Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Zwiastun filmu 
Autor Wiadomość
**

Post Zwiastun filmu
Witajcie. Mam takie pytanie. Dzisiaj będąc w kinie na Avatarze był zwiastun takiego filmu, ze jakis chlopak jest synem Posejdona i posiadl jego moc i tam chca go zabic itd.... wie ktoś może jaki to jest tytuł bo mi jakoś uciekł...

11 sty 2010, o 22:58
*

Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief

Polska wersja:

Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

http://www.filmweb.pl/f453210/Percy+Jac ... oruna,2010

google nie gryzie :P

11 sty 2010, o 23:08

11 sty 2010, o 23:47
**

szukalem w google :P wpisywalem film syn posejdona i nic :P

Avatar... moge smialo powiedziec, ze chyba najlepszy film jaki widzialem. Efety niesamowite poprostu odlot... ale w 3D oczywiscie

12 sty 2010, o 00:16
@MODERATOR

Avatara warto zobaczyć, choćby z ciekawości jak to technologia zapierdziela do przodu :)

12 sty 2010, o 00:32

google nie gryzie :P

Dokladnie, ale:
Obrazek
:)

12 sty 2010, o 01:12

Mówiąc o samym filmie ,,Avatar" to nie polecam - motyw w 100 % oklepany, może postacie stosunkowo ciekawe. A od tej 3D technologii to mnie oczy bolą :lol:

12 sty 2010, o 17:47

No po prostu rewelacja, a efekty niesamowite, naprawde każdemu polecam :D
Śmiało moge powiedzieć że to jest jeden, jak nie najlepszy film, jaki obejżałem :wink:
Pozdrawiam. :wink:

12 sty 2010, o 20:00
@MODERATOR

zawsze ktoś jest na nie. tym razem nie będą to tłumy.

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

12 sty 2010, o 20:03
@MODERATOR

Avatar był chyba jednym z najlepszych filmów które miałem okazję obejrzeć. A jak ktoś jeszcze nie był, polecam prawdziwe 3D w Imaxie (ja akurat w Katowicach byłem), robi dużo większe wrażenie niż jakieś tam 3D cyfrowe, nie daj boże jeszcze z niebiesko-czerwonymi okularami.
Dżungla wyglądała jak po zażyciu LSD no a uniwersalne porty USB we włosach po prostu wymiatały :)

12 sty 2010, o 21:16

A ja mając do wyboru Avatar/Parnassus-wybrałem drugie.Polecam ten film choćby ze względu na świetną rolę Toma Waitsa...

12 sty 2010, o 21:48
@MODERATOR

vis - widziałem oba, i nie ma co ich ze sobą porównywać - bo to zupełnie inne bajki ;)

raymundo - doulby digital 3d, to nie są niebiesko-czerone okulary, a specjalne okulary do projekcji 3D składające się z 50 warstw, projekcja odbywa się za pomocą 2 projektorów cyfrowych :)

i niestety co do avatara + imax, to chyba tylko w łodzi lepiej widzieć avatara w imaxie, bo ma projektory cyfrowe, a tym samym lepsza jakość obrazu, wszędzie indziej projektory w imax są analogowe - więc mogą występować tzw. szumy

a na na koniec avatar był kręcony na taśmie 35mm, czyli taki jak do zwykłych kin, a filmy do imaxów są kręcone za pomocą taśmy 70mm ;)

ale ponoć sporo też zależy od ekranów i tego jaki mają współczynnik odbicia ;)

w skrócie - Avatar został stworzony pod cyfrowe sale kinowe, a nie do imaxów ;)

co nie zmienia faktu, że szary zjadacz chleba nie zauważy najprawdopodobniej żadnej różnicy między cyfrowym/analogowym imaxem, a cyfrową salą doulby digital ;) [ no że chyba film zobaczy 3 razy, za każdym razem gdzie indziej ;P ]

inaczej mówiąc film miażdży cyce, pod względem realizmu efektu 3D

12 sty 2010, o 23:30

Sulik przyjacielu ja nie porównuje tych filmów.Na Avatarze jeszcze nie byłem...zasugerowałem się obsadą i poszedłem najpierw na Parnassusa-nie żałuję, więc polecam :wink:

13 sty 2010, o 11:47
*

i niestety co do avatara + imax, to chyba tylko w łodzi lepiej widzieć avatara w imaxie, bo ma projektory cyfrowe, a tym samym lepsza jakość obrazu, wszędzie indziej projektory w imax są analogowe - więc mogą występować tzw. szumy

a na na koniec avatar był kręcony na taśmie 35mm, czyli taki jak do zwykłych kin, a filmy do imaxów są kręcone za pomocą taśmy 70mm ;)

Sulik - cyfrowy Imax to jedno z największych oszustw ostatnich lat, i jeśli byłeś w cyfrowym to szczerze Ci współczuję przepłacenia za to gówno, bo ma on znacznie mniejszą rozdzielczość (czego zapewne możesz się domyślać, bo nie słyszałem jeszcze o jakiejkolwiek cyfrowej technice projekcyjnej w której element odpowiadający pixelowi byłby mniejszy od ziarna srebra w emulsji fotograficznej) i przede wszystkim ZNACZNIE mniejszy ekran, o ile pamiętam to tylko nieznacznie większy od tego w zwykłym kinie.

W prawdziwym, analogowym Imaxie ekran ma 23 x 30 metrów i zajmuje całe (w wariancie IMAX Dome) lub prawie całe pole Twojego widzenia (w zwykłym kinie to mniej więcej 8.5 x 18 metrów), na widowni jest mniej miejsc i jest bardzo stroma żeby wszyscy dobrze widzieli (w IMAX Digital widownia jest w miarę standardowa).

Sulik napisał(a):
co nie zmienia faktu, że szary zjadacz chleba nie zauważy najprawdopodobniej żadnej różnicy między cyfrowym/analogowym imaxem, a cyfrową salą doulby digital ;) [ no że chyba film zobaczy 3 razy, za każdym razem gdzie indziej ;P ]

Pójdź do analogowego IMAXa, to pogadamy jeszcze raz. Niestety, nie kręci się (prawie) w ogóle filmów fabularnych w natywnym gigantycznym rozmiarze klatki IMAXa, bo najlżejsza kamera waży 120 kg a rolka filmu starcza na 3 razy krócej niż w zwykłej. Konwersja oczywiście nie odzyska straconej rozdzielczości, więc obraz po konwersji jest w widoczny (ale nie przeszkadzający w zwykłym odbiorze) sposób gorszy od natywnego.

Więcej szczegółów o tym oszustwie: http://www.deadline.com/hollywood/is-im ... oviegoers/

13 sty 2010, o 21:35
*

Dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji być - sala i ekran w analogowym IMAXie wygląda tak:
Obrazek

13 sty 2010, o 21:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]