Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Feromony 
Autor Wiadomość

22 Wrzesień 2008? Cóż, lepiej odnowić temat miast robić nowy, bardzo podobny ;)

Ostatnio zainteresowałem się feromonami. Mianowicie szukam substancji przyciągającej pszczoły. Jakiś czas temu czytałem o jednej takiej, do kupienia łatwej, ale zgubiło mi się to 8) Widziałem kupne wersję(rojowabik), ale lepiej kupić sobie coś konkretnego o znanym składzie, po odpowiedniej cenie ;p.

23 kwi 2009, o 18:43

feromon alarmowy pszczoły miodowej;Zwiazek ten mozna otrzymac w laboratorium ogrzewajac stechiometryczna mieszanine steszonego kwasu octowego ze zwiazkiem o wzorze
ch3
|
ch3-ch-ch2-ch2-oh

w obecnosci kwasu siarkowego

cytat z kurieru chemicznego nr5/1993

23 kwi 2009, o 20:38

sory za pisanie jeden pod drugim,ale grupa metylowa powinna byc oczywiscie przy -ch-

ciezko jest ,,rysowac ,, wzory strukturalne w okienku pisania postow ;p

23 kwi 2009, o 20:41
@MODERATOR

Primo. Związkiem którym pszczoły informują się o zagrożeniu zachęcisz je do przybywania na kwiatki?
Secondo. To co narysowałeś można bardzo łatwo, pięknie i przyjemnie nazwać i też wszyscy będą wiedzieli o co chodzi.

23 kwi 2009, o 21:05

To mogło o to mi chodzić ;p. W sklepie jest octan izoamylu i n-amylu octan. Nadadzą się? Czy pszczółki zwrócą uwagę na położenie grup węglowodorowych :o ?

Dla kwiatków to się nie nada, oczywiście nadal pytanie aktualne, jednak to że przyciąga to pszczoły w jedno miejsce więc to połowa sukcesu. Ciągle przyda mi się coś do zapylenia moich fasol, groszków.

23 kwi 2009, o 21:54
**

Ekologiczny preparat do przywabiania pszczół na kwitnące uprawy owadopylne:
Preparat do oprysków, składa się z olejków: melisowego i goździkowego, wymieszanych w ilościach objętościowych 4 : 2 i następnie wymieszanych z wodą, stężenie olejków powinno wynosić w granicach 0,05% - 0,5%.
(sprawdzone w sadzie mojego kolegi inż. ogrodnictwa)
Moim zdaniem lepiej zastosować środki naturalne niż chemie nie zrobimy na pewno krzywdy pszczołą jak i rośliną a z tego co napisałeś chodzi o rośliny jadalne (fasola,groszek) które będziesz później jadł.

28 kwi 2009, o 12:00
Post odp.
waldi napisał(a):
Moim zdaniem lepiej zastosować środki naturalne niż chemie nie zrobimy na pewno krzywdy pszczołą jak i rośliną a z tego co napisałeś chodzi o rośliny jadalne (fasola,groszek) które będziesz później jadł.

O okresie karencji słyszałeś ?? środki ochrony roślin to podstawa bez ich użycia cofamy się w rozwoju rolnictwa czy sadownictwa , naturalnie zapylać potrafią jedynie owady to ich zadanie , trzeba je jedynie bardziej zachęcić do pracy :wink:
Temat nie dotyczy zbędnej dyskusji nad potrzebą zastosowania środków ochrony roślin czy jej braku !!
Pojęcie ekologii jest bardzo wypaczane i niewłaściwie używane, chemia rolnicza jest obecnie na wysokim etapie dopracowania technologii zastosowań preparatów o znaczeniu selektywnym o bardzo krótkim okresie karencji , jeśli ten okres będzie przestrzegany i dawki będą zgodne z zalecanymi zapewniam że po zbiorach nie wpływa to ujemnie na ustrój człowieka .
pozdrawiam
eko

29 kwi 2009, o 23:29
**

eko osiem, całkowicie się z Tobą zgadzam.
Ja tylko odpowiedziałem na pytanie kolegi Vikuserro, jak zwabić pszczoły podając skład sprawdzonego środka i wyraziłem swoją opinię co ja bym zastosował.
Mając do wyboru 2 preparaty o identycznym działaniu nazwijmy je:
1. maturalny, ekologiczny
2. czysto chemiczny, syntetyczny
wybrał bym ten pierwszy (moja opinia)
pozdro

P.S.
Ale ładnie odjechaliśmy od tematu "feromony".
:wink:

30 kwi 2009, o 07:39
Post odp.
W przypadku feromonów liczy się skuteczność nie naturalność !!
Dajemy to co kręci owady każda forma opracowana nie jest naturalną formą jej zadanie to wabienie w wiadomym celu zainteresowania.
Stringi tez są formą feromonu organoleptycznego jednak nie dla owadów
:wink:
pzdr.
eko

30 kwi 2009, o 22:45

Witam, zakupiłem octan izoamylu(btw. mi pachnie gruszką, koleżance gumą do żucia), i próbowałem działać nim na pszczoły. Nie zbliżały się tam gdzie go wstawiałem, ignorowały go nawet z bliska. Jak go poprawnie zastosować? Czy to muszą być jakieś specjalne pszczoły, lub w specjalnym stanie?

20 maja 2009, o 14:46
Witam, zakupiłem octan izoamylu(btw. mi pachnie gruszką, koleżance gumą do żucia), i próbowałem działać nim na pszczoły. Nie zbliżały się tam gdzie go wstawiałem, ignorowały go nawet z bliska. Jak go poprawnie zastosować? Czy to muszą być jakieś specjalne pszczoły, lub w specjalnym stanie?

Najlepiej pozbawione powonienia i ślepe , jeśli octan izoamylu pachnie ci gruszką czy gumą do żucia to zastanów się jak interpretuje to owad mający wyczulenie rozpoznawalne 1x1000000 cząstek w pow. :roll:
feromon to zachęta nie odstraszanie stężonym zapachem !!
pzdr.
eko

22 maja 2009, o 00:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2