Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Konkurs z chemii GIMNZAJUM 
Autor Wiadomość

Post Konkurs z chemii GIMNZAJUM
Witam!
Mam do Was pytanie. Dostałem się na konkurs z chemii. Jestem w II gimnazjum pani mówiła, że nie mam szans a udało się. Jednak mam duże braki no bo nie robiliśmy jeszcze materiału z III gimnazjum. Wiecie może co może być na takim konkursie ??

12 sty 2010, o 11:39
@MODERATOR

Na takim konkursie zapewne będą pytania otwarte, testowe oraz zadania do rozwiązania

człowieku nawet nie napisałeś co to za konkurs - z takimi pytaniami do wróżki, jeśli nie potrafisz ich poprawnie zdefiniować

a po kolejne, to do każdego konkursu z danej gałęzi wiedzy obowiązuje podany materiał/literatura która zapewne jest wpisana w regulaminie konkursu

12 sty 2010, o 13:53
http://www.kuratorium.waw.pl/pl/news/40 ... iczny.html

Pewnie chodzi Ci o ten konkurs (przedmiotowy robiony przez kuratorium). Każde województwo organizuję tę olimpiadę inaczej.

12 sty 2010, o 14:06
*

Chyba najlepsza rada jaką mogę Ci dać (z własnego doświadczenia, choć nie wiem jak bardzo takie konkursy mogły się zmienić), to jak najszybciej zaopatrzyć się w podręcznik do 3-ciej klasy i go przeczytać (bierz najcieńszy jaki znajdziesz, chodzi o czas), żeby wiedzieć czego mogą chcieć.

i są jeszcze takie śmieszne fiszki (nie pamiętam wydawnictwa) - na karteczkach rozmiaru przeciętnej 12 centymetrowej linijki są pojęcia z podstawy programowej dla liceum; karteczek jest z chyba koło setki ale wszystko tam jest co powinieneś wynieść z gimnazjum i tylko troszkę więcej (Bo to podstawa programowa), to jak znajdziesz też sobie to kup, przeczytać całość da się w pół godziny i to wystarczy żeby na takim konkursie totalnie wymieść ;).

i powodzenia ;)

12 sty 2010, o 15:12
@MODERATOR

najlepiej zdobądź testy z poprzednich lat, pytania czasem się powtarzają i daje to ogólny pogląd na zakres materiału. napisz z jakiego jesteś województwa

12 sty 2010, o 15:53
**

zakres materiału na et. rejonowym to przede wsyzstkim:
materiał z 1 i 2 gimnazjum rozszerzony o stężenia molowe, przeliczanie stężeń, reakcje redoks, wodorosole, reakcje strąceniowe, rozróżnianie soli.
z klasy 3 musisz mieć przerobione węglowodory nasycone i nienasycone, reakcje dla nich charakterystyczne(addycja substytucja, eliminacja),poza tym nazewnictwo związków organicznych z naciskiem na chlorowcopochodne, no i oczywiście izomeria.
Poza tym nastaw się na dużo zadań obliczenoiwych, więc powtórz obliczenia stechiometryczne. Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.,
Trochę późno się zabrałeś za przygotowywanie do etapu rejonowego no ale może da się to wszystko zrobić ;)
Twoja nauczycielka nie ma racji mowiac ze w 2 kl nie masz szans. Jeśli tylko poswięciłaby Ci trochę czasu to mogłbyś spokojnie mieć dobry wynik.

12 sty 2010, o 20:53
**

Post Re: Konkurs z chemii GIMNZAJUM
kalendarz2500 napisał(a):
Witam!
Jestem w II gimnazjum pani mówiła, że nie mam szans a udało się.

Spoko, 99 % nauczycieli chemii to pipy które zrobią chcą świętego spokoju i tyle, zazwyczaj utrudniając życie ludziom chcącym coś zrobić... mnie w gimnazjum mnie chcieli puścić na olimpiadę chemiczna dla LO i kłócą się baby że za młody jestem i takie pierdy pierdy że nie dam rady i żebym sobie odpuścił żebyś zobaczył miny jak zostałem finalistą, he he piękny widok

nie daj się i napisz jak Ci poszło !!!

12 sty 2010, o 21:36

Olimpiadę chemiczną dla LO w gimn :szok: ? Szczere gratulacje :D Skąd w ogóle wpadłeś na taki pomysł?

12 sty 2010, o 21:51
**

od młodych lat bawiłem się w chemię, przygoda zaczęła sie z VMC ho-ho w 5 klasie już szkoły podstawowej ;) potem miałem przerwę na programowanie ale wróciłem do chemii a w 3 gimnazjum ogarnąłem się że trzeba by coś z sobą zrobić, to zrobiłem

12 sty 2010, o 22:04

Ja nie mam planów na konkurs dla LO w gimnazjum, ale na laureata w 2 klasie właśnie się uczę... na VMC też jestem od Vklasy podstawówki :P Na konkurs uczę się tam trochę teorii z podręczników i repetytoriów (jakoś tak to się nazywa) i dużo, dużo zadań. Z organicznej siostra mi trochę tłumaczy, ale zadania trzeba trzaskać żeby wiedzieć co z czym. W pierwszej klasie walnąłem się na mnożeniu - na konkurs zawsze zabierać KALKULATOR.
pozdrawiam
Maciek

12 sty 2010, o 23:27

powiem tak nic się nie uczyłem nie miałem skąd za bardzo do tego mi się nie chciało po drugie to jak zobaczyłem co wypisujecie co może tam być to mi oczy wyszły po trzecie w etapie szkolnym już były pytania, których nie rozumiałem dostałem się tylko dzięki temu że poszło mi dobrze w jednym zadaniu tzn. o przewodzeniu soli
a tak z materiału 1 i 2 co tam może być? ?
?

15 sty 2010, o 21:24

To co z pierwszej i z drugiej klasy. Przeczytaj sobie podręczniki do gimnazjum. Jakieś ciekawostki (moja ciągle mnie ciśnie, żebym wypisywał). Akurat to jest banalne. Swoją drogą późno o tym pomyślałeś. Ja się uczę od września...

15 sty 2010, o 21:36
Kalendarz, z jakiego województwa jesteś?? Ja w Wawie miałem drugi etap 18 grudnia (coś w tym stylu), a konkurs chemiczny był o wieele później od innych konkursów.

16 sty 2010, o 09:50

były pytania otwarte i zamknięte w tych pierwszych tylko JEDNO było z 1 i 2 GIM. o roztwór reszta jakieś izotopy itp. w zamkniętych abcd w miarę mam dobrze

16 sty 2010, o 14:21

Trzymajcie kciuki!

19 sty 2010, o 23:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]