Odpowiedz w wątku  [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Zbiorczy: Mam odczynniki. Doświadczenia ? 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Jak cynku to możesz zrobić jeża cynowego (łezkę przywiązać do nitki na patyczku i zanurzyć w roztworze SnCl2).
A jak rzeczywiście jest to cyna to sobie jakieś sole z niej otrzymaj :)

30 maja 2009, o 22:21

A może łezki z cynku to są?
Jak cynku to możesz zrobić jeża cynowego (łezkę przywiązać do nitki na patyczku i zanurzyć w roztworze SnCl2).

powazny człowiek, a takie literówki...

30 maja 2009, o 22:28

raymundo napisał(a):
A może łezki z cynku to są?

powazny człowiek, a takie literówki...

Krótko ? ...
SnCl2 + Zn ---> Sn + ZnCl2. Łezka cynku pokrywa się cyną metaliczną w postaci ,,kolców''. Jeżeli nie wiesz o czym pisano to proszę, nie wypowiadaj się...

30 maja 2009, o 22:47

Dzięki za pomysł. Przy najbliższej okazji wyprodukuje sobie SnCl2, a że mam także granulki Zn to wykonam tego jeża.
Pytanie nr. 2
Co proponujecie wykonać z CuCl2 ?

z góry dziękuje i pozdrawiam

5 cze 2009, o 23:38
*

Mam następujące odczynniki. Co mogę z nich ciekawego zrobić, najchętniej jakieś inne związki, ale doświadczenia też bardzo chętnie. Ewentualnie mogę jeszcze zdobyć ciekły azot. Mogę też ewentualnie dokupić coś.
węgiel aktywny 100g
siarka 1kg
azotyn sodu (NaNO2) 500g
magnez
chlorek amonu 1kg
żelazo 200g
tiosiarczan sodu 200g
nadmanganian potasu 500g
wodorotlenek sodu 400g
wodorowęglan sodu 50g
woda amoniakalna 50ml
kwas siarkowt 99% 1l
kwas azotowy 65% 1l
kwas solny 35% 1l
denaturat 500ml
woda destylowana 500ml
gliceryna 50ml

7 sie 2009, o 20:50

- Tiosiarczan + kwasowy r-r KMnO4
- Tiosiarczan + Kwas
- Mg + S
- NaOH + HCl/ HNO3/ H2SO4
- Fe + S, a później HCl, albo lepiej H2SO4 :0 i wąchamy :):D

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

7 sie 2009, o 21:47

LN2 raczej się nie przyda :):D

Jakies zwiazki chcesz?? :)

Fe + S --> FeS / Fe2S3
Mg + S ---> MgS

FeS/MgS + H2SO4 --> H2S (g)
H2S (g) --H2O--> H2S (c)

H2S (c) + NaOH --. Na2S

Wodorowęglan sodu ---temp.---> Węglan sodu

NH4Cl + NaOH --> Amoniak

Amoniak + H2O ---> Woda amoniakalna

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

7 sie 2009, o 21:52

Możesz też zrobić sobie mieszaninę nitrującą i się nitrocelulozą pobawić. UWAGA! Nitroceluloza jest wybuchowa! Nie jest to silny materiał wybuchowy i jeden wacik nitrocelulozowy Ci rączek nie urwie, ale zawsze trzeba uważać!

7 sie 2009, o 22:00

-Redukcja roztworu KMnO4 w środowisku kwasowym zasadowym i obojetnym za pomocą NaNO2
-Spalanie magnezu(otrzymujesz tlenek z którego możesz zrobic wodorotlenek lub dowolna sól magnezu)
-Chemiczna grzałka z tiosiarczanu sodu
-Wodorowęglan sodu+ jakis kwas----> CO2 do doswiadczenia(strona głowna VmC)
-KMnO4+denaturat+H2SO4 burza w probówce lub samozapłon z atomowym tlenem(str. głowna VmC)
-Siarka plastyczna(xD 8) ) (strona głowna VmC)
-siarczan(VI) zelaza II lub III z uwaga że szkoda odczynnika bo można kupić litr elektrolitu za 4zł, i dalej dowolne sole żelaza (stącenie wodorotlenku i dodanie kwasu np. cytrynowego "samozapalenie żelaza" (strona głowna VmC)
JEDNYM SŁOWEM ZABIERZ SIĘ DO LEKTÓRY ...
Kod:
WWW.VMC.ORG.PL

7 sie 2009, o 22:29
*

Dzięki za propozycje, mam jeszcze szkło wodne.

8 sie 2009, o 07:49
Ze szkłem wodnym możesz zrobić chemiczny ogród.

8 sie 2009, o 15:03

Pozatym papier nasmarowany szkłem wodnym nie pali się co ma zastosowanie np. przy produkcji rakiet.

8 sie 2009, o 18:28

Jeśli ten tiosiarczan sodu jest w miarę czysty to można zrobić doświadczenie z cieczą przechłodzoną. Poszukaj w doświadczeniach tematu "Zbliża się zima, ogrzej ręce" czy jakoś tak.

Ja bym się pobawił z kwasami i żelazem, żeby otrzymać jakoś trochę FeCl3. Można się tym bawić w wykrywanie grup -OH w związkach aromatycznych. Dla przykładu doświadczenie na odróżnienie czystego EtOH od spirytusu salicylowego. :wink:

1 lis 2009, o 21:33

Dostałem trochę odczynników itd. w antycznych słojach i tak się zastanawiam, których się pozbyć i oddać je z powrotem:

-formalina

Mam 3 butelki, jednak jest tam chyba więcej paraformaldehydu niż samej formaliny, czy jest jakiś sens to trzymać? Mi się wydaje, że nie, ale może ktoś ma jakiś pomysł.

-podpuszczka

To raczej do niczego mi się nie przyda, ale same słoje mógł bym oczyścić i zachować. Czy można to po prostu wywalić do kibla? Nie mogę znaleźć żadnych informacji, jak należy się jej pozbywać, a jak stosuje się ją przy robieniu serów to chyba szkodliwa dla wody klozetowej nie jest.

-minia ołowiowa

Mam 2 małe słoiczki, ale zupełnie nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić, na forum widziałem jedynie, że jest używana do robienia gwiazdek, ale fajerwerków tego typu nie mam zamiaru robić. Może otrzymać z tego jakiś inny związek?

-jodek potasu

??
ew. jak się go pozbyć bo jest w atrakcyjnym słoju na szlif, a wygląda na zawilgocony.

-kwas salicylowy

??

-glikokol (glicyna?)

??

Poza tym dostałem: kwas mrówkowy, skrobię, laktozę, uwodniony siarczan VI miedzi, benzynę syntetyczną, jod w jodku potasu.

Cukry powywalam i zachowam słoje, ale zastanawiam się nad innymi odczynnikami. Czy któryś z wcześniej i wyżej wymienionych mógł ulec w czasie rozkładowi (myślę, że słoje mają grubo ponad 30 lat)? Czego się na pewno pozbyć a co zostawić?

Z góry dzięki za odp.

18 lis 2009, o 18:44

Osobiście wywaliłbym podpuszczkę. To naturalny enzym i istnieje bardzo spore prawdopodobieństwo, że coś mu się stało w ciągu 30 lat ;/ Nie wylewałbym i nie wsypywałbym jednakże nic "do kibla", bo powstanie dość duże - potencjalnie niebezpieczne stężenie substancji. Radziłbym raczej utylizować te produkty albo w dużym rozcieńczeniu tzn. "do kibla - na raty", albo w zlewie bardzo obficie zalewając wodą. Przez zmniejszenie stężenia znacznie redukujemy szanse na to, że kogoś lub coś zatrujemy bo przecież to "Dawka czyni truciznę" :)

18 lis 2009, o 19:11

Nie no bez, przesady, przecież wiem, że się całego wiadra na raz nie wsypuje :D

18 lis 2009, o 20:10

1. Wybacz, jakbym napisał "wywal tak jak to się zwykle robi" to dostałbym bana, a nie kcem ;)
2. Jodek potasu przeprowadziłbym na twoim miejscu w jod (KI +H2SO4+H2O2 - ostrożnie), przesublimował i trzymał sobie na później (jest z nim kilka uroczych doświadczeń :twisted: ), a co do minii ołowianej to przychodzi mi do głowy jedynie pobawienie się w redukcje z różnymi rodzajami reduktorów i swoiste poeksperymentowanie np. z węglem, wodorem, jakimiś innymi metalami itp, ale to tylko dla zabawy...
Napiszę jak coś jeszcze znajdę, albo wymyślę.

19 lis 2009, o 00:24
Nauczyciel

Garet, jeśli masz wyrzucać dobre odczynniki, a takimi są opisywane przez Ciebie, to lepiej je sprzedaj/oddaj komuś innemu. Pozbywając się ich w jakikolwiek nieformalny sposób zrobisz szkodę, przede wszystkim środowisku.

Minia może być niebezpieczna dla środowiska, a KI tylko zawilgocony jest, jak dla mnie, spoko do prostych syntez/doświadczeń, a tani zbytnio to on nie jest ;)

Glikol/gliceryna idealnie nadają się na łaźnie, zamiast paskudzącego, dymiącego oleju, sam mam chyba pół butelki gliceryny, która nadaje się tylko do tego ;)

Naprawdę, niczego nie wywalaj. Oceń stan. W wielu przypadkach rozkład widoczny jest gołym okiem, np. zmiana barwy, zapachu itp. . Jeśli odczynniki wyglądają OK, to ja bym uznał je za sprawne, ino techniczne ;)

19 lis 2009, o 19:42

Jak już chemik10 napisał, taki zawilgocony jodek jest spoko do doświadczeń.
Taka mała aluzja: jak masz wilgotne spodnie to też je wyrzucasz ?? Bo założe się, że je po prostu suszysz :wink:

19 lis 2009, o 21:16

Jak już chemik10 napisał, taki zawilgocony jodek jest spoko do doświadczeń.
Taka mała aluzja: jak masz wilgotne spodnie to też je wyrzucasz ?? Bo założe się, że je po prostu suszysz :wink:

Jest różnica między wilgotnymi spodniami, a wilgotnymi spodniami, które mają 30 lat 8) .
Tak, w ogóle to każdy odczynnik na pewno ktoś przyjmie, lepiej komuś go oddać niż wyrzucić i niszczyć środowisko.

19 lis 2009, o 22:29

Przecież nie mówiłem, że chcę wszystko wywalać :)
Pozbyć chciałem się tylko spolimeryzowanej formaliny, bo wygląda jak wielkie białe płaty (lub niech ktoś mi powie co da się z tym zrobić) oraz podpuszczki (no i cukrów bo nie wyglądają najlepiej itd), bo nie znajduję dla niej najmniejszego zastosowania, serów (dosłownie) nie będę robić...

Minii na bank bym nie wywalał, prędzej sprzedał ale i tego nie uczynię, jak nikt nie znajdzie jakiegoś konkretnego zastosowania to po prostu przemienię ją w przyszłości w jakiś inny związek.

Przy jodku potasu trochę skrótowo użyłem słowa pozbyć, chodziło mi o pozbycie się ze słoja, bo nie widzi mi się zeskrobywanie go ze ścianek. Nie wiem czy mam go po prostu przeprowadzić w roztwór H2O, przelać i odparować wodę? Czy może babrać się i wyskrobać go stamtąd, może przed tym go wysuszyć, a może zostawić taki jaki jest. Teraz już wiem, że jak mi nie jest rychło potrzebny to niech siedzi jak siedział.

Najbardziej interesowała mnie informacja czy jakiś odczynnik mógł ulec rozkładowi/ulotnieniu/przemianie.

Zastosowania poszukiwałem dla tych związków, przy których postawiłem "??"

Btw. nie Glikol/Gliceryna tylko Glikokol/Glicyna H2N-CH2-COOH :P Może sobie białko zbuduje? :lol:

20 lis 2009, o 00:41

glikol to niestety nie jest glicyna kolego tylko alkohol dwuwodorotlenowy.
Domyślam sie że idzie o glikol etylenowy
C2H4(OH)2

na 666 postach koncze pisanie siana :))

20 lis 2009, o 19:44

...który to jest tak silnie trujący, że nie wolno go trzymać w szkolnych pracowniach...

21 lis 2009, o 13:46
@MODERATOR

Nawołuję wszystkich do dokładniejszego czytania!
GLIKOKOL nie glikol
bo mam wrażenie (może mylne), że ktoś albo na szybko nie zauważył różnicy albo myśli, że to literówka.
Garet, tak, zbuduj sobie białko, to chyba najlepsze wykorzystanie tej substancji będzie :)

21 lis 2009, o 17:05

istotnie czytałem szybko i po łepkach co nie zmienia faktu że nazwy glikokol nie znałem. :)

na 666 postach koncze pisanie siana :))

22 lis 2009, o 03:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona