Dołączył(a): 22 lip 2009, o 23:29 Posty: 43 Lokalizacja: Siedlce
Doświadczenia z kwasami
Witam!
Mam w szkole przeprowadzić jakieś doświadczenia z kwasami, bo będziemy to omawiać. Przejrzałem temat doświadczenia na pokazy, ale znalazłem niewiele. Myślę że można by pokazać reakcje kwasów z metalami i reakcje na wskaźniki. Co jeszcze proponujecie?
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Najsampierw może powiedz czy mają to być doświadczenia dla gimnazjalistów czy licealistów, czy mogą to być wszystkie kwasy czy tylko nieorganiczne, czy macie w klasie odpowiednie warunki, tj wyciąg czy tylko okno do otwarcia... najlepiej jak byś napisał do jakich kwasów masz dostęp itd.
Weź zrób:
-Otrzymywanie SO2 i jego reakcja z wodą:
Na łyżce do spalań z korkiem umieszczasz siarkę, zapalasz ją i wprowadzasz do kolby (zatykając ją korkiem), po zgaśnięciu siarki, wyjmujesz łyżkę, nalewasz trochę wody destylowanej, zatykasz korkiem i wstrząsasz.
Potem badasz właściwości (np. odczyn lakmusem) otrzymanego kwasu siarkowego IV.
-Reakcja kwasów z zasadami:
Zobojętnienie kwasu zasadą w obecności wskaźnika kwasowo-zasadowego
-Reakcja kwasów z metalami:
np. reakcja HCl z Mg lub Zn. Można reakcję przeprowadzić w probówce z bocznym tubusem i zebrać powstający gaz do innej probówki (pod wodą) i potem zidentyfikować go poprzez zapalenie.
-Reakcja kwasu z solą słabszego kwasu:
rozcieńczony HCl+Na2CO3, identyfikacja powstającego gazu przez wprowadzenie go do wody wapiennej.
17 mar 2010, o 16:46
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Krótka sprawa; KClO3 + sacharoza, 1 kropla stęż H2SO4 i masz ładne ognisko. Teorie dorabiasz sam. Do tego "burza w probówce- Stęż H2SO4 + EtOH + KMno4
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
18 mar 2010, o 00:09
raymundo
@MODERATOR
Ale wydaje mi się, że nauczycielowi chodziło o doświadczenia pokazujące podstawowe właściwości i metody otrzymywania kwasów a nie inicjowanie nimi zapłonów czy wybuchów.
18 mar 2010, o 07:04
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
przede wszystkim pokaż właściwości kwasów tzn że HCl dymi, H2SO4 jest gęsty higroskopijny, zwęgla substancje organiczne, zrób próbę ksantoproteinową z HNO3 (kawałek sera zalewasz azotowcem i robi się żółty) no i wszystko, co koledzy wymienili, samozapłony sobie daruj.
_________________ "Solve et coagula"
18 mar 2010, o 09:21
stasiomaczka
*
Dołączył(a): 22 lip 2009, o 23:29 Posty: 43 Lokalizacja: Siedlce
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości