Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Siarczek Cynku
Witam,
kiedyś został tutaj poruszony temat syntezy siarczku cynku z pierwiastków. Jak wiadomo, przebiega ona wybuchowo i nie jest specjalnie bezpieczna. Mam więc pytanie, czy synteza siarczku cynku jest możliwa przy użyciu siarkowodoru i wodorotlenku cynku? Na wikipedii jest przepis H2S + ZnSO4 <ZnS> ZnS + 2H2O wydajność byłaby dużo większa. Może znacie jakieś inne metody syntezy tego związku?
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
5 mar 2010, o 23:08
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
Słuchaj, bezpośrednia synteza z cynku i siarki na pewno byłaby o niebo bezpieczniejsza niż użycie skrajnie toksycznego siarkowodoru.
Ewentualnie może być reakcja strąceniowa rozpuszczalnej soli cynku z siarczkiem sodu. Pamiętaj tylko że azotan i chlorek cynku będą hydrolizowały w wydzieleniem H+ i jak wsypiesz tam siarczek sodu to wydzieli się H2S! Więc reakcja musi BEZWZGLĘDNIE być prowadzona na dworze.
_________________ "Solve et coagula"
5 mar 2010, o 23:31
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
Mam wyciąg 900m^3/h Nie straszny mi siarkowodór, względnie.
Strącenie byłoby ciekawe. Jeśli chodzi o sól cynku, zaproponowałbym siarczan, bo łatwo mi go uzyskać. Nie posiadam jednak Na2S. Znowu musiałbym siarkowodór przepuszczać przez NaOH i bawić się od początku. Poszukam gdzieś siarczku sodu do kupienia. Dzięki
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości