Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.
24 cze 2009, o 08:19
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Możliwe, że dla jakiś szczególnych przypadków coś takiego opracowano. W technologii farb, przy pracy z rozpuszczalnikami stosuje się parametr zwany z niemieckiego Verdűnstungszahl lub z angielskiego evaporation rate (liczba odparowania). Podaje ona szybkość odparowania danego rozpuszczalnika w porównaniu do octanu n-butylu lub eteru. I tak np. aceton 5,6 i 2,0, cykloheksanon 0,3 i 40, i-butanol 0,8 i 25
24 cze 2009, o 10:05
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Cytuj:
cykloheksanon 0,3 i 40, i-butanol 0,8 i 25
Z tego by wynikało, że octan n-butylu jest bardziej lotny, niż eter. To już intuicyjnie zdaje się być niezgodne z prawdą. Czyżby miało być na odwrót?
Poza tym te trzy wartości nie są ze sobą zgodne patrząc na
Cytuj:
aceton 5,6 i 2,0
Interpretacja jest taka:
Szybkość odparowania cykloheksanonu wynosi 0,3x tej wartości dla octanu i 40x tej wartości dla eteru. Czyli cykloheksanon ulatnia się szybciej niż eter, a wolniej, niż octan butylu.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
24 cze 2009, o 17:14
Sędzisław
chemik10 napisał(a):
Cytuj:
cykloheksanon 0,3 i 40, i-butanol 0,8 i 25
Z tego by wynikało, że octan n-butylu jest bardziej lotny, niż eter. To już intuicyjnie zdaje się być niezgodne z prawdą. Czyżby miało być na odwrót?
To nie jest takie proste, bo ani te skale nie są liniowe ani metody pomiaru nie są jednakowe dla obu wzorców. Postaram się w najbliższym czasie poszukać szczegółów w literaturze
24 cze 2009, o 20:22
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Ach, jak ja kocham empiryzm!
Czekam na szersze informacje
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
24 cze 2009, o 20:45
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Re: Kilka wzorków
Dawifd napisał(a):
Witajcie. Czy sa jakieś wzory na tempo wrzenia i parowania, czyli, np. ile gram czegoś odparuje w sekundzie.
1. Jeśli chodzi Ci o warunki laboratoryjne i wrzenie jakiegoś rozpuszczalnika, to znając gęstość mocy cieplnej doprowadzanej do układu i parametry roztworu możesz się bawić w obliczenia...
2. Energetyka i wyparki - dla popularnych mediów są wartości stablicowane, np dla roztworu azotanu amonu od 20% do bodajże 96% masz bodajże dla pary nasyconej jako czynnika grzewczego, ale praktycznie dane są tylko dla przemysłowych substancji...
25 cze 2009, o 00:26
Sędzisław
Ha, ha. Wreszcie przysiadłem przy googlach i już coś wiem Liczba odparowania względem eteru dietylowego podaje ile więcej CZASU potrzeba na odparowanie równych ilości rozpuszczalnika i eteru.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości