Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Kwas Masłowy 
Autor Wiadomość

Post Kwas Masłowy
więc tak zaczne od tego co zrobiłem
do ok 100g roztopionego masła wlałem około 40 ml gorącego stężonego NaOH(roztworu) reakcja troszke burzliwa , skończyło sie na tym ze uzyskałem bardzo duzo żółtych grudek (pachniały jak hmmm krewetki) i duzo płynu na dnie
płyn ten odlałem i do 3 probówek wrzuciłem po kawałku tych grudek
do pierwszej nalałem stężonego kwasu solnego - grudka sie nie rozpusciła nic sie nie działo
do dugiiej stężonego azotowego - nic sie nie dzieje
do trzeciej kwasu siarkowego - grudka sie zaczęła rozpuszczać po rozpuszczeniu zaczął sie zbierać czarny płyn na powierzchni( kwasik wyciągnął wode jak rozumiem - tak jak po polaniu kwasem cukru).
Zrobiłem podobnie tylko z rozcieńczonym no i grudka sie rozpuściła i zaczęło walić masłowym kwasikiem, wszysko przelałem do reszty grudek (ze 120g) i zalałem duzą ilością ok 30% kwasu. no i teraz problem , jak oddzielić masłowy od reszty ?? przez dodawanie jakiś soli (w końcu słabszy od większości kwasów) czu moze jakaś destylacja ??

16 lip 2005, o 21:17

skoro wydzielił się wolny kwas to można go wyestrahować eterem (Tw 36deg C) albo jakimś innym niskowrzącym rozpuszczalnikiem, np. benzenem (Tw 80 deg C) czy octanem etylu (chyba też coś koło 80), kwas masłowy wrze jakoś przy 140 deg C

19 lip 2005, o 12:38

Makabra. Najbardziej warościowy był ten płyn pod grudkami - wylałeś go do kanalizy ?

19 lip 2005, o 20:43
@GŁÓWNY MODERATOR

Benzenem to chyba "niezazbytnio" bo żeby wyekstrahować to trzeba, żeby produkt się lepiej rozpuszczał w tym drugim rozpuszczalniku niż tym co jest w mieszaninie reakcyjnej.

22 lip 2005, o 23:44
ja nie wiem, ale mi sie wydaje że do "otrzymania" kwasu masłowego (+inne kwasy tłuszczone etc.) nie potrzeba żadnych ekstrakcji rozpuszczalnikami niepolarnymi...

dodajesz do masła NaOH, dodajesz np. nafty -ona usunie ścierwa, które nie są "kwasami" organicznymi/nieorganicnzymi ... dodajesz amoniaku, powinno sie coś wytrącić, przemywasz to wodą kilkukrotnie, później solanką i znowu wodą ... i masz kwasy organiczne które tam były [i substancje które w podobny sposób reagują]

w zależności od czystości produkt bedzie różnił sie tt. oraz wł. fizycznymi p. stanem skupienia ...

23 lip 2005, o 01:48

dodajesz amoniaku, powinno sie coś wytrącić, przemywasz to wodą kilkukrotnie, później solanką i znowu wodą

Kwasy wytrącą się od amoniaku? Ponadto wydaje mi się, że masłowy miesza się z wodą...

23 lip 2005, o 02:41
eh, pieprze 3- po 3 :) ... zamiast sprawdzić co pisze... ale w końcu jest ta 4-ta nad ranem-czuje sie usprawiedliwiony ;p ;) sorka ...

całkowicie pomyliło mi sie z alkaloidami....

dodanie NaOH, wymycie syfów np. naftą, eterem, dodanie kwasu mocniejszego np. siarkowego-wytrącenie się kwasu (będzie to ciecz gęsta, czasami ciało stałe-maziste ! zależnie od rodzaju zanieczyszczeń) np. masłowego, do wody należy dodać dużą ilość soli kuchennej (lub innej soli dobrze rozp. w wodzie) co zmniejszy rozpuszczalność kwasu - bez tego (masz racje) rozpuści się w wodzie, ta metodą nie jest jednak wydajniejsza od ekstrakcji-ale na pewno tańsza...

można go oczyścić wytrącając go jakąś solą wapnia np. CaCl2 [lub inną nierozpuszczalną /trudno rozpuszczalną - tabela rozpuszczalności]

odparowanie rozpuszczalnika po ekstrakcji może być kłopotliwe, jeśl nie mamy np. próżni, czy w przypadku nisko wrzących- niesprawnego nosa ... to troche śmierdzi... ale dla chemika-to żadna przeszkoda... ;)

sorka za zamieszanie...

Cytuj:
Benzenem to chyba "niezazbytnio" bo żeby wyekstrahować to trzeba, żeby produkt się lepiej rozpuszczał w tym drugim rozpuszczalniku niż tym co jest w mieszaninie reakcyjnej.

lub sprawić by zaczoł sie chętniej rozpuszczac w np. benzenie niż w "wodzie" ... tj-dodać sól (NaCl, AA etc.)

23 lip 2005, o 04:19

Wybaczcie ekshumację, ale mam ogromny problem.

Jak uzyskać kwas masłowy z butanolu? Teoria krzyczy 'UTLENIĆ!', ale tu się schody zaczynają.

Próbowałem perhydrolem - Nie miesza się i nie reaguje.
Dodałem H2SO4 - Nic się nie dzieje.
Ktoś pisał 'Pięknie idzie z KMnO4', dodałem wodnego roztworu - Nie miesza się z wodą!
Wrzuciłem sam kryształek KMnO4 - zbrązowiało i zmętniało, ale dalej bez efektu.

Pytanie moje brzmi 'Co robię źle?'.

Zbijcie mnie jak popełniłem jakiś głupi błąd, ale na prawdę nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Dzięki,
Mki

17 cze 2009, o 23:23

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

18 cze 2009, o 06:29
**

W pierwszym etapie uzyskuje się sól kwasu (po utlenieniu nadmanganianem)
potem mieszaninę trzeba zakwasić wtedy uzyskujemy wolny kwas.

18 cze 2009, o 09:05

nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Gotować i to dość długo :wink:
Vogel pisze o utlenianiu KMnO4 w środowisku alkalicznym (K2CO3). Można zrobić bez K2CO3 ale wtedy straty kwasu masłowego będą trochę większe (polecam tą metodę bo otrzymamy czysty maślan). Po reakcji odsączamy osad MnO2 (masakra :( ) odparowujemy wodę i otrzymujemy maślan potasu. Co dalej to wiadomo :wink: .

18 cze 2009, o 11:00

18 cze 2009, o 15:31

Tego osadu jest strasznie dużo w porównaniu do kwasu masłowego. Jakby tego było mało to osad jest taki szlamowaty i sączenie powoli idzie :?

18 cze 2009, o 17:03

Ok, jeszcze jedno pytanko, czy powstały kwas nie zestryfikuje mi się do maślanu butylu?

19 cze 2009, o 13:03
Nauczyciel

Ok, jeszcze jedno pytanko, czy powstały kwas nie zestryfikuje mi się do maślanu butylu?

W środowisku alkalicznym/obojętnym? Wobec wody? To są warunki bliższe procesowi hydrolizy, niżli syntezy estru :P

19 cze 2009, o 15:35

No tak, a podczas wyparowywania wody wyparuje także butanol, więc kiedy potraktujemy maślan potasu kwasem siarkowym, to wytrąci się czysty kwas masłowy i siarczan potasu (jeśli dobrze rozumuję), a potem standardowa destylacja w 160*C (nic mu się nie stanie?) i git, tak?

19 cze 2009, o 16:15

Post Re: Kwas Masłowy
Piszesz że po wrzuceniu KMnO4 wszystko zmętniało i zbrązowiało, przecież to jest właśnie objaw tej reakcji !!! Mangan redukuje sie z siódemki do czwórki, wiec wytrąca się dwutlenek manganu.
A propos, na której stronie w Voglu jest synteza kwasu masłowego? Nie mogę znaleźć

30 maja 2012, o 18:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]