Witam
Mam pytanie odnośnie reakcji takiej jak w temacie. Wiem że zachodzi pod ciśnieniem 8 MPa, ok. 300*C i w obecności katalizatorów SiO2 oraz H3PO4.
I właśnie jak ta reakcja przebiega, tzn. jaki udział biorą katalizatory w tej reakcji? Jak wygląda w przemyśle taka aparatura do tej syntezy? W jaki sposób te katalizatory muszą być tam umieszczone i w jakich ilościach?
20 lut 2010, o 21:13
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Tylko zastanawia mnie twój katalizator. H3PO4 i SiO2 są katalizatorami kwasowmi i katalizaują tego samego typu reakcje, uwodornienie nie ma z kwasowością wiele wspólnego, tam wymagany jest katalizator redoks. No albo ja już zapomniałem podstaw z chemii, bo sobie takich katalizatorów uwodornienia nie przypominam. Jak dla mnie taki SiO2 albo Al2O3 są tylko nośnikami katalizatorów w reakcjach redoks.
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
21 lut 2010, o 10:26
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
DMchemik, nie pisz postów po imprezie, wiem sam z doświadczenia, że to złe Uwodnienie a nie uwodornienie. Kolega chce spiryt robić
Tylko zastanawia mnie twój katalizator. H3PO4 i SiO2 są katalizatorami kwasowmi i katalizaują tego samego typu reakcje, uwodornienie nie ma z kwasowością wiele wspólnego, tam wymagany jest katalizator redoks. No albo ja już zapomniałem podstaw z chemii, bo sobie takich katalizatorów uwodornienia nie przypominam. Jak dla mnie taki SiO2 albo Al2O3 są tylko nośnikami katalizatorów w reakcjach redoks.
Al2O3 nie może być ze względu na swoje wlasciwości dehydratacyjne w tych warunkach. Przerabiałem to, znacząco spada wydajność.
Katalizatrem jest rzeczywiście kwas fosforowy, konkretniej jony H+.
Aparatur jest tyle ilu technologów... Zależy od skali procesu, czy jest ciągły czy okresowy itd. Konkrety zapytaj.
Podpowiem tylko, ze w domu się nie opłaca
21 lut 2010, o 17:35
WujAs32
Dużo informacji na ten temat jest zgromadzonych w patentach.
Polecam stronę: http://gb.espacenet.com hasło do wyszukiwania np. Ethylene hydration
21 lut 2010, o 21:45
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Garet napisał(a):
DMchemik, nie pisz postów po imprezie, wiem sam z doświadczenia, że to złe Uwodnienie a nie uwodornienie. Kolega chce spiryt robić
Cóż, wczoraj Małysz skakał... I jakoś tak wyszło...
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
21 lut 2010, o 22:52
Impeer
**
to ja tylko dodam od siebie, że gdyby ktoś wpadł na pomysł użycia związków rtęci - przy uwadnianiu np. acetylenu przy pomocy HgSO4 powstają zw. metylorteciowe więc analogiczna sprawa może mieć miejsce przy etylenie nic to ciekawego
22 lut 2010, o 23:57
Jang Chemik
Garet napisał(a):
Kolega chce spiryt robić
Ja tylko polegam na fermentacji alkoholowej. A to widać że jest skomplikowana reakcja, której nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Więc produkcja syntetycznego alkoholu zostanie dla mnie na razie niepojęta.
Dziękuję
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości