Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
CuSO4 + NaHCO3 --> ???? 
Autor Wiadomość
*

Post CuSO4 + NaHCO3 --> ????
Chodzi mi o produkty reakcji, jednym z nich jest na pewno CO2. Tworzy się jakiś nierozpuszczalny w wodzie związek, szybko opada na dno w postaci niebieskich kłaczków. Po filtrowaniu wygląda to tak:

Obrazek

Chyba jest higroskopijne, ma konsystencję pasty, barwi płomień na pomarańczowo (sód?), po podgrzaniu gwałtownie czarnieje, zamienia się w proszek taki jak tlenek miedzi (II).

Jonowo wygląda to tak:
Na + + HCO3 - + Cu 2+ + SO4 2- + H+ + OH-
(wiem, Łomonosow w grobie się przewraca ale odpuszczam sobie współczynniki :twisted: )

HCO3- oraz H+ dadzą CO2 i H2O
a co z Na + , Cu 2+ , SO4 2- oraz OH- ??

Potem próbowąłem reakcji CuSO4 z Na2CO3, produkt jest ten sam tylko tym razem nie wydziela się już CO2.

Ktoś zna wzór i nazwę tego produktu (produktów)?
Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Rajek

22 cze 2009, o 16:42
*

ok temat do zamknięcia, spojrzałem w na to co napisałem i stuknałem się 50 razy w łeb ;D powstaje Na2SO4 i Cu(OH)2.
i ta pasta to ten wodorotlenek wlasnie xD
przepraszam za zaśmiecanie :)

22 cze 2009, o 16:44
Nauczyciel

Patrząc na użyte substraty, ta pasta to 2CuCO3 * Cu(OH)2 w obydwu przypadkach (z NaHCO3 i Na2CO3). Nie wiem jak zdjęcie (nie ładuje się), ale zasadowy węglan miedzi ma kolor morski (trochę jak malachit).
Barwiło płomień na żółto, ponieważ nie odmyłeś dokładnie siarczanu sodu ;)
Małe ilości sodu wyraźnie barwią płomień.

22 cze 2009, o 16:57
*

Acha, więc Ty tak myślisz. Chyba masz rację bo wygląda to tak

Obrazek

Rzeczywiście morska. Zdekantuje kilka razy i jeszcze raz przeprowadzę próbe płomieniową.

A jeszcze pytanie. Cu(OH)2 normalnie pod wpływem temperatury rozkłada się do CuO z wydzieleniem H2O. Czy CuCO3 też się rozkłada do CuO tyle, że z wydzieleniem CO2? I jakiego reduktora użyć żeby Cu(OH)2 lub CuCO3 rozłożyć do Cu2O?

Pozdrawiam
Rajek

22 cze 2009, o 17:08
Nauczyciel

Zazwyczaj używa się jakiegoś aldehydu lub cukru redukującego (też aldehydu) - patrz próba Trommera. Supniewski używa hydrazyny bądź hydroksyloaminy, ale to raczej niewskazane, by ich użyć w tym przypadku ;)

22 cze 2009, o 17:41
*

Próba Trommera działa ale nie mam czeglastoczerwonego Cu2O lecz jakiś żółty proszek :( nie wiem co to do końca jest... Jako reduktora używałem glukozy.

22 cze 2009, o 18:28

Barwa Cu2O zależna jest od rozdrobnienia substancji.

24 cze 2009, o 14:15
*

To węglan miedzi (II) :) stosowany do barwienia płomienia na niebiesko w pirotechnice. Przemyje dokładnie z siarczanu (VI) sodu i dam znać o efektach ;)

Pozdrawiam
Rajek

24 cze 2009, o 17:18
*

Mam pytanie w związku z reakcjami Na2CO3 i NaHCO3. Zastanawiałem się nad tym od dłuższego czasu, lecz przez to wiem jeszcze mniej niż przedtem :roll:
Mianowicie chodzi mi o reakcje strąceniowe. Przy strącaniu jakiegoś osadu przy pomocy Na2CO3 z drugiej soli jakiegoś pierwiastka powstaje dany węglan. Ale co się dzieje z jonami OH- powstającymi w r-rze wodnym podczas hydrolizy Na2CO3 ??
Jest to sól mocnej zasady i słabego kwasu, więc jej odczyn jest alkaliczny. Co za tym idzie powinien strącić się też wodorotlenek danej soli użytej do reakcji jeżeli także jest on nierozpuszczalny... Chyba, że CO3- ma większą "powinowatość" (nie wiem jak to fachowo nazwać) niż OH- i tworzą się tylko węglany. Ale co się dzieje z jonami OH- ??
Występują one w r-rze i są wiązane w wodę w każdym przypadku ??
Czy rodzaj użytej soli ma wpływ na te rzeczy (ew. jej odczyn) ?? Np. CuSO4.
Drugie pytanie dotyczy reakcji z NaHCO3. Kiedyś do jednej probówki z r-rem CuSO4 dodałem Na2CO3 a do drugiej NaHCO3. W pierwszym przypadku powstał niebiesko-zielony (taki turkusowy ;)) osad CuCO3, ale w drugim osad był jaśniejszy niż w pierwszej probówce. Moje pytanie brzmi: Czy był to Cu(HCO3)2 ?? Wydaje mi się, że raczej nie. Odczyn CuSO4 spowodował wydzielanie się CO2 (HCO3- + H+ ---> CO2 + H2O) a to z kolei spowodowało wrażenie, że kolor jest jaśniejszy przez mieszanie osadu dzięki wydzielaniu gazu jak jest napisane na początku tematu. Ale wtedy nie powstałby węglan miedzi tylko wodorotlenek... Chyba, że następowałaby reakcja z wydzielanym CO2.
BTW: Przy strącaniu węglanu miedzi powstaje CuCO3, czy 2CuCO3*Cu(OH)2 ?? Jeśli to drugie, to Cu(OH)2 powstawałoby właśnie z hydrolizy Na2CO3 do OH-. Podobnie jest z węglanem ołowiu. W tablicach spotkałem zapis właściwości dla PbCO3 i 2PbCO3*Pb(OH)2. Przeszukałem Forum w poszukiwaniu wskazówek i odkopałem wątek, że wolnego CuCO3 (bez Cu(OH)2) nie da się otrzymać. Prawda ?? Czy i podobnie jest z w/w ołowiem ??
Namieszałem :/
Sorry za bałagan :roll:
Z góry dzięki za pomoc ;)

12 lip 2009, o 20:10
*

Przy CuSO4 + NaHCO3 powstaje CuCO3
Przy CuSO4 + Na2CO3 powstaje (CuOH)2CO3

12 lip 2009, o 21:11
*

pomijam resztę produktów, chodzi mi tylko o związki miedzi

12 lip 2009, o 21:11
*

przepis z Gałeckiego [ebook http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?p=144973#144973 thx Arion]

Obrazek

Z tego wynika, że z CuSO4 + NaHCO3 powstaje CuCO3*Cu(OH)2...

crazyuser napisał(a):
Po pierwszym zalamaniu spowodowanym przez Bielanskiego ktory beszczelnei stwierdza
"Obojętnego węglanu miedzi(II) nie udaje się otrzymać. Po dodaniu do roztworu soli miedzi(II) odmierzonej ilości węglanu sodu lub potasu strącają, się natomiast zasadowe węglany miedzi (II) o zmiennym składze. Osad pozostawiony w zetknięciu z roztworem przechodzi stopniowo w krystaliczny zielony CuCO3.Cu(OH)2;. odpowiadający składem malachitowi"
Chmmm podejrzane skro na forum sugeruja ze wychodzi to pewnie sie biedny Bielan myli. Popatrzmy w preparatyki ... uuuuu fatalnie co za cieniasy zaden nie potrafi zrobic. Zdolowany rzucilem okiem tu i uwdzie i dalej nic. No przeca na forum widac ze wiedza jak.
No to do okularnika i nagle YES YES YES co prawda tylko na YouTube i tym podobnych padlinozercach ale wikipedia en radosnie stwierdza ze jest co prawda kreci co nie co i zawija jak by sie na polskim sejmie wzorowala ale w koncu rozroznila od basica Wink
Czyli nie tak zle. Szukamy dalej chmmm kilka osob na swiecie zapiera sie ze jest jako argument koronny podaja numer CAtSa jeden i drugi, toksycznosc rozmaita i dziwne cechy Wink
No jak kocura mamy to po kocurku szukamy. UUUuu cienko mityczny weglan niby numerek ma ale jak sie zacznei sprawdzac to robi sie maselko maslane bo na koncu i tak wszystko trafia do zasadowego.
Cienko cos to wyszlo ;(

Ale poniewaz ciekawosc dalej mnie zzera to pytanie ; czy ten puszczalski CuCO3 to tak zawsze tego tamtego z jakims czyms czy tez potrafi sie porzadnie zachowywac i wystepuje samodzielnie bez towarzystwa ?

Bo niby istnieje , znan jest jego toksycznosc, i inne dane fizykochemiczne co by sugerowało jego samodzielne istnienie a jakos sie za abrdzo na sugestie o sposobie otrzymywania nie natknolem ;(

Alchemik napisał(a):
Węglan miedzi, akurat CuCO3, można uzyskać podczas reakcji wody chlorowej z metaliczną miedzią. Mało wydajny proces.

Kurcze... Muszę chyba przeprowadzić te reakcje jeszcze raz :roll:

13 lip 2009, o 22:47
*

$13rg1ej napisał(a):
przepis z Gałeckiego [ebook http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?p=144973#144973 thx Arion]

Obrazek

Och, dzięki za przepis, skorzystam i dam znać :)

13 lip 2009, o 23:47
*

Obrazek
2CuCO3xCu(OH)2 - Hydroksowęglan miedzi(II); Lewandowski Ryszard - ''Pracownia preparatyki nieorganicznej''; str. 155-156

Załączniki:
2CuCO3xCu(OH)2 - Hydroksowęglan miedzi(II); Lewandowski Ryszard - ''Pracownia preparatyki nieorganicznej''; str. 155-156.jpg
2CuCO3xCu(OH)2 - Hydroksowęglan miedzi(II); Lewandowski Ryszard - ''Pracownia preparatyki nieorganicznej''; str. 155-156.jpg [ 49.68 KiB | Przeglądane 13600 razy ]
1 sie 2009, o 16:44
*

2 sie 2009, o 13:35
*

Obrazek

2 sie 2009, o 13:37
*

Zrobiony daaawno temu ze stechiometrią na CuCO3 :roll:
Obrazek

Załączniki:
2CuCO3xCu(OH)2 Hydroksowęglan miedzi(II).JPG
2CuCO3xCu(OH)2 Hydroksowęglan miedzi(II).JPG [ 69.55 KiB | Przeglądane 13606 razy ]
2 sie 2009, o 15:54
*

Bardzo podobne, tylko mój jako papka a nie proszek ^^

3 sie 2009, o 09:35

potrzebuję dowiedzieć się o sposobie utylizacji hydroksowęglanu miedzi,
z góry dzięki

25 lut 2010, o 19:41
*

ObrazekObrazek

25 lut 2010, o 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]