malo dokladnymi, a moze inaczej, trzeba miec sporo doswiadczenia w identyfikacji koloru plomienia, aby miec poprawne wyniki - poniewaz jak wiemy ze spektrofotometrii intensywnosc barwy wzrasta wraz ze wzrostem stezenia danego jonu, a dodatkowo obecnosc jonow sodu powodowac bedzie ukrycie barw pochodzacych od innych pierwiastkow (sodu wszedziej jest duzo, a na domiar zlego bardzo intensywnie barwi plomien palnika), wiec niestety nie obejdzie sie bez analityki jakosciowej, w ktorej pokolei bedziesz musial identyfikowac pierwiastki - trzeba porozdzielac od siebie jony poszczegolnych grup, pozniej w grupach wyszczegolnic poszczegolne pierwiastki, etc.
spokojnie dobre 4-5 godzin zabawy pod warunkiem, ze bedziesz mial wszytkie potrzebne odczynniki
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
18 mar 2009, o 07:59
Joey
dzieki za wszystkie odpowiedzi dzisiaj sie po bawie z tym,odczynnikow potrzebnych do takich analiz raczej nie posiadam ;p i jak wrzuca sie tu zdjecia? bo jestem zielony ;D
18 mar 2009, o 16:16
Dobry666
*
Co do pereł, to jak będzie potrzeba mogę rzucić skan boraksowej i fosforanowej
Jak ktoś lubi, to długa zabawa przed nim
18 mar 2009, o 17:05
waldi
**
Joey napisał(a):
jak wrzuca sie tu zdjecia? bo jestem zielony ;D
Jaja sobie robisz ?, pisząc wiadomość chyba masz poniżej "dodaj załącznik".
20 mar 2009, o 11:20
Joey
cos nie chce sie zaladowac ... :/ " Błąd Ogólny
Tried to upload empty file"
20 mar 2009, o 12:16
8euilt
Joey napisał(a):
Wrzuc na jakas stronke hostujaca obrazki.
Polecam iv.pl
_________________ Pozdrawiam, 8euilt
20 mar 2009, o 14:54
waldi
**
Joey napisał(a):
Cyt. z reg. "2.4.6 Nie umieszczać bezpośrednio na forum obrazków o rozdzielczości powyżej 800x600"
Problem może być tutaj.
20 mar 2009, o 15:59
Joey
Chyba wiem co to za skała...szukałem po książkach i mam.Identyczny z wygladu do moich.Doleryt - (petrografia) gruboziarnista odmiana bazaltu złożona głównie z labradoru, piroksenu, rzadziej oliwinu; ma różne nazwy, zależnie od charakterystycznych minerałów towarzyszących. To by pasowało,bo przechodził tędy lodowiec... zdjęć nie wrzuce,bo źle wychodzą
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości