Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Jak otrzymać pewien związek uranu? 
Autor Wiadomość

Post Jak otrzymać pewien związek uranu?
Posiadam octan uranylu UO2(CH3COO)2

Jak z niego zrobić związek samego uranu? Czy jest to możliwe? Jakie przeprowadzić reakcje?

11 paź 2009, o 09:56
*

"Dwuwodny octan uranylu podczas ogrzewania
najpierw traci wodę krystalizacyjną (120-150 oC) a następnie przechodzi w U3O8
(300-350 oC)."
Z forum chemicznego.

11 paź 2009, o 10:55

Omg. Bartak to Ty wyciągałeś uran czy coś z czujnika dymu? Bo nie pamiętam xD. Dajcie sobie spokój z uranem. To nie na domowe labo. Jest dużo bezpieczniejszch też ciekawych rzeczy. Nie znam się na tym, ale ostrzegam. Pozdro

11 paź 2009, o 11:07

Aaaa! Uran jest poza swoją promieniotwórczością (którą można ominąc przez stosowanie odpowiednich izotopów - Depleted Uranium) jest koszmarnie toksyczny! Ołów przy nim to zupka mleczna! Wywal to świństwo! Zakop 10 metrów pod ziemią albo coś!

http://www.youtube.com/watch?v=B8vVZTvJNGk

11 paź 2009, o 12:25

"Dwuwodny octan uranylu podczas ogrzewania
najpierw traci wodę krystalizacyjną (120-150 oC) a następnie przechodzi w U3O8
(300-350 oC)."
Z forum chemicznego.

Czyli rozumiem że wystarczy ogrzewanie a potem to już na bazie tego tlenku zrobić sole tak? ....tylko proszę mi powiedzieć jak się ma wartościowość uranu i tlenu w tym związku (U3O8) Jaką wartościowość będą miały związki uranu robione na bazie tego tlenku + kwas????

Czy da się otrzymać czysty uran na bazie tego związku metodą czysto reakcyjną tak jak jest z blendą(dodaje się kwas azotowy, siarkowy a potem gorący roztwór sody kaustycznej wytrącając uran....?)

11 paź 2009, o 12:31
*

Jak to ładnie pan z filmiku powiedział: "It's highly poisoned, and about half gram will kill you in very short period of time."]

Powodzenia
Rajek

ObrazekObrazek

11 paź 2009, o 12:50
Nauczyciel

Octan uranylu jest ciekawą solą do zastosowań analitycznych. Poczytaj o analitycznych reakcjach uranu na różnych stopniach utlenienia (np.ciekawe zabarwienia, choćby U3+ oraz amfoteryczność U(VI)). Raczej nie wyjdzie Ci otrzymanie metalicznego i nie polecałbym próbować, bo jak już wspomniano, jest toksyczny. O promieniotwórczość bym się nie bał, bo niebezpieczny jest zasadniczo tylko izotop 235, który stanowi ok 1% naturalnego uranu, a zapewne wcześniej został on jeszcze zubożony ;) No bo U-235 jest używany do innych celów.

Poza tym sole uranu fluoryzują w UV.

Jakby Ci nie był potrzebny, to na pewno znajdą się tacy, co go w dobre ręce przyjmą ;)

11 paź 2009, o 15:32
Owszem - związki uranu są dosyć toksyczne, ale przy zastosowaniu odpowiednich środków bezpieczeństwa nic się nie powinno stać - w końcu octanu uranylu używa się na najbardziej podstawowych laborkach na pierwszym roku studiów.

A co do rzeczy opisanej w tym wątku - octan uranylu traci wodę krystalizacyjną w 110C, a w temperaturze 275C rozkłada się z utworzeniem UO3, który to rozkłada się na U3O8 w okolicach 500C. Ostatni związek jest to tlenek mieszany zawierający uran na IV i VI stopniu utlenienia - tak jakby UO2+2UO3.

Teraz otrzymywanie - nie wiem czy dobrze zrozumiałem jakscha - chcesz uzyskać uran pierwiastkowy, czy też związek nie mający kationu uranylowego? Jeżeli uran pierwiastkowy to powiem, żebyś sobie darował, bo nie przydaje się za bardzo a otrzymać jest go cięzko - reakcja w warunkach beztlenowych z metalicznym wapniem lub elektroliza stopionych soli.

Jeżeli chodzi o roztwarzanie tlenków UO3 lub U3O8 to otrzymasz wtedy właśnie sole uranylowe (np. azotan uranylu, siarczan etc), więc nie polecam tej metody.

Natomiast jeżeli chcesz otrzymać związki zawierające np. kation U4+, U3+ czy też U6+ to czeka cie długa przeprawa.
UF4 - najpierw otrzymujesz azotan uranylowy (choć pewnie poszłoby i z octanem) UO2(NO3)2, potem (NH4)2U2O7 uranian amonu, następnie redukcja wodorem do UO2 i reakcja z gazowym HF - powstały UF4 nie jest jednak trwały - rozkłada się z wydzieleniem HF, więc odpada dłuższe przechowywanie, ale jeśli przereagujemy go z F2 to otrzymamy trwały UF6.
UCl4 - powstaje w wyniku reakcji UO2 z CCl4 w wysokiej temperaturze.
UCl3 - synproporcjonacja U+UCl4 lub redukcja UCl4 wodorem

Jak widać otrzymywanie tych związków nie jest zbyt proste, jeżeli nie musisz tego robić to lepiej się za to nie zabieraj. Ale jeśli móglbym doradzić to 'najprostsze' jest otrzymywanie UF6, bo większość kroków jest dobrze opisana, ale wtedy musisz mieć dostęp do F2 i umieć się nim obsługiwać. Ewentualnie możesz otrzymać UO2 i potem kombinować z kwasami.

Jeżeli chcesz uzyskać więcej informacji to zajrzyj do jakiejś preparatyki nieorganicznej - np. Supniewski lub Gałecki.

11 paź 2009, o 15:54

Ale oni to robią w bardziej profesjonalnych warunkach. A ten delikwent to pewnie ma jakieś "laboratorium" w piwnicy.

Ten delikwent kompletnie nic nie wie o tym związku jeżeli nie umie czegokolwiek z niego zrobić!

Później będzie płakał że raczka dostanie albo bękarty bez rąk się będą rodzić.

11 paź 2009, o 16:56
Też odniosłem takie wrażenie, no ale cóż, może komuś się przyda. W każdym razie zabawa z gazowym fluorem pod ciśnieniem i w podwyższonej temperaturze w warunkach domowych jest i niebezpieczna i ciężka w realizacji.

Otrzymanie UO2 nie jest aż takie niebezpieczne, a można z niego otrzymać już pare ciekawych rzeczy.

11 paź 2009, o 18:32

Jeżeli chodzi o moje laboratorium to ine jest ono w piwnicy i tego typu komentarzy sobie nie życzę!

Jeżeli chodzi o octan uranylu po prostu nie wiedziałem czy można z niego otrzymać metaliczny uran lub związki uranu czy też nie. I interesowało mnie to czy można z niego otrzymać związki samego uranu. Forum jest nie po to by komuś walić komentarze typu "on ma to i to, a tego pewnie nie ma...." Czego ja "pewnie" nie mam to domysłu....nie widziałeś laboratorium to się nie udzielaj w tej kwestii :?

dziękuję wszystkim bardzo za informacje co do wykorzystania tego związku:) z pewnością bardzo mnie się to przyda:)

11 paź 2009, o 18:57
jaksch ty chyba sobie kpisz w żywe oczy!!

Pytasz jaką wartościowość ma uran i tlen w związku U3O8, a nie życzysz sobie komentarzy na temat swojego labo (skoro masz takie wypaśne labo, to po co one komuś bez opanowanej gimnazjalnej wiedzy z chemii?!).

DLACZEGO moderatorzy nie banują takich idiotów, no nie wierzę w to :szok:

P.S. Do otrzymania uranu metalicznego potrzebujesz oczywiście atmosfery beztlenowej bo to jest bardzo reaktywny metal. UO2 i związki uranu są T+ i ekstremalnie niebezpieczne przy wdychaniu śladowych ilości pyłów, par.

12 paź 2009, o 15:50
*

Ja się wypowiem tylko tyle..jeżeli uważacie że pewien temat jest niezgodny z regulaminem albo ktoś zasługuje na bana to najmądrzejsza rzeczą jaką możecie zrobić jest nie wypowiadanie się bądź nie odpowiadanie na głupie pytania a resztę zostawcie Adminom czy Modom.Naprawdę...

12 paź 2009, o 16:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]