Nie,
dr niehab. © tomasz pluciński,
st. wykładowca,
posługa dydaktyczna w
Katedrze Chemii Analitycznej
Wydziału Chemii U.G.
29 kwi 2008, o 15:56
makarov
Dołączył(a): 30 kwi 2006, o 14:07 Posty: 24 Lokalizacja: zachodniopomorskie
petardy pod klucz
Zgadza się. Istnieje ryzyko samoistnego wybuchu , jeżeli z kwaśnych tlenków siarki wydzieli się KWAS CHLOROWY. Nie będę gdybał, [mam parę pomysłów] ale w moim przypadku temat uważam za zamknięty.
_________________ Zabawa z"chemią" a zwłaszcza wiadomo z jaką,jest piękna a zarazem"odlotowa"-nieraz na zawsze.
30 kwi 2008, o 21:00
szalony
Powiedz mi w jaki sposób z kwaśnych tlenków siarki wydzieli się kwas chlorowy ?
30 kwi 2008, o 21:57
Joey
cos tu kitujecie,ze jest na kclo3,s,al albo kituja na stronce gdzie to przeczytałem dawno temu...oto cytat
* cynk 50%
* siarka 50%
"Wojskowe petardy są robione właśnie na tej mieszance, gdyż jest odpowiednio silna i bardzo trwała (niewrażliwa na długie przechowywanie itp.). Można stosować różne proporcje (mieszanki petardowej) utleniacza (S) i paliwa (Zn), ciekawy efekt uzyskuje się stosując proporcje 40% siarki do 60% pyłu cynkowego.
11 sty 2009, o 19:25
daniel_11
Tę mieszankę znam tylko z paliw rakietowych
11 sty 2009, o 22:16
eko osiem[*]
odp.
W wypowiedziach widać wyraźnie zasadnicze braki wiedzowe
Wojskowe mieszanki zwykle oparte są na patentach dawnego lub jak kto woli poprzedniego Wielkiego Brata ze wschodu, nie chce uświadamiać bo wiele jest na stronkach rosyjskojęzycznych i można sobie samemu poszukać.
Jednak by uzmysłowić zagrożenie napisze od siebie ,
siarka stosowana w przeznaczeniach wojskowych jest resublimowana co powoduje jej odkwaszenie postać pyłu przyjmuje pod zmieleniu czystego produktu, pył siarkowy znany jako kwiat siarczany sublimowany i zwykła mielona siarka zawsze będzie powodowała w mieszaninie zakwaszenie i niepotrzebne reakcje.
Podobnie jak pył Cynku który zawsze będzie wrażliwy na wilgoć utleniacze i reduktory w tego typu mieszankach są dużej czystości odpowiednio zabezpieczone przed wilgocią ,ze znanych mi zastosowań wojskowych siarka resublimowana stosowana była jedynie w kilku składach opartych na -ClO4,
Składy siarki na -ClO3 pracują dobrze jednak przechowywanie stanowi problem , był temat na forum odnośnie składów KClO3 i siarki w mieszankach z tego co pamiętam tytuł " urwiłapka " temat mojego drogiego Kolegi ,
pozdrawiam
eko
13 sty 2009, o 03:38
LORENZPI
skład wojskowej petardy to:
azotan baru,
sproszkowany aluminiowo-magnezowy stop, lub aluminium+siarka
_________________ LORENZPI
17 gru 2009, o 22:24
mglanc1
Witam nie wiecie kto może ma dostęp do takich petard wojsowych bądz kolejowych badz profesjonalnych akustycznych
22 sty 2010, o 16:57
oldsniper
Dołączył(a): 10 sty 2010, o 19:35 Posty: 67 Lokalizacja: mazowsze
Miałem kilka takich petard co używało ZOMO ( nie pytajcie jak wszedłem w posiadanie ). Nie nadawały się do odpalenia, były mokre. Rozebrałem je bo chciałem sprawdzić z czego są zrobione. Około 1/5 wnętrza zajmował proszek szarosrebrzystego koloru, do którego dochodził lont zakończony jakąś grudką ciemnej substancji. Chciałem wyodrębnić główny składnik petardy. Rozpuściłem w gorącej wodzie, przesączyłem przez watę. Osad składał się z pyłu Al ( ale w małej ilości ) i czegoś jeszcze, ale pył nie pozwolił tego wyodrębnić. Z roztworu wykrystalizowało sporo białej krystalicznej substancji, dosyć ciężkiej, bezzapachowej. Miałem to zbadać ale niestety nie zdążyłem... musiałem wyrzucić. Teraz bym wiedział jak sprawdzić, co to jest.
_________________ Przezorny, widząc niebezpieczeństwo, ukrywa się, lecz prostaczkowie idą naprzód i ponoszą szkodę (Przyp.22,3)
22 sty 2010, o 22:27
oldsniper
Dołączył(a): 10 sty 2010, o 19:35 Posty: 67 Lokalizacja: mazowsze
Dlatego zgodzę się z kolegą lorenzpi i innymi, że główny składnik to mógł być azotan baru, jeżeli jest on organoleptycznie dosyć ciężki.
_________________ Przezorny, widząc niebezpieczeństwo, ukrywa się, lecz prostaczkowie idą naprzód i ponoszą szkodę (Przyp.22,3)
22 sty 2010, o 22:38
kwaśny
Re: petarda wojskowa
a ja myślę że to cynk z siarką 50/50 stabilna mocna a co do tego że jest to kclo3 al s niewytrzymałe żołnieży by trochę szybko tracili
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości