Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Analiza jakościowa 
Autor Wiadomość

Post Analiza jakościowa
Wykryłem poprawnie w 5 probówkach kationy (akurat II grupy), ale część to kationy grupy IIB dane w różnych postaciach i nie wiem, jak napisać równania teraz. Równań ma być przynajmniej po 3, a przecież można to zrobić szybciej i przy niektórych kationach nie mogę nic sensownego napisać.

1. Pb 2+ to sobie odpuszczam.

2. Sb 3+, ale było w postaci [SbCl6]3-, mogę to potraktować jako SbCl3 i pewnie nic nie stanie się przy sprawozdaniu, ale zupełnie nie wiem, jak napisać już drugą reakcję...

a) Z roztworu [SbCl6]3- strąciłem Sb2O3, jak to zapisać - nie mam pojęcia.

b) Reakcję z KI zapisałem jonowo (Sb 3+ + 3I-... )

c) A reakcję z jonem sześciocyjanożelazowym (III) nie mam kompletnie pojęcia jak zapisać - a w sumie tylko taki odczynnik znalazłem na pracowni, dzięki któremu można było odróżnić Sb 3+ od Sb 5+...

3. As 3+ w postaci AsO2-.

a) Wystarczyła mi reakcja z AgNO3, ale i jej nie potrafię zapisać. Oczywistą oczywistością jest strącenie As2O3 przez dodanie AKT do zakwaszonego roztworu, ale to dopiero 2. reakcja, 3. reakcja - nie mam pojęcia.

4. Bi (3+) + CrO4 (2-) -> (BiO)CrO4 + ... ? Jakiś tlenek? Nie idzie tego uzgodnić.

4 Bi (3+) + 3 [Fe(CN)6] (4-) -> Bi4[Fe(CN)6]3 <= uzgodnione, ale czy to na pewno tak przebiega reakcja? (nieważne, że to był sześciocyjanożelazian (III) potasu...)

5. Sn (2+)

a) reakcja Meisnera

b) reakcja jonowo z S (2-)

c) No i w sumie reakcja z NaOH albo KOH, tylko taka do niczego niepotrzebna, bo już dawno ustaliłem, że to cyna i jaka (brązowy jak czekolada siarczek, więc od razu biorę się za reakcję Meisnera, żeby nie okazało się, że mam po raz drugi np. bizmut), czyli taka próba nie wiadomo po co przeprowadzona, ale jest.

Problem mam z [SbCl6]3-, AsO2 (-) i reakcjami z Bi 3+. Po prostu fakt, że mam kompleks antymonu z chlorem i AsO2(-) zmienia przebieg konkretnych reakcji, nie reagują kationy grupy IIB, tylko ich kompleksy... Krew mnie zalewa, jak widzę, że niektórym od razu jeden roztwór odpadał od razu, bo miał kolor niebieski, a ja dostałem w sumie 3 roztwory z kationami z IIB. :roll: Pomocy!

11 mar 2010, o 00:24

Popełniłem błąd przy grupie bizmutylowej. Oczywiście jest (BiO)2CrO4.

11 mar 2010, o 00:37

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wygląda na to, że chcesz równania do różnych metod wykrywania, niekoniecznie wykorzystanych w analizie.

Antymon i arsen można wykryć w metodzie Marsha http://en.wikipedia.org/wiki/Marsh_test

powstaje lustro antymonowe/arsenowe, ale tylko to drugie się roztwarza w roztworze podchlorynu (obie reakcje to proste redoksy)

Strącanie Sb2O3 (uwodnionego) można zapisać jako strącanie wodorotlenku, ewentualnie potem rozpad wodorotlenku na tlenek i wodę.

Z AKT raczej nie strąca się tlenek antymonu a siarczek, zresztą ładny pomarańczowy :D

Podejrzewam również, że nie jesteś w stanie rozróżnić stopnia utlenienia w "zupie" do analizy, bo to łatwo się utlenia/redukuje pod wpływem pozostałych składników roztworu.

Wodorotlenek bizmutu pod wpływem cynianu(II) strąca metaliczny bizmut, ładna i skuteczna metoda.

Z arsenianami można strącać arsenomolibdeniany, jasnożółte.

forum biologiczno-chemiczne

11 mar 2010, o 02:15
@MODERATOR

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chemiczna_analiza_jakościowa_związków_nieorganicznych

jak Ci czegoś będzie brakowało po przejrzeniu tej strony to napisz :)

11 mar 2010, o 09:24
@MODERATOR

http://www.e-chemia.nazwa.pl/efektowna/?page_id=16

11 mar 2010, o 09:30

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wygląda na to, że chcesz równania do różnych metod wykrywania, niekoniecznie wykorzystanych w analizie.

Nie, muszę napisać równania reakcji, które byłem w stanie przeprowadzić na pracowni.

Nie chodzi o metody rozdzielania, znam je. Wikipedia też nie pomaga zatem. Chodzi o równania reakcji. Nieważne czy jonowo, czy cząsteczkowo. Tego po prostu mi brakuje, a na tym opierają sprawozdania. Tytuł "Kationy II grupy" i pod spodem reakcje dla 5 kationów z 5 probówek, to nie był jeszcze rozdział. Na rozdziale nie byłem, choroba.

Kod:
1.
A. Pb (2+) + 2I (-) --> PbI2 (osad)
B. Pb (2+) + 2NaOH --> Pb(OH)2 (osad) + 2Na (+)
   Pb(OH)2 + 2NaOH --> [Pb(OH)4] (2-) + 2Na (+)
C. Pb (2+) + CrO4 (2-) --> PbCrO4

No i najprostsze stwierdzenie pod tym; "wykryłem: Pb 2+". To tylko przykład dla Pb (2+). Wyskrobałem po 3 reakcje dla Bi (3+), Sb (3+) i Sn (2+) oprócz prostego ołowiu, ale z As (3+) mam problem...

W tabeli jest podane, że AsO2 (-) w reakcji z AKT (zakwaszone 3M HCl) daje As2O3 (osad) - trochę dziwne, w porządku, jony S (2-) są reduktorem, ale do czego ma się redukować tutaj As (3+). Reszta prób w tabeli to tylko pod wpływem czego siarczek się rozpuszcza i w czym się nie rozpuszcza (może powinno być roztwarza?...). I jedna jedyna reakcja z AgNO3, czyli Próba Gutzeita. Ja, wykrywając to, opierałem się na wielkiej tablicy na oko 1m na 1m, gdzie jest o wiele więcej jonów - ale ta tablica wisi w pracowni.

Znam te wszystkie reakcje, o których piszecie, nie przeprowadzałem wszystkich naturalnie, tylko te, które musiałem, żeby ocenić, że mam taki kation, a nie inny. Moim problemem jest napisanie reakcji. Raz są to reakcje jonowe (tak najlepiej, jeśli się da), raz część jest jonowo, część nie, a czasem całość jest cząsteczkowo. W każdym razie muszą zgadzać się produkty i ładunki. Często nie mogę dobrać produktów ubocznych reakcji, więc potem nie mogę uzgodnić reakcji. No i tyle... Z AKT jest sens robić próby, bo nie wszystkie siarczki będą w tej grupie czarne (np. z Bi 3+, z Sn 4+, Sb 3+, więc da się nawet i taką próbą odróżnić stopień utlenienia, np. cyny).

Mam tabelkę z wymienionymi odczynnikami dla IIB. Ale jak tu np. napisać reakcję Sb3+ w postaci SbCl3 czy [SbCl6]3- z metalicznym Fe w obecność HCl, gdzie powstanie czarny osad antymonu. Reakcja Sn (2+) z np. HgCl2 w tabeli: podany tylko główny związek. :roll:

13 mar 2010, o 19:29
@MODERATOR

AsO2^- + H2O = AsO3^3- + 2H^+

Siarkowodór z roztworów obojętnych nie wytrąca siarczku arsenu(III), ponieważ w tym środowisku powstanie rozpuszczalna siarkosól:
AsO3^3- + 3H2S -> AsS3^3- + 3H2O

W 6-molowym roztworze HCl siarkowodór wytrąca żółty osad siarczku arsenu(III) As2S3

2AsO2^- + 2H^+ + 3H2S -> As2S3(strzałka w dół) + 4H2O

Siarczek arsenu(III) rozpuszcza się
- w gorącym stężonym kwasie azotowym(V)
3As2S3 + 28NO3^- + 4H2O + 4H+ -> 6H2AsO4^- + 9SO4^2- + 28NO(strzałka w górę)
- w węglanie amonu (w odróżnieniu od siarczków antymonu i cyny) z utworzeniem jonów arsenianiowych(III) i trójtioarsenianowych(III)
As2S3 + 3CO3^2- > 3CO2(strzałka w górę) + AsO3^3- + AsS3^3-
- w wodorotlenkach litowców
As2S3 + 6OH^- = AsO3^3- + 3H2O
- w siarczku amonu - z utworzeniem trójtioarsenianu(III)
As2S3 + 3S^2- = 2AsS3^3-

Azotan srebra; jony Ag^+ z jonami AsO3^3- tworzą żółty osad arsenianu(III) srebra:
3Ag^+ + AsO3^3- -> Ag3AsO3(strzałka w dół)

Arsenian(III) srebra rozpuszcza sie w HNO3 oraz NH3aq. Podczas działania na amoniakalny roztwór kwasami z powrotem wytrąca się osad arsenianu(III) srebra:
Ag3AsO3 + 6(NH3*H2O) = 3[Ag(NH3)2]^+ + AsO3^3- + 6H2O
3[Ag(NH3)2]^+ + AsO3^3- + 6H^+ -> Ag3AsO3(strzałka w dół) + 6NH4^+

Chromian(VI) potasu lub dwuchromian(VI) potasu
Jony CrO4^2- lub Cr2O7^2- w środowisku kwaśnym utleniają jon AsO3^3- do jonu AsO4^3-, same przy tym redukują się do jonu Cr^3+. Roztwór zabarwia się wówczas na zielono

3AsO3^3- + Cr2O7^2- + 8H^+ = 3AsO4^3- + 4H2O + 2Cr^3+

Siarczan(VI) miedzi(II) w środowisku zasadowym z jonami arsenianowymi(III) AsO3^3- tworzy podczas ogrzewania czerwony osad tlenku miedzi(I)

2Cu^2+ + 5OH^- + HAsO3^2- -> Cu2O(strzałka w dół) + AsO4^3- + 3H2O

Co do Sn^2+ i HgCl2 to trzeba się wrócić do analizy jonu Hg2^2+ oraz Hg^2+ ;)
2HgCl2 + [SnCl4]^2- -> Hg2Cl2(strzałka w dół) + [SnCl6]^2-
Hg2Cl2 + [SnCl4]^2- -> 2Hg^0(strzałka w dół) + [SnCl6]^2-

13 mar 2010, o 22:36

Dzięki wielkie! :) O to mi właśnie chodziło, a konkretnie ani dla As (3+) i As (5+) nie mogłem znaleźć opisanych reakcji.

17 mar 2010, o 12:32
@MODERATOR

ale powinieneś najwidoczniej zaopatrzyć się w książkę do analizy jakościowej :)
może być minczewski i marczenko, może być "pracownia chemiczna, analiza jakościowa"

17 mar 2010, o 13:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]