Ostatnio wpadłem na pomysł aby otrzymać fenyloetyloamine, więc otrzymałem nitropochodną z benzaldehydu i nitrometanu. Następnie zredukowałem NaBH4 do aminy... Reakcja zaszła pięknie, żółty r-r się odbarwił. Zalkalizowałem środowisko i ekstrahowałem eterem naftowym. I tu pojawia się problem chciałem otrzymać sól aminy dodając kwas do eteru... Niestety żaden osad się nie strącił... Dodam jeszcze że w roztworze reakcyjnym powstały białe igiełkowate kryształy. Ma ktoś pomysł co mogłem zrobić źle? Gdzie się "zgubiła" amina?
5 lip 2009, o 14:52
Afgan
NaBH4 redukuje wiązania podwojne, ale nie grupe -NO2.... skąd Ci taki pomysł przyszedł nie mając podstawowej wiedzy o uzywanych odczynnikach?
_________________ Zakazuje modom dopisywania się do moich postów
5 lip 2009, o 16:33
Malza
Hmm to jakiego reduktora powinienem użyc? Próbowałem także amalgowanego glinu- efekt taki sam...
5 lip 2009, o 17:04
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
Wodorem instatu nascendi.
5 lip 2009, o 17:59
Afgan
W takim razie cos spieprzyłeś przy glinie, bo powinien dać spokojnie rade.
_________________ Zakazuje modom dopisywania się do moich postów
mam podobny problem poniewaz samo nabh4 nie redukuje grupy nitrowej ale jakos wspomagane chyba daje rade. Natknalem sie na metode z NaBH4/NiCl2. polega ona na tym ze najpierw rozpuszczamy w metanolu chlorek niklu, dodajemy borowodorek, nastepnie dopiero nitropochodna i jeszcze raz porcje NaBH4. Moje pytanie teraz jest takie czy takie cos zadziala czy w inny sposob mozna wspomoc borowodorek?? moge zamiescic dokladny przepis na ta redukcje do przeanalizowania jesli bedzie trzeba, bo mam jeszcze kilka watpliwosci..
9 sie 2009, o 00:00
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
czy przy reakcji aldehydu z z nitrozwiązkiem alifatycznym nastąpi wiązanie grupy aldehydowej zawsze od strony węgla z grupą nitrową ? Czy powstały związek koniecznie wymaga ekstrakcji eterem ?
29 wrz 2009, o 01:50
analityk
@MODERATOR
1:zdaje się że tak
2:było by wskazane oczyszczenie.
3:zamykam, może kto bardziej kompetentny odblokuje.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości