kołatam się z tym pytaniem to tu to tam i nikt nie umie mi pomoc, jeśli ktoś z szanownych forumowiczów da radę to będę wdzięczny. No więc kupuje (np. w Castoramie) buteleczkę olejku silikonowego (olejek silikonowy jak mi się wydaje jest polisiloksanem). Jest to zabawa dość droga ok 10 zł za 50ml, a zużywam tego kilka - kilkanaście buteleczek miesięcznie do konserwacji sprzętu. Czy jest możliwość zwiększenia jego objętości jakimś rozcieńczalnikiem? Sprawdzałem spirytus ale bardzo ładnie się oddziela :-)
Nie będę tego używał w skrajnych dla oleju warunkach (czysty zachowuje właściwości od -50 do 320 st. cel.). Ale dobrze by było gdyby bardzo rozcieńczenie nie ograniczyło właściwości (wypieranie wody, niereagowanie z tworzywami sztucznymi, gumą, skórą - do ich konserwacji tego właśnie używam).
Wiem, że w tych sprayach do czyszczenia i nabłyszczania kokpitów w samochodach jest używany olejek silikonowy właśnie, jest on tam bardzo rozcieńczony tylko śmierdzi niemiłosiernie :/ (Plak to się nazywa chyba.).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości