Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
dlaczego 
Autor Wiadomość

Post dlaczego
Dlaczego [Co(NH3)6]3+ utzrymuje sie w kwasnym srodowisku przez kilka dni? podobno jest niestaly w tych warunkach

13 maja 2009, o 15:30
Nauczyciel

Post Re: dlaczego
Ella napisał(a):
Dlaczego [Co(NH3)6]3+ utzrymuje sie w kwasnym srodowisku przez kilka dni? podobno jest niestaly w tych warunkach

Nie mam zielonego pojęcia, czy tak jest istotnie. Ale załóżmy, że tak jest. Jeśli tak - jest to wina inertności kompleksu. Tzn. kompleks istotnie ulega rozkładowi, ale dzieje się to powoli. Kompleksy inertne tworzą się wolno i powoli rozkładają. Stała równowagi, a szybkość reakcji to dwie różne rzeczy.

13 maja 2009, o 16:30

13 maja 2009, o 20:02

Podlacze sie do tematu zeby nowego nie zaczynac.

Probowalem oznaczyc amoniak w tym samym kompleksie przy pomocy metody formalinowej wzietej z Minczewski/Marczenko. Nie dziala.
W wyniku reakcji z formalina powstaje urotropina i rownowazna ilosc kwasu ktory mozna miareczkowac NaOH.
Wychodzi na to ze kompleks jest na tyle trwaly ze nie zachodzi reakcja. Jesli dobrze mysle to dla jakich soli amonowych mialaby zastosowanie ta metoda??

22 maja 2009, o 20:29
Nauczyciel

Podlacze sie do tematu zeby nowego nie zaczynac.

Probowalem oznaczyc amoniak w tym samym kompleksie przy pomocy metody formalinowej wzietej z Minczewski/Marczenko. Nie dziala.
W wyniku reakcji z formalina powstaje urotropina i rownowazna ilosc kwasu ktory mozna miareczkowac NaOH.
Wychodzi na to ze kompleks jest na tyle trwaly ze nie zachodzi reakcja. Jesli dobrze mysle to dla jakich soli amonowych mialaby zastosowanie ta metoda??

Do soli amonowych! Właśnie. Oznaczasz tutaj NH4+ a nie NH3, tym bardziej związany w kompleks, który jak się okazuje, jest bierny.

Reakcja:
4NH4+ + 6CH2O -> C6H12N4 + 4H+ + 6H2O
Chyba widać, że gdy zastąpisz NH4+ przez NH3 nie powstają jony wodorowe, które możnaby zmiareczkować.
Ja bym zamaskował kobalt innym ligandem, no nie wiem, zgadywać nie chcę (stałych trwałości nie znam na pamięć), ale mógłbym użyć np. EDTA (dodać prawie stechiometrycznie z minimalnym nadmiarem). Ponieważ NH3 będzie słabiej związany, zostanie uwolniony, wtedy doprowadzamy r-r do pH 8-9 (wobec fenoloftaleiny) i oznaczamy zgodnie z przepisem kationy amonowe.

Mogę się mylić, z pewnością, jeśli dodasz EDTA w dużym nadmiarze, to zniekształci wynik (słaby kwas).

Możesz też oznaczyć amoniak pośrednio, oznaczając kobalt w kompleksie (o ile jest dość trwały, nie znam stałej) np. kompleksometrycznie.
Możesz uwolniony amoniak oddestylować z mieszaniny po dodaniu odpowiedniej ilości r-ru NaOH i oznaczyć acydymetrycznie.

22 maja 2009, o 21:53

Zawartosc amoniaku oznaczylem metoda Kjeldahla. Latwo nie bylo i dopiero za trzecim razem osiagnalem cos sensownego. Przy pierwszym oznaczeniu po okolo 20 minutach gotowania nie udalo mi sie wykryc niczego, byl zapach amoniaku po rozlozeniu aparatury i to wszystko. Miareczkowanie nie dalo wyniku.
Dopiero po gotowaniu przez okolo godzine udalo sie oznaczyc zawartosc amoniaku. Nie powtarzalem doswiadczenia z braku czasu.
W opisie metody nie znalazlem nic na temat tego do ktorych soli amonowych. Bede wdzieczny jesli ktos wie i podzieli sie wiedza.

Wyprobuje sposob o ktorym piszesz. Brzmi ciekawie i powinien dzialac, teoretycznie.

22 maja 2009, o 22:51
Nauczyciel

Azot metodą Kjeldahla oznacza się w związkach organicznych, które mineralizuje się najpierw stęż. H2SO4 w obecności np. CuSO4. Rozumiem liczyłeś na to, że uda się kompleks rozłożyć? Właściwie, czemu nie... tylko, że po zalkalizowaniu roztworu, amoniak znów będzie kompleksował Co.
Powiedz mi, czy sole amonowe = kompleksy, w których amoniak jest ligandem, a metal atomem centralnym?
Oznaczanie amoniaku poprzez destylację albo metodą formalinową stosuje się dla soli zawierających kation amonowy. Żeby oznaczyć amoniak w ten sposób, należy niestety rozłożyć kompleks tak, by po zalkalizowaniu r-ru znowu się nie utworzył (maskowanie?).
Przeszkadza mi tu trochę bierność kompleksu, ale co poradzić :(
W literaturze nie znalazłem podobnego problemu, za to znalazłem stałą trwałości kompleksów [Co(NH3)6]3+ oraz [Co(EDTA)]-, odpowiednio 35 i 41 (wykładniki stałych). Jest mała różnica stałych, a kompleks amoniakalny jest bardzo trwały.

Niestety nie mam zaplecza, żeby sprawdzić, czy się nie mylę (to zawsze jest możliwe). Ogólnie wygląda to całkiem sensownie, tylko np. reakcja wymiany ligandu może być zbyt wolna do bezpośredniego miareczkowania.

23 maja 2009, o 07:42

Moje oznaczanie polegalo na gotowaniu w 0.1 M NaOH, opary amoniaku rozpuszczane byly w 0.1 M HCl. Nadmiar kwasu miareczkowalem 0.1 M NaOH Tak jak pisalem wczesniej, udalo sie cos osiagnac ale po okolo godzinie gotowania. Gotowanie przez jakies 20 a pozniej 45 min, nie dalo rezultatu.
Metoda oznaczania amoniaku ktora stosowalem podaje min Marczenko do oznaczania w solach amonowych czyli wszystko by sie zgadzalo. Wchodzi jednak w gre trwalosc kompleksu. Wyprobuje sposob z EDTA, zobaczymy co wtedy.

Metoda o ktorej pisales, mineralizowanie z H2SO4 w obecnosci CuSO4 stosuje sie do oznaczania azotu w zw. org.
Oznaczanie metoda formalinowa polega na wczesniejszym rozpuszczeniu kompleksu w wodzie, czyli jest obecnosc jonow amonowych (popraw jesli sie myle). Zalkalizowany roztwor miesza sie ze zalkalizowana formalina. Teoretycznie powinno dzialac.

23 maja 2009, o 11:31
Nauczyciel

Moment. Ja to właśnie napisałem, robisz kalkę z mojego posta, albo wcale nie doczytałeś tego, co napisałem...
Napisałeś o metodzie Kjeldahla, która polega na mineralizacji zw. organicznych (jak sam zauważyłeś), a pomyliłeś ją ze zwykłą destylacją lotnego amoniaku.
Formalinę i próbkę doprowadza się do pH 8-9 wobec fenoloftaleiny (do różowego zabarwienia). Z oczywistych względów takie pH można uznać za obojętne z błędem rzędu +-10^-4 %.

Wszystkie oznaczania opisane w M/M stosują się do zw. org. - metoda Kjeldahla - oraz do kationów amonowych, a nie kompleksów, w których skład wchodzi amoniak, czy też samego amoniaku. W obecności tak trwałego kompleksu, obecność jonów amonowych w r-rze jest pomijalna... Więc teoretycznie NIE powinno działać :( Również rozkład poprzez uwolnienie lotnego amoniaku nie będzie całkowity przy stałej trwałości 10^35.
A jeśli już jesteśmy przy czasie gotowania - jeśli stosujesz przepis z podręcznika, należy się do niego stosować dokładnie - jest "po wygotowaniu 2/3 roztworu z kolbki, sprawdza się wyciek na obecność amoniaku". Nie chodzi o czas gotowania, a o ilościowe przejście amoniaku do destylatu. Autorzy podają, że należy dodać do 100ml r-ru próbki 50ml 20% NaOH (co daje ok. 6,7%, natomiast 0,1M NaOH jest ok. 0,4%).

24 maja 2009, o 11:43

Jak widac musze sie jeszcze duzo uczyc. Dziekuje za sprostowanie

24 maja 2009, o 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]