Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
elktroliza, ?? 
Autor Wiadomość

Post elktroliza, ??
Witam, kolegów.
Ostatnio bawiłem się trochę z elektrolizą wielu związków i natrafiłem na dosyć popularny związek NaCl.
Otóż elektrolizowałem NaCl, w szklanym naczyniu, z użyciem grafitowej katody(na której odkładał się wodór) i miedziowej anody(na której odkładał się chlor, który łączył się z miedzią). Z anody "spływała" brązowy osad(którym jak podejrzewam jest CuCl2), z katody ulatniał się wodór. Po zakończeniu elektrolizy naczynie było pełne tego brązowego, z czasem opadającego na dno, brązowego osadu. Odlałem z tego naczynia kilkanaście mililitrów do innego plastikowego naczynia i po upływie około 2 godzin zawartość tego plastikowego naczynia zaczęła przybierać barwę niebieską. Koniec końców w naczyniu plastikowym mam niebieską ciecz i niewielki niebieskim osadem na dnie, a w naczyniu szklanym mam pewną ilość brązowego osadu na dnie(ciecz mniej więcej bezbarwna, bez mieszania oczywiście). Podejrzewam że w szklanym naczyniu otrzymałem bezwodny chlorek miedzi(II), a w plastikowym naczyniu mi się uwodnił do dihydratu. Tutaj pojawia się moje pytanie, dlaczego?? Mam 2 teorie. Pierwszą było że plastik katalizuje uwadnianie(bo szklanym naczyniu, ciągle bez zmian), ale obaliłem ją odlewając taką samą ilość płynu pierwotnego(po uprzednim zamieszaniu) do trzeciego plastikowego naczynia i po upływie 6 godzin, nie zmienił koloru. Drugą moją myślą jest to że, w naczyniu pierwotnym powstał także wodorotlenek miedzi i wodorotlenek potasu i to on katalizuje to uwodnienie, tylko nie rozumiem czemu w jednym naczyniu ten wodorotlenek jest(zakładam że wodorotlenku miedzi są śladowe ilości, bo bym go chyba zauważył, jako "zieloną galaretkę"), a w drugim go nie ma.
Elektrolizowałem NaCl kupione w sklepie jako zwykłą sól spożywcza, w wodzie z kranu, w szklanym naczyniu, przy użyciu 8-voltowego zasilacza(Maksymalnie wyciąga 4A z sieci). Elektrody tak mniej więcej w odległości od siebie 5 centymetrów, przy użyciu kostki grafitowej(z popsutej wiertarki) o powierzchni zanurzonej w cieczy, około 0,75 cm2.
Nauczyłem się już podawać wszystkie dane które mogą się okazać pomocne. Pewnie odpowiedź jest banalna i jest na pierwszej stronie wikipedi, ale ja nie umiem jej znaleźć więc proszę tutaj o pomoc. A i jeśli zamieniłem ładunkami katodę i anodę to proszę o wybaczenie ale zawsze mi się to myli.
Proszę o szybką odpowiedź bo mnie ciekawość zżera
Pozdrawiam
wosio

29 gru 2009, o 00:11

jest jeszcze jedna informacja która dopiero teraz wydała mi się ważna. Do układu mogło się dostać troszeczkę pyłu aluminiowego. Stało się to przez przypadek i dopiero teraz sobie uświadomiłem ten fokt i moją głupotę że tego nie zauważyłem.
Mogło to mieć wpływ na przebieg reakcji??

31 gru 2009, o 00:30
**

po pierwsze-co się dzieje podczas elektrolizy wodnego roztworu chlorku sodu?
A: 2H2O + 2e ---> H2 + OH-
K: 2Cl- ---> Cl2 + 2e-
A więc w roztworze zostają jony Na+ i OH-
Uwalniający się na miedzianej anodzie chlor może reagować z miedzią in statu nascendi a więc niewielka ilość miedzi przechodzi do roztworu w formie jonów Cu2+
Cu2+ + 2OH- ---> Cu(OH)2 wodorotlenek miedzi II to niebieski galaretowaty osad
Chłopie zastanów się jak w wodzie może istnieć bezwodny CuCl2 ??

Brązowy szlam który otrzymałeś to zanieczyszczenia, które pokrywały elektrodę miedzianą-tlenki, węglany, dodatki stopowe itd.[/quote]

31 gru 2009, o 11:48
@MODERATOR

po pierwsze to w zależności od stężenia NaCl w roztworze robiłeś albo elektrolizę roztworu NaCl albo jeśli go było mało: wody ;)

po drugie nie koniecznie Cu(OH)2 będzie galaretowate - wszytko zależy od stężenia ;)

więc w idealnych warunkach będzie tak jak podał: adi9304

ale w Twoich może to być mieszanina kilku związków miedzi w tym CuCl, CuCl2, Cu(OH)2 czy też nawet węglanów w zależności od tego jak bardzo masz twardą wodę :)

a czemu brązowe - zanieczyszczenia z anody i katody :)

31 gru 2009, o 12:08

ok dzięki wielkie, ale jedno mnie niepokoi. Cały ten brązowy osad zamienił się na niebieski. W taki razie wątpię że ten brązowy osad to zanieczyszczenia. Jeśli się mylę to mi wyjaśnijcie

3 sty 2010, o 00:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]