Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Gwóźdź w kwasie solnym 
Autor Wiadomość
**

Post Gwóźdź w kwasie solnym
Witam.

Mam pytanie. Otóż do kwasu solnego 37% wrzuciłem gwóźdź w celu otrzymania trochę chlorki żelaza. Roztwór zrobił się żółty czyli mam FeCl3 ale na dnie osadziło się dosyć dużo szarego osadu co z tablic świadczy o możliwym powstaniu chlorku ołowiu. Teraz pytania. Czy gwóźdź może zawierać takie ilości ołowiu? I kolejne: gwóźdź w tym kwasie znajduję się już prawie 24h i reakcja nadal przebiega i to dość intensywnie. Czy to normalne?

6 cze 2009, o 13:39
@MODERATOR

Po pierwsze to otrzymałeś chlorek żelaza (II) z domieszką żelaza (III), kwas solny nie utlenia żelaza z II na III, robi to tlen z powietrza który raczej ma ograniczony dostęp do probówki. Żelazo a raczej stal bo to był gwóźdź może zawierać dodatki stopowe-może ale raczej nie w gwoździach-które w HCl nie koniecznie chcą się roztwarzać. Na pewno Twój gwóźdź zawierał węgiel jako składnik stali, mniej czy więcej, węgiel w postaci grafitu zbierze się jako pozostałość po reakcji. No nie rozpuści się w HCl. Jeśli chcesz otrzymać FeCl3 to daj nadmiar kwasu, ogrzej do około 70*C i dodawaj po kropli perhydrol jednocześnie silnie mieszając zawartość. Możesz użyć innych utleniaczy ale H2O2 względnie słabo zanieczyści produkt.
Analityk

6 cze 2009, o 14:20
**

No ok czyli po zakończeniu reakcji mogę ten żółty płyn zdekantować, podgrzać i dodać perhydrolu?

6 cze 2009, o 14:33
Nauczyciel

Tablice widać źle Ci mówią, bo PbCl2 jest biały, nie szary ;)
Ja roztwarzałem gwoździka w rozc. HNO3 i udało mi się nawet otrzymać coś w rodzaju szkielecika, po wytrawieniu żelaza.
FeCl2 jest pod wieloma względami ciekawszy i cenniejszy, niż FeCl3. FeCl2 przechodzi bardzo szybko w FeCl3 w obecności tlenu i nadmiaru HCl. Więc podczas zwykłych czynności laboratoryjnych i tak większość Fe(II) przejdzie w Fe(III).
Możesz zdekantować albo przesączyć... Można dodać H2O2, tylko nie za dużo, bo i po co marnować odczynnik. Supniewski na ten przykład proponuje użycie HNO3 jako utleniacza.

6 cze 2009, o 16:22
*

Strącałem wodorotlenki z r-rów FeCl2 i FeCl3 (wiem, że występują tam jony Fe^2+ i Fe^3+ obok siebie), ale tak miałem opisane pojemniki. Z próbką FeCl2 r-r NaOH dał ładny pomarańczowy osad Fe(OH)3. Natomiast z próbką z FeCl3 powstał jakiś dziwny ciemny (czarny, bardzo ciemnobrązowy) osad. Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim, oprócz strącania NaOH r-r cytrynianu żelaza - powstał tam podobny/taki sam osad. Ktoś może mnie oświecić lub naprowadzić cóż to jest ?? Nie jest to wina wodorotlenku ;)

26 wrz 2009, o 22:21
@MODERATOR

Tlenek żelaza(II) i żelaza(III) Ci się wytrącił. Włóż do tego magnes, powinien go przyciągać.

26 wrz 2009, o 23:00
*

Zgadza się, przyciąga !! Że też na to nie wpadłem :roll:
A teraz pytanie dlaczego ?? Jakie warunki muszą być? Rano sprawdzę cytrynian czy on też nie daje tlenków. Jakieś równanie reakcji by mi się przydało. Rozdział produktów jest chyba niemożliwy... :/

27 wrz 2009, o 00:37
@MODERATOR

A teraz pytanie dlaczego Question

bo w roztworze miałeś mieszaninę Fe2+ i Fe3+.

27 wrz 2009, o 08:53
*

No owszem, ale powinna się chyba strącić mieszanina wodorotlenków Fe^2+ i Fe^3+... - chyba, że jakoś ze sobą reagują... :roll:
Z jednego jest normalne Fe(OH)3 a druga próbka daje te tlenki.

27 wrz 2009, o 11:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]