Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Problem z Shoutcastem 
Autor Wiadomość

Post Problem z Shoutcastem
Witam, mam pytanie dotyczące programu do radia internetowego (Shoutcast). Ostatnio zgłosiłem się na prezentera do pewnego radia, mam doświadczenie z shoutcastem, około rok temu byłem prezenterem na radiu kumpla. Taki tylko mój problem: ostatnio kupiłem i założyłem router (nowy komp w domu) do którego... zgubiłem hasła x_x.
Czy będzie router jakoś przeszkadzał w nadawaniu? Server nie będzie u mnie tylko na wykupionym serwerze. Czy trzeba jakoś forwardować porty czy cuś takiego?

21 mar 2010, o 00:38
Zasłużony dla forum

W twoim przypadku raczej nie trzeba forwardować portów, chociaż to zależy od tego jak chcesz realizować transmisję od siebie do serwera. Jeśli ty się łączysz do serwera - nie trzeba przekierowywać, jeśli serwer ma się łączyć z tobą - trzeba.
Te małe switcho/accesspointo/modemo/routerki kupowane do domu mają zwykle z tyłu przycisk resetowania do ustawień fabrycznych (w tym hasła do panelu) - przytrzymaj taki przez kilkanaście sekund, przy czym powinieneś zobaczyć reakcję diodek. Później trzeba wszystko na nowo poustawiać.
W przypadku wielu routerków warto wgrać alternatywne oprogramowanie, o ile to możliwe - np. Tomato (najczęściej używany przez laików), DDWRT czy OpenWRT (z tego ostatniego osobiście korzystam, bo umożliwia baaardzo rozbudowaną konfigurację, w tym tworzenie tuneli IPv6).

21 mar 2010, o 10:47
@MODERATOR

po pierwsze sprawdź sobie w internecie/instrukcji obsługi czy w twoim routerze jest hasło przy ustawieniach fabrycznych i jeśli jest to jakie ;]

wtedy sobie zmieniasz ustawienia na fabryczne tak jak SBKch napisał, logujesz się za pomocą standardowych haseł i już :)

21 mar 2010, o 11:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]