CTX, jeśli szukasz silnika 200W/230V to poszukaj na allegro jakiś używanych mikserów, krajalnic. Sprawdziłem u siebie: mikser-200W, krajalnica-150W. No i jeszcze regulacja obrotów w mikserze jest naprawdę pomocna. Nie wiem co prawda, jak mikser zniósłby wielogodzinną pracę pod sporym obciążeniem...
Ten silnik od tej elektrycznej hulajnogi pewnie ma dużą moc, w sam raz na młyn, natężenie też w sam raz na prostownik. Tylko to napięcie... tutaj powinien wypowiedzieć się ktoś dobrze zaznajomiony z elektronika, czy można łatwo zbudować układ który podwoił by napięcie.
Aha, skoro już piszę, to mam takie pytanie: mam silnik od wycieraczek od poloneza i zasilacz atx modecom 300W, gdy podłączyłem ten silnik pod 12V z zasilacza, po kilkunastu minutach tak się nagrzewa, że nie można go dłużej utrzymać w dłoni. Czym to jest spowodowane? Za duże natężenie prądu? Czy może mam jakiś trefny silnik?
1 lut 2010, o 12:20
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
te z mikserów i krajalnic odpadają bo szybko je szlag trafia.
Ten silnik do hulajnogi to mój ideał, mógłbym się z nim żenić gdyby nie to zasilanie...
Jeśli mi rozkminicie do czego to podłączyć to zrobię artykuł na temat budowy młyna kulowego pod ten silnik. Z regulacją obrotów, schematami itd
Bo mi jakoś się wydaje niezbyt możliwe zrobić z 230VAC/24VDC 100W przy natężeniu 6A
1 lut 2010, o 13:03
gekon
*
Ja myślałem o podwojeniu napięcia z prostownika na 24V. Z 230VAC myślę można w miarę łatwo przejść na 24VDC. Sprawa rozbija się tylko o dobry transformator (koszt kilkadziesiąt zł). Później tylko mostek prostowniczy z diod (kilka zł) i ewentualnie kondensatory do wygładzania tętnień (chyba też kilka zł). Łączymy wszystko razem w prosty zasilacz i już. Oczywiście nie jestem elektronikiem i nie gwarantuję (albo raczej nie wiem), że to wszystko jest "zgodnie ze sztuką".
Możesz użyć 2 traf do halogenów 12V - wyjdzie Cię taniej niż jedno duże trafo. Regulacja napięcia przy tak dużym prądzie może być kłopotliwe.
Teraz nie pamiętam ale kiedyś stosowało się takie nastawne duże transformatory - niestety nie pamiętam szczegółów.
A co do silników z wycieraczek - ich wysoka temperatura nie jest niczym szczególnym - te typy tak mają, gdyż ktoś kto to projektował założył, że takie silniki nie chodzą 24h
1 lut 2010, o 22:59
fukasz1313
Re: Młyn kulowy
Witam. Posiada ktoś może jakieś materiały do doboru parametrów młyna?. Książki pdf linki lub cokolwiek. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości