Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
Azotan Srebra z Amalgamatu 
Autor Wiadomość
*

Post Azotan Srebra z Amalgamatu
Witam. Chciałbym otrzymać roztwór azotanu srebra z Amalgamatu Stomatologicznego. Mam do dyspozycji kwas azotowy i oczywiście amalgamat. Czy jest to w ogóle możliwe? Z góry dziękuje za pomoc.

23 wrz 2009, o 16:47

Srebro ma podobną aktywność do rtęci, amalgamat srebra oznaczany jest jako HgAg zależnie od zawartości procentowej srebra w amalgamacie może być np. Hg2Ag, Hg3Ag, HgAg2, HgAg3 itd. i niestety wydaje mi się, że roztwarzanie w HNO3 skutkowało będzie powstawaniem HgNO3 i AgNO3, następnie przydałoby się zadać HCl w celu wytrącenia nierozpuszczalnego chlorku srebra a następnie postępować według wskazówek w temacie o syntezowaniu AgNO3. Niestety powstanie także Hg2Cl2, ew. HgCl2 który nie należy do najzdrowszych i niepolecałbym zabawy z nim osobom niedoświadczonym z racji kumulacji rtęci w organiźmie.

23 wrz 2009, o 20:44
@MODERATOR

A ten amalgamat to w ampułce czy już wymieszany?
No i otworzyć tablicę rozpuszczalności trzeba i zobaczyć co da sie wytrącić.

23 wrz 2009, o 22:52
**

i tutaj powstaje pytanie czy chcesz otrzymać srebro AgNO3 na większą skalę. Bo papranie się z AgCl jest mało przyjemne. Można by jeszcze pomyśleć o otrzymaniu srebra bezpośrednio z amalgamatu ale jedyne co mi się nasuwa to odparowanie Hg a to jest z oczywistych powodów bardzo głupi pomysł :x

24 wrz 2009, o 08:07
@MODERATOR

A jestes pewny ze Twoj amalgamat jest ze srebrem ? :)
za wikipedia:
Cytuj:
Amalgamat stomatologiczny - połączenie rtęci ze stopem srebra, cyny, miedzi, kadmu a czasem cynku, stosowany w stomatologii jako wypełnienie, głównie w ubytkach klasy I, II i V.

ogolnie nalatwiejszym imho sposobem bylo by oddestylowanie w szelnej aparaturze, tylko wady to:
1. toksycznosc Hg jesli zle zabezpieczymy aparature
2. to ze przykladowo srebro osadzi sie na szkle prawie jak przy robieniu lustra szklanego, wiec trzeba bedzie je rozpuscic

druga metoda to to po porstu zaleanie tego amalgamatu roztworem ktory zareaguje ze srebrem, a nie azreaguje z rtecia - tylko cos nie moge w necie na szybko znalezc z czym Hg nie reaguje, a z czym reaguje

trzecim pomyslem ktory mi przychodzi jest elektroliza, ale pytanie czy w srodowisku amalgamatu, czy np. w srodowisku wodnym, czy innym :)
ale tez na ten moment nie wiem wiecej - to tylko takie luzne pomysly

24 wrz 2009, o 11:57
*

Post Amalgamat
Oto zdjęcia tego Amalgamatu:

http://img8.imageshack.us/i/dsc00004ml.jpg/
http://img233.imageshack.us/i/dsc00005qg.jpg/

http://yfrog.com/6hdsc00005qgj
http://yfrog.com/08dsc00004mlj

24 wrz 2009, o 16:27

Wydaje mi się, że to nie jest amalgamat tylko stop srebra i innych metali. Owy stop w postaci wiórków rozpuszczany jest w rtęci tworząc amalgamat dentystyczny.

24 wrz 2009, o 17:16
@MODERATOR

To dobrze Ci się wydaje Wocz. Jest to stop srebra z innymi metalami. Da się to oczyścić ale najpierw fajnie było by wiedzieć jaki jest jego skład.

24 wrz 2009, o 17:39
*

Niestety nie mam pojęcia jaki jest jego skład.
Mam taką ideę jego oczyszczenia:

1. Dodaje ten stop do 10% kwasu azotowego. Powstaje azotan srebra i inne azotany.
2. Do tego dodaje roztwór chlorku sodu, powstaje tylko chlorek srebra w postaci osadu
3. Chlorek srebra wystawiam na działanie światła, powstaje czyste srebro.

Czy to się uda??

24 wrz 2009, o 18:27
**

Jest tu gdzieś wątek o odzysku srebra. Tak btw, to ile tego masz i czy znasz dokładniejszy skład?

24 wrz 2009, o 18:55
*

Post Amalgamat
Udało mi się trzymać chlorek srebra. Dzięki za pomoc.

27 wrz 2009, o 10:17
**

No to AgCl płuczesz kilka razy wodą przez dekantację, później roztwarzasz go w amoniaku i zapodajesz formalinę, żeby strącić srebro.

27 wrz 2009, o 13:02
*

Post Srebro
A nie wystarczy po prostu wystawić na słońce. Przecież Chlorek Srebra rozkłada się pod wpływem światła.

28 wrz 2009, o 19:34

28 wrz 2009, o 20:10
*

Post Srebro
Ok. Mam Chlorek Srebra. Czy poprawne będzie jak:
1. Zaleje go nasyconym roztworem NaOH, Powstanie tlenek srebra
2. Podgrzeje Tlenek srebra, powstanie czyste srebro

3 paź 2009, o 16:43
**

Powodzenia. Ag2O rozkłada się w temperaturze > 200 stopni, przy czym powyżej 300 rozkład jest szybki ( żr. Gałecki ). Dużo lepszym rozwiązaniem jest zadziałanie na niego amoniakiem, a następnie jakimś organicznym reduktorem ( formalinka najlepsza ). http://www.youtube.com/watch?v=hUX_cpFW ... re=channel

3 paź 2009, o 17:56
*

Post Re: Srebro
bartak napisał(a):
1. Zaleje go nasyconym roztworem NaOH, Powstanie tlenek srebra.

Zazwyczaj nie strąca się nasyconymi r-rami. Nasycony r-r NaOH ma ~50% i sporą gęstość - miałbyś trochę kłopotu przy wlewaniu takiego mini-syropu. Rozcieńcz go sobie do np. 10%-15% - tylko uważaj, bo rozpuszczanie i rozcieńczanie NaOH jest silnie egzotermiczne. Ponadto gdy NaOH (niezależnie czy r-r czy stały) będzie stał jakiś czas na wolnym powietrzu, to w reakcji z CO2 z powietrza da Na2CO3. Chyba, że będziesz miał dobry NaOH stały i wodę bez CO2, lub przygotujesz NaOH tak, że sporządzisz maksymalnie stężony r-r w danej temperaturze i do wody bez CO2 dodasz r-r NaOH pobrany z tego stężonego spod powierzchni (Na2CO3 nie rozpuszcza się w stężonym NaOH i będzie pływał na jego powierzchni). Ale nie wydaje mi się, żeby cała ta zabawa była potrzebna, bo ilość powstałych węglanów będzie bardzo mała. Także Twój wybór czy NaOH, czy organiczny reduktor (zamiennie może być też glukoza, lub laktoza (lub inny cukier redukujący), bo nie aromatyzuje tak jak formala).
200^oC to nie jest aż tak dużo ;)
Może się udać.

3 paź 2009, o 18:42

Jeżeli chodzi o odzysk srebra to bardzo niwygodne jest robienie próby Tollensa w makroskali ponieważ problem jest ze zbieraniem osadzonego na szkle srebra. Jeżeli chodzi o odzysk to według mnie najlepiej ogrzewać AgCl, ale niestety mamy sporo gazowego chloru i srebro jest w postaci pyłu lub AgCl ,,przerobić'' na AgNO3 i przeprowadzić reakcję wymiany z metalem bardziej aktywnym, np. miedzią. Srebro strąca się w postaci kryształów.

3 paź 2009, o 19:01
@MODERATOR

A nie lepiej przemyć osad AgCl wodą destylowaną-kilkukrotnie-po czym zalać 10-15% HCl i dodać pył cynkowy? Sękowski polecał taką metodę. Ten sam proces redukcji można przeprowadzić w środowisku zasadowym również używając pyłu Zn. Wytrącone srebro wygotować w kwasie solnym, przemyć wodą dest. po czym roztworzyć w 20%HNO3, można oczyścić elektrolitycznie stosując elektrodę węglową jako anodę a jako katodę kawałek srebra. Używamy możliwie najniższego napięcia zasilania. Można też chemicznie. Zawsze jednak powinno używać się odczynników cz.d.a.

3 paź 2009, o 21:13

Analityk, znasz może jakiś inny sposób otrzymywania srebra z chlorku, najlepiej w postaci kryształów lub sporych agregatów ?

3 paź 2009, o 21:41

Powodzenia. Ag2O rozkłada się w temperaturze > 200 stopni, przy czym powyżej 300 rozkład jest szybki ( żr. Gałecki ). Dużo lepszym rozwiązaniem jest zadziałanie na niego amoniakiem, a następnie jakimś organicznym reduktorem ( formalinka najlepsza ). http://www.youtube.com/watch?v=hUX_cpFW ... re=channel

Wbrew temu co piszesz rozkład Ag2O jest procesem możliwym do łatwej realizacji praktycznej. Świadczy o tym choćby historia: Jeden z moich wykładowców, pracownik KGHM mówi że dawniej za komuny robotnicy z wydziału rafinacji nałogowo kradli szlam anodowy (jest to mieszanina siarczanów i tlenków srebra, oraz w mniejszej ilości zlota, palladu, platyny i selenu). Szlam ten nieśli do domu, co powodowało że oczywiście wszystko było popalone, bo szlam jest mokry od elektrolitu, który zawiera prawie 30% H2SO4, i dużą ilość CuSO4. Wysuszony szlam prażyli na patelni, a z wykresu delta G dla reakcji 4Ag + O2 = 2Ag2O wynika, że powyżej pewnej temperatury reakcja przebiega w lewo, i tak też się dzieje. Otrzymane srebro z dodatkiem innych metali szlachetnych z powodzeniem sprzedawali okolicznym jubilerom.

Polak potrafi ;)

4 paź 2009, o 12:43
**

No ja tylko próbowałem doradzić. Skoro mądrzejsze głowy sugerują co innego, to ja już nic nie poradzę. Od siebie chciałbym dodać, że srebro z rozkładu Ag2O nie będzie zbyt czyste. Dzięki próbie Tollensa uzyskamy zdecydowanie czystsze srebro.

4 paź 2009, o 13:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]