Witam,
jutro moje pierwsze laborki i utknąłem na banalnej rzeczy, pokrótce:
Stwórz roztwór NaCl:
Masa roztworu = 200g
Cp= 10%
M NaCl = z powyższego 20g
M H2O = 200-20=180g
V H2O = 180cm3 - chyba dobrze, zakł. że d H2O=1g/cm3
I teraz mój problem:
Masa 100cm3 roztworu = ... g
Gęstość r-ru = ... g/cm3 - to pewnie zrobię z d=m/V
Wnioski: Cm= ... mol/dm3 - a to zapewne z przeliczania ze stęż. proc. na molowe.
Proszę o jak najszybszą odpowiedź, dzięki.
28 lut 2010, o 21:27
Proximat3
Nie ma opcji edytuj jak widzę
Tak więc piszę tak:
Wyszukałem sobie w kserówkach, że obliczono to przy pomocy kolbek miarowych, zatem logika podpowiada, że mając w laboratorium wagę, ważę pustą kolbkę potem pełną, odejmuję i voila, gorzej z wlaniem 100cm3 do kolbki przez malutki otwór, tak więc jeśli istnieje możliwość (a na pewno takowa jest) to chciałbym sposób na obliczenie tego w teorii.
28 lut 2010, o 21:44
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
I mówią, że matura z matematyki nie powinna być obowiązkowa...
28 lut 2010, o 21:48
Proximat3
Zdałem maturę z matmy, ale dzisiaj wypity jestem, tak wiec jak nie chcesz pomagac, to chociaz nie przeszkadzaj.
wiem, ze to banalne, ale jakbym umial dzisiaj trzezwo myslec, to bym sobie to sam zrobil, proste, siedze nad ksiazkami 4 godziny i za bardzo wszystko mi sie miesza, ze takiej prostej rzeczy nie umiem zrobic.
28 lut 2010, o 22:00
Pit
Czy przelanie tego roztworu na pomocą lejka do jakiegoś naczynia miarowego to naprawdę taki problem? Jeśli tak, to możesz jeszcze poszukać gęstości takiego roztworu w jakichś dobrych tablicach chemicznych...
28 lut 2010, o 22:22
Proximat3
Chciałem to sam obliczyć.
Przelanie nie jest problemem, ale czemu mam iść na łatwiznę, a zawsze mogę sprawdzić słuszność mojego doświadczenia teorią, wyjdzie podobnie jest ok, jeśli nie, to modlę się żeby profesor nie zauważyła =)
Dlatego chciałem wyliczyć z tego d potem V ( bądź odwrotnie ) i reszta z górki.
Poza tym laborki są jutro, jeśli się pomylę to nie zdam i bede musial biegac za psorką.
Zatem lepiej mieć przewidziane wyniki, co do tablic gęstości, pewnie nie mozna korzystac, nie moze mi sie pojawic liczba nie wiadomo skad, ale jesli nie da sie z tych danych obliczyc to powiedzcie od razu, zostane przy tych kolbkach, nie musicie wielokropkować i używać sarkazmów, żeby pokazać swoją wyższość w dziedzinach ścisłych, pozdrawiam.
28 lut 2010, o 22:28
Pit
dobra więc nie przychodzi mi żaden wzór do głowy tak na szybkiego. Trzeba chyba doświadczalnie gęstość wyznaczyć
28 lut 2010, o 22:32
Proximat3
Może kolega aktus by wiedział, skoro tak jedzie po mnie ;p
28 lut 2010, o 22:35
Pit
Chodzi tylko o to ile wyniesie objętość po rozpuszczeniu się soli. I wtedy już wszystko ładnie można policzyć znasz przecież masę roztworu.
28 lut 2010, o 22:37
Pit
1.) Nie wolno korzystać z tabelek i w ogóle z niczego (pisałem wcześniej)
2.) Tam 10% stężenie ma wartość 1070,7 kg/m3, mam wyniki od starszych roczników, gdzie wynosi ono 1.025 g/cm3, a więc trochę się to różni.
Ale zapewne dlatego, że doświadczalnie, inna sprawa:
Cytuj:
Współczynnik A20°C jest poprawką temperaturową o następującym znaczeniu: jeśli gęstość roztworu jest określona w temperaturze 20°C, to należy do niej dodać wartość A×(20°C - t), żeby otrzymać gęstość w temperaturze t.
Po wykonaniu tego, to już w ogóle głupoty wychodzą.
Zatem zostają nieszczęsne kolbki.
28 lut 2010, o 22:54
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Zaraz, w czym problem? W zrobieniu 200g 10% r-ru NaCl ?
To są laborki, zrób ten roztwór, zważ, przelicz wszystko i policz stężenie molowe z gęstości, Mmolowej NaCl... Nie czaję Twojego problemu, mógłbyś mi wytłumaczyć ? Zrób najpierw roztwór...
28 lut 2010, o 23:40
Proximat3
Nie czaisz bo nie czytasz dokładnie.
Z danych w 1 poście chciałem wyliczyć to co pogrubione BEZ wyliczania doświadczalnie.
Jutro jak będą laborki to przecież sobie to zrobie, ale chcialem wyliczyc w domu ze wzorów itp, zeby wiedziec jakiego wyniku sie spodziewac.
28 lut 2010, o 23:48
raymundo
@MODERATOR
no właśnie chciałem to napisać. Gęstość zmierz jak człowiek w piknometrze albo chociażby aerometrem bo mierzenie gęstości w kolbach można o d**ę rozczaść.
I pamiętaj, że roztworów procentowych nie robi się w kolbach miarowych! Bo jest to jak zdążyłem zauważyć notorycznie przez niedoszłych chemików robione.
28 lut 2010, o 23:48
Proximat3
Cytuj:
w piknometrze albo chociażby aerometrem
Przy moim stanowisku (specjalnie do tego zadania przystosowanego) są ściśle określone przyrządy (zlewki, kolby, bagietki, waga, cylindry, odczynniki - tylko te dwa + woda dest.).
Mam ściśle napisane co po kolei robić, i mam tak to zrobić, żadnych piknometrów nie ma.
28 lut 2010, o 23:50
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Jak byś napisał pełną treść zadania to było by mi łatwiej nie bawić się we wróżkę
ale.
jeśli masz stworzyć 200g 10% r-ru NaCl w H2O
to odważasz 20g NaCl i rozpuszczasz je w 180g wody
i teraz niestety jest drobny problem, bo
1. musisz znać temperaturę wody, bo najwyższą gęstość H2O ma w temp 4 deg. C, ale możemy założyć dla prostszych rachunków, że w przedziale 0-20 ma stałą gęstość równą 1g/cm3
czyli odmierzamy 180cm3 wody
jak to wykonać w laboratorium ?
1. odważamy w zlewce 20g NaCl
2. odmierzamy cylindrem 180 cm3 H2O o temp. 0-20 deg. C
3. wlewamy zawartość cylindra do zlewki
4. odczekujemy około 10 sekund na to aby wszystkie krople z cylindra przeniosły się do zlewki
5. uważamy aby nie rozlać
6. za pomocą czystej i suchej bagietki mieszamy roztwór do całkowitego rozpuszczenia się chlorku sodu
7. badamy temperaturę roztworu
8. w razie czego czekamy do uzyskania temperatury takiej jak miała woda na początku
stwierdzenie masy 100 cm3 tego roztworu
1. bierzemy czystą wysuszoną kolbkę miarową na 100cm3
2. ważymy ją i zapisujemy masę jako m_k
3*. wlewamy do kolbki dobrze wymieszany roztwór ze zlewki
4. teraz przydało by się abyś przygotowany roztwór miał też w tryskawce do odpowiedniego dopełnienia kolbki do kreski, ale jeśli nie masz to możesz dopełnić za pomocą np. bagietki lub pipety
5. ważymy kolbkę z roztworem i zapisujemy wynik jako m
6. wykonujemy równanie:
m_r = m - m_k
gdzie m_r - masa roztworu
tadam mamy masę 100 cm3 roztworu
obliczenie gęstości
d = m / V
masę masz, objętość masz, to gęstość liczysz
obliczenie stężenia molowego
Cm = Cp * d / (100% * M)
Cm - stężenie molowe
Cp - stężenie procentowe ( 10%)
d - gęstość obliczona
M - masa molowa NaCl (23+35,5 = 58,5 g/mol)
kuniec
* - można to wykonać też w inny sposób, za pomocą ustalenia współmierności kolby z pipetą
bierzemy kolbkę 100cm3 oraz pipetę jedno miarową 10cm3
następnie odmierzamy za pomocą pipety wodę - o znanej nam temperaturze, a takiej samej jak temperatura przygotowanego roztworu - do kolby miarowej 10 razy, zaznaczamy pisakiem wysokość menisku, usuwamy wodę z kolby, kolbę suszymy i powtarzamy czynność łącznie 3 razy
następnie bierzemy średnią z menisków i zaznaczamy ją na kolbie na szyjce, ponownie suszymy, wszystkie powinny wypaść w tym samym miejscu, jeśli tak nie jest, należy się bardziej przyłożyć do wykonania tego, tzn. pipetę ustawić pod kontem 45% względem płaszczyzny stycznej do szyjki i czekać około 5-10 sekund na spłynięcie kropli po ściance
jeśli udało nam się dojść do takiej wprawy aby wszystkie pomiary wypadały w tym samym miejscu, suszymy kolbę i pipetę (byle nie na gorąco - bo następuje rozszerzalność cieplna szkła) [ można to zrobić np. za pomocą przemycia w czystym C2H5OH ] i odmierzamy 10 razy nasz badany roztwór do kolbki, a następnie postępujemy z ważeniem i resztą punktów tak samo
a na koniec, to nie jest ćwiczenie liczbowe, wiec nie wyliczasz tego tylko empirycznie dowodzisz gęstości
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
28 lut 2010, o 23:53
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
a jeśli chodzi o obliczenia do spodziewanego wyniku, to po prostu popatrz na tabele do których link podał kolega wyżej, nie ma sensu bawić się w liczenia
a to, że koledzy ze starszych lat podali Ci jakieś dane to jednakowoż bym się na tych danych nie opierał
a co do poprawki temperaturowej A, to najpierw musiał byś ją znać dla tego roztworu, co zresztą możesz wyliczyć z tabeli ze stężeniami i gęstością
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
28 lut 2010, o 23:57
Proximat3
Nie potrzebnie rozpisałeś się tak bardzo
Cytuj:
logika podpowiada, że mając w laboratorium wagę, ważę pustą kolbkę potem pełną, odejmuję i voila
Na to wpadłem od razu, jeśli jednak nie da się tego dowieść licząc, to temat jest do zamknięcia a ja niepotrzebnie siedziałem 2 godziny próbując wyliczyć wzorami i proporcjami -.-'
W każdym razie dzięki, jeśli tylko w laboratorium się to da, to poczekam do jutra i się zobaczy, dzięki.
28 lut 2010, o 23:58
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Z tablic odczytujesz gęstość 10% roztworu dla danej temperatury. Znając gęstość i masę obliczasz objętość. Później liczysz proporcję. Czas operacyjny 40 sekund ( z kalkulatorem ) + wyszukiwanie w Google.
1 mar 2010, o 01:58
Proximat3
A no widzisz tablice powiadasz, a ja piszę po raz n-ty że chcę bez tablic, ale suma sumarum sobie policzyłem empirycznie na wadze, zostałem pochwalony, że dobrze wszystko zrobiłem sam, gdy inni w 2 robili, co prawda to łatwe było, ale samemu wszystko czasem ciężko pamiętać.
Do zamknięcia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości