Moderator: #Moderatorzy
Pośrednio można to przeprowadzić tak:
1) RCOOH -> RCOX (X=Cl,Br)
2) RCOX -> RCHO
3) RCHO -> RCH2OH
4) RCH2OH -> RCH2X (X=Cl,Br etc)
5) RCH2X -> RCH3
(te reakcje są standardowe, znajdziesz w każdej książce do chemii org. albo google). Można też zredukować bezpośrednio RCOOH do RCH2OH za pomocą LiAlH4 (trudne) lub B2H6 lub BH3 (łatwiejsze).
Bezpośrednio RCOOH -> RCH3 jest to bardzo trudne i AFAIK po raz pierwszy dokonano tego dopiero niedawno za pomocą jakichś superegzotycznych odczynników (bodajże disilan i tri(pentafluorofenylo)bor jako kw. Lewisa?). Ktoś kojarzy, gdzie opublikowano tą metodę? To było na prawdę niedawno, na pewno w XXI w.
Dzieki za szybką odpowiedźSmile
Właśnie chodzi mi o reakcję jak najmniej etapową i oczywiście z dostępnych tanich środków. THX
Ronin
a moze mozna w taki sposób. Kilka kulek z foli AL do młynka do kawy i mielimy?? jak myslice uda się czy kawałki będą za duze albo rozwale babci młynek ;/
a ja pyl Al otrzymuje w ten sposób ze biore elektryczny mlynek do kawy
i folie al dre ja na platki i wkladam do mlynka im wiecej mielisz tym drobniej wychodzi
po pewnym czasie otrzymujemy cos co nie wyglada jak pyl ale gdy
przecedzimy przez ponczoche to wychodzi calkiem ladny pylek
eko osiem napisał(a):Poddawanie procesowi Utylizacji soli z oznaczeniem cz.d.a. porównywalne jest z obrzezaniem reliktowym za młodu Etiopskich dziewczynek z łechtaczki![]()
Wszelkie normalne przyjemności z posiadania zwykle bywają właśnie wtedy kiedy wiemy w jakim celu posiadamy to coś![]()
eko osiem napisał(a):Zawsze jest nam milej jeśli widzimy kogoś głupszego od siebie o ilorazie IQ porównywalnym do dafni ew. wołka zbożowego.
Zadania są proste i nie wymagają żadnej logiki, tylko znajomości 3-4 podstawowych wzorów z działu chemia roztworów...
Podszkól się w tych zadankach, bo są dość proste, tylko trzeba logicznie do nich podejść :Wink:
Qba870 napisał(a):A z tych waszych postów wynika że ja jakaś ciota jestem albo z głową coś mam.. .
2. "gdy woda całkowicie wyparuje"... wtf? a nie wyparuje mi z wodą sól?
mianowicie lufa zrobic gwint to latwo sa nasadki na wiertarki kturymi mozna gwintowac rury ale problemem jestjak ta lufe zrobic lub skad wziac gdyz musi byc precyzyjna do milimetra aby bron byla celna.macie jakies pomysle prosze o burze mozgow.
kbkb? krótki bojowy kij bambusowy? ,8
waldi napisał(a):piotrus napisał(a):Pompkę też będę wykorzystywał do tworzenia podciśnienia przy odsączaniu rozpuszczalnika na lejku Buchner'a.
Życzę powodzenia w odsączaniu rozpuszczalnika np. z lakieru NC
chemik10 napisał(a):waldi napisał(a):piotrus napisał(a):Pompkę też będę wykorzystywał do tworzenia podciśnienia przy odsączaniu rozpuszczalnika na lejku Buchner'a.
Życzę powodzenia w odsączaniu rozpuszczalnika np. z lakieru NC
Czepiasz się... wiadomo, że chodziło o sączenie zawiesin.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości