Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Kilka pytań, oraz czyżby problem perhydrolu rozwiązany?? ;) 
Autor Wiadomość

Post Kilka pytań, oraz czyżby problem perhydrolu rozwiązany?? ;)
Witam.
Mam jedno pytanko, wg. was glukoza do czego zredukuje Fe(OH)3.
Zrobiłem takie doświadczenie:
Do kilka cm3 wody wrzuciłem kawałeczek FeCl3 i dodałem roztworu wodorotlenku sodu. Następnie dodałem do roztwru kilka mg. glukozy. Całość pogrzałem.
Roztwór zmienił zabarwienie z pomarańczowego do ciemnobrunatnego, a wręcz do czarnego.

Czy mógł to być FeO, czy raczej Fe?? :)

II. Czyżbym rozwiązał wieczny problem perhydrolu?? :)

Wymyśliłem, że może do pomocy zatężania wody utl. użyć CaO?
Reaguje on z wodą i opada na dno w postaci Ca(OH)2, który, nie osukujmy się super rozpuszczalny nie jest.

I mozna byłoby to zrobić tak:
Do 600 - 700ml wody utl. dodać kilka łyżeczek CaO.
Opad na dno Ca(OH)2, a otrzymana ciecz jest zatężoną wodą utlenioną, a nawet może i perhydrolem. Taka ciecz nadaje się do syntez i do pewnych ciekawych doświadczeń, np. lokomotywa.

Teraz tylko pytanie, czy CaO nie rozkłada H2O2.

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

22 cze 2009, o 20:48
@MODERATOR

CaO nie rozkłada samo z siebie H2O2 ale jeśli nie jest nieziemsko czyste te zanieczyszczenia pozwolą na to, by perhydrol się rozłożył. Poza tym CaO zmienia pH na silnie zasadowe a w takim pH H2O2 jest bardzo nietrwałe. Do tego obniża sie jego potencjał utleniania i wzrasta wrażliwość na obce jony. Pomysł działałby tylko teoretycznie.

22 cze 2009, o 20:56

myślę, że zasadowe pH można w pewien sposób usunąć, np. dodając do wody utlenionej pare kropel, np. kwasu siarkowego.
Nie wiem tylko, czy to nie wpłynie na jakość H2O2, bowiem kwas siarkowy i nadtl. wdoru reagują :)

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

22 cze 2009, o 21:38
*

nadtlenek wodoru przyspiesza reakcje kwasów (zwieksza ich moc)
H2SO4 dysocjuje tak:
H2SO4 + H20 = H3O+ + HSO4(aq)-

nadtlenek wodoru tak:
H2O2 + H2O = H3O+ + H-O-O- - anion wodoronadtlenowy

więc wykazuje jakieś tam własności kwasowe - zwiększa moc kwasu, moze nie koniecznie z nimi reaguje.
żeby kwas octowy 10% mógł reagować z miedzią dodaje się właśnie wody utlenionej lub perhydrolu.

jeżeli chodzi o stabilne związki H2O2 to jest chyba (o ile dobrze pamiętam) jakis związek z węglanem sodu ale muszę poczytać.

22 cze 2009, o 22:17
Nauczyciel

H2O2 nie zwiększa mocy kwasu, tylko utlenia Cu(0) do Cu(II)...
Ten pomysł także uważam (niestety) za poroniony. Choćby i CaO nie reagował podobnie z H2O2 jak z H2O, to będzie następował wyraźny rozkład nadtlenku wodoru do tlenu i wody. Taki przykład - otrzymywanie uwodnionego nadtlenku sodu kończy się fiaskiem, jeśli temperatura mieszaniny będzie wyższa niż jakieś 10*C - następuje rozkład perhydrolu nawet przy użyciu odczynników cz.d.a. i wody destylowanej.
A i po co zakwaszać r-r skoro zależy nam, by a) odwodnić, b) zalkalizować (w celu wytrącenia Ca(OH)2, w kwaśnym pH nie wytrąci się wodorotlenek...) r-r... ? /alkalizujemy za pomocą dodawanego CaO, żeby było jasne/

22 cze 2009, o 22:30

No jest jeszcze inny problem do rozwiązania :wink: Licząc że chcemy 100ml wody utlenionej zatężyć do tych 30% trzeba by usunąć 90g wody. Po jej usunięciu powstanie 370g Ca(OH)2 nasączone 10ml perhydrolu :wink:
Problem jest taki jak ten perhydrol z tego "wycisnąć"...

22 cze 2009, o 23:25
**

To już chyba lepszym sposobem było by oczyszczenie H2O2 przez wymrożenie. W celu pozbycia się H2O2 z Ca(OH) można by też zastosować destylację pod zmniejszonym ciśnieniem, ale w tym wypadku to raczej przypominało by wykorzystanie Bentleya jako rozrzutnika do gnoju na polu... Może można by ewentualnie wykorzystać silikażel? Chociaż w sumie wątpię w to, bo jak by to było takie piękne, to by Gałecki coś w preparatyce o takim sposobie wspomniał.

23 cze 2009, o 00:50
*

Aktus - mógłbyś podać jakis odnośnik do metody wymrażania lub krótko ją opisać? Byłbym bardzo wdzięczny ;)
Co do Silica Gelu - jego powierzchnia to ok 800 m2/g. Wiem że taki uwodniony Silica Gel można odwodnić (trochę ponad 120*C przez 2 godziny), lecz nie wiem czy nadtlenek wodoru się nie rozłoży przy tym (a pewnie się rozłoży)...

Pozdrawiam
Rajek

23 cze 2009, o 12:52
**

Jedynym sensownym rozwiązaniem zatężenia wody utlenionej będzie jak napisał aktus destylacja pod zmniejszonym ciśnieniem.
Tą metodą w przemyśle uzyskuje się stężenia perhydrolu do 70% w domu może być z tym problem bo wiadomo trzeba trochę szkła.

Metodę wymrażania stosuje się do większych stężeń gdzie podwyższona temperatura mimo obniżonego ciśnienia = bum.

rajek1992 metoda na wymrażanie to po prostu zwyczajnie zamrażanie perhydrolu wykorzystuje się tu różnicę pemp. krzepnięcia H2O i H2O2 która jest zdecydowanie niższa od H2O.
W chemii amatorskiej wygląda to tak że pojemnik z perhydrolem pakujesz do zamrażarki na kilka godzin, kiedy częściowo zamarznie masz takie błotko pośniegowe jak w zimie na drodze, nast. sączysz je też w zamrażarce i masz zatężony roztwór.
Wcześniej jest dobrze sprawdzić ciężar właściwy perhydrolu przed wymrażaniem i produkt końcowy po odsączeniu, widać wtedy efekt o ile udało się zwiększyć stężenie H2O2.

23 cze 2009, o 15:10
*

Czyli mam rozumieć, że H2O2 krzepnie w wyższej temperaturz niż H2O?
Dzięki serdeczne waldi ;) narazie będę próbował ten sposób z wodą utlenioną bo szkoda perhydrolu ;)
Dzięki raz jeszcze :)

A nie mozna do mieszaniny Ca(OH)2 i wody utlenionej dodac samej wody destylowanej i wymrażać tym sposobem? Ca(OH)2 powinno się potem rozpuścić (albo może lepiej napisać: roztworzyć) w H2O ponieważ będzie w stanie ciekłym, gdy w tym samym czasie H2O2 będzie w postaci stałej :)

Pozdrawiam
Rajek

23 cze 2009, o 15:31
*

rajek1992 przeczytaj ze zrozumieniem post waldiego.
Cytuj:
różnicę pemp. krzepnięcia H2O i H2O2 która jest zdecydowanie niższa od H2O.

Cytuj:
Czyli mam rozumieć, że H2O2 krzepnie w wyższej temperaturz niż H2O?

pozdro

23 cze 2009, o 16:26
**

Muody dzięki za reakcję jak widać nie zawsze wszyscy czytają ze zrozumieniem, dlatego lepiej podam na tacy.

rajek1992
-temp. krzepnięcie wody wiadomo 0*C
-temp. krzepnięcia perhydrolu w zakresie stężeń 35% - 60% wynosi od -33*C do -56*C
czyli odwrotnie niż zrozumiałeś

23 cze 2009, o 17:17
*

I tak nawiasem nie chce się czepiać ale..
Cytuj:
Temperatura krzepnięcia perhydrolu wynosi -0,89*C.

http://vmc.org.pl/infopage.php?id=20.php
a Wiki o czystym Nadtlenku wodoru mówi:
Cytuj:
Nadtlenek wodoru (...) jest cieczą o temperaturze topnienia -0,44 °C

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadtlenek_wodoru

23 cze 2009, o 18:32
*

Widzę, że lubicie się wyżywać na młodych i pokazywać jacy to wy "pro". Ok, na szybkiego źle przeczytałem i zrozumiałem.
"Przepraszam za głupi post"

Pozdrawiam
Rajek

23 cze 2009, o 21:54
*

Nikt się nie wyżywa tu na młodych.A wytknięcie komuś jego błędu wcale nie jest wyżywaniem się !! wręcz przeciwnie bo na tym polega wzajemna pomoc...

23 cze 2009, o 22:19
*

Wiem rozumiem o co wam chodzi tylko nie rozumiem tej niepotrzebnej wręcz tu pogardy. Ale ok, macie rację. mój błąd.

Pozdrawiam
Rajek

23 cze 2009, o 22:30
Nauczyciel

Dajcie spokój. Na wiki podane są dwie temperatury: -0,44*C i -11*C (temp. topn). Jako, że nie wydaje się, by H2O2 zestalało się na ciało bezpostaciowe (niby czemu by miało?), ma stałą temp. topnienia i krzepnięcia i są one równe /ciało krystaliczne/.
Tablice Adamantan mówią -0.44 *C, Supniewski -1.7*C więc by się zgadzało +-.

Dla mnie i tak pomysł z destylką w próżni jest najlepszy (chociaż nieosiągalny). Pomyślcie, że ten lodo-śnieg trzebabędzie odsączać na lejku ze spiekiem, bo sączek mógłby reagować, jeśliby udało się uzyskać te parenaście%. Więc i tak przyda się jakiś odsysacz ;) A straty będą raczej duze :(

Ej, weźcie się za coś produktywnego, jest tyle ciekawych rzeczy do otrzymania, które są drogie, bądź po prostu łatwe do otrzymania, dając przy tym dużo satysfakcji ;)
I żeby nie było, to nie jest żadna kpina, tylko taka propozycja :)

24 cze 2009, o 08:08
**

chemik10 nie sądze że temat jest bezproduktywny bo ostatnio sam zatężałem perhydrol przez wymrożenie.
Potrzebny mi był do zrobienia nadtlenku ... , a okazało się że pomyliłem kanisterki wody destylowanej i perhydrolu, postał kilka tygodni w ciepłym i nasłonecznionym miejscu, sprawdziłem ciężar właściwy i miał 1,09 g/cm^3 czyli ok 25%.
Zamroziłem go (cała noc) do temp -25*C nast. przesączyłem i przesącz miał 1,11 g/cm^3 czyli 30%.
Metoda przydała się w praktyce i sprawdzone że działa, masz racje co do strat w tej metodzie ponad 50%.

24 cze 2009, o 09:25
Nauczyciel

chemik10 nie sądze że temat jest bezproduktywny bo ostatnio sam zatężałem perhydrol przez wymrożenie.
Potrzebny mi był do zrobienia nadtlenku ... , a okazało się że pomyliłem kanisterki wody destylowanej i perhydrolu, postał kilka tygodni w ciepłym i nasłonecznionym miejscu, sprawdziłem ciężar właściwy i miał 1,09 g/cm^3 czyli ok 25%.
Zamroziłem go (cała noc) do temp -25*C nast. przesączyłem i przesącz miał 1,11 g/cm^3 czyli 30%.
Metoda przydała się w praktyce i sprawdzone że działa, masz racje co do strat w tej metodzie ponad 50%.

Ty zatężałeś 25% r-r. Proponowano zatężanie 3-5%. Teraz wyobraź sobie, jakie poniesiesz straty i ile będzie kosztować potrzebna /apteczna/ woda utleniona. No i widzisz, skąd ta krytyka.

24 cze 2009, o 17:06
**

Jedynym sensownym rozwiązaniem zatężenia wody utlenionej będzie jak napisał aktus destylacja pod zmniejszonym ciśnieniem.

chemik10 dlatego to było moje pierwsze zdanie w tym temacie, potem to już poszło jakoś rozwinięcie tematu na perhydrol.

24 cze 2009, o 18:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]