Znalazłem na necie oto taki filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=s3xDLjD0cvA Czy wiecie może co to za 2 tajemnicze substancje? I jaki materiał przewodzi prąd tylko w jedną stronę?? Bo jakoś nic z tego filmiku nie rozumiem.
7 sie 2009, o 15:19
jaozyrys
@MODERATOR
ten filmik to lipa jakich wiele w internecie. W jedną stronę prąd przewodzi element półprzewodnikowy o nazwie dioda, ale to nie ma nic do rzeczy. W domu można wykonać ogniwo elektrochemiczne o napięciu max 2V, żeby uzyskać więcej trzeba połączyć ze sobą kilka ogniw. Poza tym robi sie je inaczej (nie łączy się półogniw kabelkiem tylko kluczem elektrolitycznym). Jak wykonać ogniwo znajdziesz w podręczniku do gimnazjum albo w internecie np. ogniwo daniella
7 sie 2009, o 16:36
Pit
Też mi się tak wydaje. ten kabel siedział tam do niczego nie podłączony a ten gość poprostu włączał co chwile wiatraczek
7 sie 2009, o 18:39
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Poza tym, niczego nie tłumaczy i ma filtr komentarzy co daje nam silne podstawy by przypuszczać, że to tzw. FAKE!
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości