Otóż mam takie małe hobby, ze buduje sobie takie zamki gipsowe. Odlewam z gipsu rożnego rodzaju cegiełki. Muszę sobie zrobić kilka foremek z gotowych już cegiełek gipsowych ale tak się zastanawiam z czego. Chciałem przetopić gumę i je zalać ale guma nie dala się stopić. Dobrym rozwiązaniem w dumie jest sylikon sanitarny. Po zaschnięciu ma nawet fajne właściwości ale jest on za gęsty i nie dokładnie każda foremka jest nim pokryta. Myślę nad jakaś substancja sylikono-podobną ale bardziej płynna co będzie można ja wlać a po zastygnieciu bedzie podobna do gumy. Może Wy macie jakiś pomysł?
_________________ ViValdis
22 lis 2009, o 22:40
smok
A co do gumy - raz zwulkanizowana zbyt dobrze się nie będzie topić
22 lis 2009, o 22:53
smok
Kurcze nie ma edycji...
Przypomniało mi się, że aby dobrze wykonać gumę wymagana jest pompa próżniowa. Zamykasz zalaną formę w "próżni" - w ten sposób pozbywasz się wszystkich pęcherzy powietrza - może przy silikonie też się sprawdzi...
22 lis 2009, o 22:56
raymundo
@MODERATOR
Po pierwszo, do robienia form z silikonu uniwersalnego, musisz nakładać go na wilgotny gips (wzór którego formę chcesz zrobić musi być lekko wilgotny i nie może być np. lakierowany), po drugo, silikon musisz nałożyć (wmasować) palcem albo pędzelkiem o miękkim włosiu a potem nałożyć grubszą warstwę silikonu.
22 lis 2009, o 23:15
ViValdis
**
Jeżeli chodzi o sylikon to cegiełki przed zalaniem sylikonem mocze oleju i wtedy ładnie odchodzi. Czy to co podał smok po utwardzeniu będzie elastyczne?
_________________ ViValdis
22 lis 2009, o 23:24
B&G
PROFESJONAŁ
ViValdis napisał(a):
Jeżeli chodzi o sylikon to cegiełki przed zalaniem sylikonem mocze oleju i wtedy ładnie odchodzi. Czy to co podał smok po utwardzeniu będzie elastyczne?
To zależy od tego jaki potrzebujesz (zobacz link B&G)- ten akurat jest prawie jak silikon po zastygnięciu - ciut sztywniejsza. Takich specyfików używa mój znajomy projektant biżuterii. Jest na tyle elastyczna, że często udaje wyjąć się wzór woskowy w całości po rozcięciu formy. Sama guma twardnieje 24h.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości