Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Rodanek ołowiu 
Autor Wiadomość

Post Rodanek ołowiu
Szanowni forumowicze, mam mieszaninę składającą się z KClO3, Pb(SCN)2 i Sb2S3. Służy jako tańszy zamiennik drogich i trudno dostępnych kapiszonów do CP.
Martwi mnie natomiast wpływ na zdrowie takowej mieszanki, zwłaszcza ze względu na zastosowany rodanek ołowiu. Byłbym niezmiernie wdzięczny za wszelkie informacje o tym związku. W internecie nie udało mi się znaleźć zbyt wiele konkretów na jego temat, raz jest określany jako szkodliwy a raz jako toksyczny. Jest możliwe oszacowanie produktów spalania i porównanie z produktami komercyjnymi także zawierającymi przecież Pb - styfninian ołowiu?
Z góry dziękuję za pomoc.

18 sie 2009, o 00:34
Post odp.
Wszystkie rodanki są niebezpieczne dla zdrowia powinieneś to wiedzieć zabierając się za tego typu mieszanki !!
Mieszanina KClO3+ Pb(SCN)2 do najbezpieczniejszych nie należy przy czym sam Pb(SCN)2 zaliczał bym do wysoce toksycznych substancji silnie działających na ustrój człowieka , każda sól Pb stosując ja w pirotechnice jest niewłaściwym rozwiązaniem :cry:
istnieje wiele bardziej mniej toksycznych zamienników , zawsze sole ołowiu czy baru nawet te wystrzelone fajerwerkami w powietrze wracają bardziej aktywne opadowo .
Wszelkie prace z Met-SCN winne być przeprowadzane z zachowaniem zasad BHP rodanki to nie saletra !!
ogólnie temat raczej do komnaty mw. poczekamy zobaczymy ??
pzdr.
eko

5 paź 2009, o 01:26
*

A jak się przedstawia sprawa z innymi rodankami? Mianowicie chodzi mi o doświadczenie dość popularne na różnego typu pokazach - sztuczną krew. Prowadzący najpierw smaruję rękę r-rem zawierającym jony Fe^3+, a następnie polewa ją dowolnym tiocyjanianem/lub odwrotnie. Jak to się ma do toksyczności tych związków. W karcie charakterystyki dla NH4SCN podane jest: "Substancja szkodliwa (...) działa szkodliwie w kontakcie ze skorą i po połknięciu". Tworzą się wtedy czerwone związki kompleksowe i czy one nie są już szkodliwe ??
BTW: Mam na stanie trochę NH4SCN. W karcie charakterystyki pisze, że jest on biały. Mój ma kolor przezroczysto-brązowy. To dlatego, że jest światłoczuły (i higroskopijny - choć to pewnie nie ma za dużego wpływu na barwę)?

5 paź 2009, o 16:30
Post odp.
Napisze krótko opierając się na pracach Boxer-a i Richarda którzy w własnych publikowanych pracach naukowych wykazali ,że obok głównej przemiany cyjanków w rodanki i odwrotnie w organizmach żywych mogą one utlenić się do CO2 i mrówczanów .
Przebieg procesów metabolicznych może być rożny zależnie od przyjętej dawki , w organizmie żywym istnieje równowaga pomiędzy cyjankami i rodankami .
Goldstein i Rieders wstrzykując psom NaSCN wykazali powstawanie cyjanków we krwi i komórkach , jest to przypuszczalnie przyczyną powstawania zatruć cyjankami po przyjęciu toksycznych dawek rodanków.
Przemiana rodanków w cyjanki następuje pod wpływem enzymu rodano-oksydazy który został wykryty w krwinkach u człowieka, psa , królika, szczura , nie jest identyczna z rodanazą która katalizuje przemianę cyjanków w rodanki , w ślinie człowieka jest ok. 0,01% CNS-, we krwi około 1,3mg w 100ml jako KCNS który stosowany był dawniej w chorobie nadciśnieniowej, opisanych jest osiem przypadków zatruć śmiertelnych w pracach Garwina , Walda .Lindberga ,Bartkera z tego pięć omyłkowych a trzy samobójcze warto poczytać ,
Temat toksyczności rodanków łączy się z toksycznościami cyjanków,żelazocyjanków czy nitroprusydków odnośnie metabolizmu ustrojowego człowieka i pod takim postem pisane powinny być prace w temacie toksyczności .
absorpcja rodanków poprzez skórę nie jest obojętną dla organizmu , toksyczność w porównaniu z cyjankami jest znacznie niższa jednak jak dowodzą prace naukowe przemiana w jony CN- następuje w organizmie co czyni rodanek trucizną dla człowieka .
pozdrawiam
eko

6 paź 2009, o 00:56
*

Dzięki za wyjaśnienie. Jest to dość długi temat do rozmów, ale Twoja odpowiedź na razie w zupełności zaspokaja mą ciekawość ;)

6 paź 2009, o 18:45

Nie wiem gdzie to włożyć. ale myślę że tu... otóż potrzebuje sztucznej krwi. Wiem że można ją zrobić z rodanku potasu lub amonu. pytanie który lepszy??? czy mieszanina rodanku potasu + wody + FeCl3 albo rodanku amonu z FeCl3 i wodą nie będzie szkodliwa dla skóry i człowieka na którym będzie nią oblany (będzie nią bardzo oblany łącznie z głową:))??? i co do sztucznej krwi będzie bezpieczniejsze rodanek potasu czy amonu??? prószę was bardzo o odpowiedź...

26 mar 2010, o 18:13

Każdy stosuje KSCN... I masz cały temat o sztucznej krwi gdzieś... A tak zasadniczo, to co masz na myśli bardzo oblany, chcecie się żrącym FeCl3 i nie obojętnym waszemu zdrowiu KSCN lać wiadrami?

26 mar 2010, o 18:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]