Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś metoda na utwardzenie czystego, rafinowanego tłuszczu (kokosowego i palmowego). Utwardzić w tym sensie, żeby w miarę szybko zastygał w temperaturze pokojowej, a po podgrzaniu żeby się normalnie rozpuszczał.
8 maja 2009, o 17:53
jaozyrys
@MODERATOR
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24 Posty: 868 Lokalizacja: Opole
A to do celów spożywczych?
8 maja 2009, o 21:41
Wocz
Dołączył(a): 22 kwi 2008, o 17:23 Posty: 235
Zazwyczaj robi się to pyłem niklowym.
8 maja 2009, o 21:56
Pit
***
Dołączył(a): 31 gru 2008, o 00:04 Posty: 484 Lokalizacja: xXx
Nikiel jest w tej reakcji katalizatorem. Istota tej reakcji to przyłączenia wodoru wskutek czego zanikają wiązania wielokrotne między atomami wegla w cząsteczce.
A czy po uwodornieniu temperatura topnienia takiego oleju (kokosowy - 23-26 stopni) nie zmieni się? Czy uwodornienie może na to wpłynąć?
10 maja 2009, o 11:55
waldi
**
Dołączył(a): 23 lis 2008, o 12:16 Posty: 338
Uwodornienie tłuszczy płynnych jest metodą ich utwardzania i stosowana jest między innymi do produkcji margaryn, które są produkowane z olei roślinnych nie zawierających cholesterolu.
Na czy polega mechanizm bardzo ładnie opisał Ci Pit powyżej.
Odpowiedź na Twoje pytanie jest taka: po uwodornieniu w temp. pokojowej tłuszcz płynny (olej) będzie ciałem stałym (patrz margaryna) po podgrzaniu wiadomo po ponownym schłodzeniu chyba też już wiesz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników