Widzisz, w mojej szkole sam musiałem wysyłać zgłoszenia i nie było żadnej kwalifikacji. Dostałem się z tak zwaną wiedzą zerową. Pierwszy etap był na farta, z tego, co ogólnie pamiętałem. Potem się wziąłem w garść, heh Żaden nauczyciel nas niczego nie nauczy, jeśli sami nie weźmiemy się za siebie! Prawda jest taka, że na nauczycieli nigdy nie mogłem liczyć.
Może trocha poza tematem, ale nie będę walił nowego.
Mam podobny problem, nauczyciela się pytałem czy zechciałby może mnie przygotowywać, bo jak mi się wydaje, widział, że czasami miałem przebłyski na chemii i mówiłem mu, że się chemią bardzo interesuję, że wiąże z tym przyszłość itp. itd. ale on tylko powiedział, że to nie ma sensu i woli przygotować nas (klasę) porządnie do matury niż 2 czy 3 osoby (kumpla starałem się wkręcić) na olimpiadę chemiczną, gdzie tak czy siak raczej nie mamy szans. No i mnie pan od chemii (pozdrawiam)
zdemobilizował...
Jakoś kilka miesięcy temu ścisnęło mnie za serce i zacząłem robić chemię organiczną ze starego podręcznika (Witold Danikiewicz - Chemia Organiczna, WSiP 1988) no i powoli lecę do przodu, przynajmniej wiem, że potrafię się zmobilizować i brnąć sam do przodu I z tego co widziałem po zadaniach na olimpiadzie (prenumeruję "Chemię w szkole") to tak naprawdę jestem w dupie. Z etapu drugiego zrobiłem trochę zadania 1 i trochę 2, a o zrobieniu reszty mogę sobie pomarzyć...
Bardzo chciałbym wziąć udział, ale nie wiem od czego zacząć. Mój nauczyciel od chemii wszystko strasznie okraja, nie mówi wszystkiego (na tematach o hydrolizie mówił, że hydroliza zachodzi w bardzo małym stopniu i gdy są to sole amonu lub siarczki to nie czuć ani amoniaku ani siarkowodoru, więc mu powiedziałem o Al2S3, albo wodorowęglanie amonu - o mało co mnie nie zjadł za to ^^) no i nie mogę na niego raczej liczyć. I pytanie moje - czy znacie jakieś dobre książki, podreczniki, zbiory zadań, z których można by się nauczyć chemii do takiego poziomu, jaki reprezentuje mniej niż więcej Olimpiada Chemiczna? Mam "Chemię ogólną nieorganiczną z zadaniami" Tadeusza Drapały i od czasu do czasu czytam to sobie, ale traktuje to wszystko bardziej jako ciekawostki a nie materiał do nauki...
Więc proszę o jakieś rady dotyczące wyboru materiału do nauki, z czego korzystać, co wziąć pod uwagę itp.
Wszystkim z góry dziękuję
Pozdrawiam
Rajek
_________________ "Nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi..."
4 kwi 2010, o 16:11
sativ
Zasłużony dla forum
Wyniki 14 kwietnie po południu.
Nauczyciela olej
Jeśli chodzi o ksiażki:
Organa- Boyd [ew. McMurry, ale boyd ma lepszy klimat i np. mój śmierdzi benzaldehydem, przez co fajnie sie czyta ]
Nieorgana- Bielański
Równowagi- Hulanicki
Fizyczna- Mały atkins.
Mając te ksiażki jedzesz wszystkie zadania z zeszłych lat, jak czegoś nie umiesz- szukasz w necie/ksiazkach. Po pewnym czasie zaczniesz już rozkminiać o co c'mon
Przy każdej pozycji jest obiektywna ocena przydatności w 10. stopniowej skali przy czym: 1 - książka nie potrzebna w przygotowaniach do OCh 5 - przydaję się 10 - jest niezastąpiona
A. Bielański "Podstawy chemii nieorganicznej" t.1,2 ≈ 70 zł 7/10 J. McMurry "Chemia Organiczna" ≈ 260 zł 8/10 R.T. Morrison, R.N. Boyd "Chemia Organiczna" ≈ 260 zł 8/10 P. Mastalerz "Chemia Organiczna" ≈ 60 zł 6/10 J. Minczewski, Z. Marczenko "Chemia analityczna" ≈ 70 zł 9/10 Z. Galus(red.) "Ćwiczenia rachunkowe z chemii analitycznej" ≈ 30 zł 8/10 P.W. Atkins "Podstawy chemii fizycznej" ≈ 40 zł 7/10 K. Pigoń, Z. Ruziewicz "Chemia fizyczna" t.1,2 ≈ 100 zł 5/10 S.T. Stryer "Biochemia" ≈ 140 zł 3/10 L. Jones, P. Atkins "Chemia ogólna" ≈ 170 zł 3/10 A. Kołodziejczyk "Naturalne związki organiczne" ≈ 50 zł 4/10 A. Vogel "Preparatyka Organiczna" ≈ 280 zł 2/10 A. Hulanicki "Reakcje kwasów i zasad w chemii analitycznej" 7/10 Z. Szmal, T. Lipiec "Chemia analityczna z elementami analizy instrumentalnej" 5/10 A. Śliwa(red.) "Obliczenia chemiczne. Zbiór zadań z chemii ogólnej i analitycznej nieorganicznej" 8/10
Pozdrawiam
4 kwi 2010, o 17:34
Impeer
**
14.04 jest zebranie komitetu mówiła babka na sali jak teoria była i wieczorem będą
4 kwi 2010, o 19:11
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
@Impeer, ja pisałem w auli i tam nie mówili albo nie słyszałem...
@rajek1992, kurcze, trochę szkoda, że dopiero teraz chcesz się za to brać, ale, w gruncie rzeczy, do finału nie jest tak dużo materiału, jak się wydaje, zanim go przyswoisz Powiem ci tak. W zeszłym roku byłem w finale po przerobieniu tylko 1 cz. Minczewskiego i Marczenki i 1-2 cz. McMurry'ego (patrz post Sativa) i do laureata zabrakło mi naprawdę mało. Swoją drogą, w zeszłym roku finał był względnie prosty
Jeśli chodzi o literaturę, ja preferuję taki zestaw:
1 i 2 cz. Minczewskiego i Marczenki do analizy starczy. W praktyce na finale są podane potrzebne przepisy preparatywne, więc nie ma potrzeby osobno (dodatkowo) przerabiać analizy instrumentalnej, natomiast warto znać wszystkie kationy/aniony.
McMurry, cz 1-4 i ew. cośtam z 5, chociaż żadnych cykloaddycji innych niż [2+4] i przegrupowań sigmatropowych, poza przegr. Claisena nie uświadczyłem jakoś.
Z chemii nieorganicznej korzystam z Trzebiatowskiego (skrypt UŚ) i mi starczy.
Z fizycznej to tam tyle, co kot napłakał, więc starczy co by podstawową wiedzę o równowagach stężeniowych i ciśnieniowych... Jak uczy doświadczenie, wiele zadań i problemów jest wprost wziętych z literatury.
I teraz tak. Jak dobrze kumasz matmę i fizykę i klepiesz z tego regularnie zadanka, to jesteś sporo do przodu. W innym wypadku, niestety, musisz trochę poklepać, choćby to dziwnie nie brzmiało.
Zabawne jest, jak często chemicy zapominają, że równanie kwadratowe ma często więcej, niż jeden pierwiastek dodatni
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
4 kwi 2010, o 21:23
Impeer
**
w r-rach w 95% zadań tylko dodatni ma sens, o ile dobrze pamiętam to tylko r-ry mocnych kwasów o stężeniu mniszym niż 10^-6 mol/dm3 maja wyniki w pierwiastku ujemnym
4 kwi 2010, o 23:24
chemik10
Nauczyciel
@Impeer, pomieszałeś z poplątaniem W założeniach stałe równowag i stężenia są dodatnie, więc wszystkie ujemne wyniki nie mają sensu fizycznego, chociaż mają matematyczny.
Zresztą, sprawa jest dość ciekawa, bo często matma więcej nam powie o danym zjawisku, niż praktyka doświadczalna.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
5 kwi 2010, o 11:42
Impeer
**
no chodzi mi to to że jak masz x1 = cośtam + sqrt(delta) i x2 = cośtam -sqrt(delta) to dla tych r-rów które wspomniałem prawdziwy jest x2 skrót myślowy robię
5 kwi 2010, o 14:45
chemik10
Nauczyciel
Impeer napisał(a):
no chodzi mi to to że jak masz x1 = cośtam + sqrt(delta) i x2 = cośtam -sqrt(delta) to dla tych r-rów które wspomniałem prawdziwy jest x2 skrót myślowy robię
Prawdziwy jest ten pierwiastek, który ma sens fizyczny/chemiczny
Myślę, że wielu znajdzie się zadowolonych wśród forumowiczów ( przynajmniej dwóch ) z wyników Olimpiady. Ja się teraz zastanawiam tylko, jak zmieni się ranking po rozpatrzeniu odwołań... Myślałem nad tym, żeby się odwołać w ramach obrony przed atakiem, ale nie będę zniżał się do tego poziomu. Tylko przykro potem będzie spaść z takiego powodu...
17 kwi 2010, o 12:31
sativ
Zasłużony dla forum
Jak masz już lau- nie ma opcji że Ci go zabiorą Nawet jak ktoś wskoczy przed Ciebie
A z wyników jest bardzo zadowolony Troche zjebałem pare rzeczy, ale plan na rok bierzący zrealizowany w 100% Jak skończę opijać to znowu będzie trzeba sie troche przygotować....
17 kwi 2010, o 16:32
chemik10
Nauczyciel
To akurat wiem. W chemii, jak i w prawdziwym życiu jest tak, że im mniejsza wartość mierzona, tym zmiana o jedną jednostkę powoduje większy błąd, czy też jest bardziej bolesna. Gdybym był w top 20, to bym miał gdzieś to, czy ktoś wskoczy przede mnie
17 kwi 2010, o 17:00
chemik10
Nauczyciel
Coś jest nie tak z tym światem. Zdjęć z Olimpiady nie ma i nie ma... i nie będzie, bo jakaś pani wyjechała i wróci w lipcu... taki to problem wgrać archiwum na RapidShare, czy coś podobnego? Żenada... to jest po prostu załamujące. Światli, mądrzy ludzie nie potrafią sobie bez jednego człowieka poradzić...
Na stronie OlChemu dostępne są już foldery dla ucznia i nauczyciela odnośnie 57 OlChem Mam takie jedno pytanie, gdyż nie ma nic w tych folderach podane... Gdzie mogę znaleźć Kartę Zgłoszenia Uczestnika? Czy takie karty ma szkoła i trzeba się tam zgłosić, czy wiszą gdzieś w internecie do wydrukowania?
Pozdrawiam
Rajek
3 lip 2010, o 23:45
chemik10
Nauczyciel
Widzisz... Komitet Główny jest trochę źle zorganizowany w kwestii strony internetowej Olimpiady... z tego co widzę, dostępne jest tylko zgłoszenie na 54 OCh, ale to chyba niewiele zmienia... http://www.olchem.edu.pl/karta54.pdf
No i trzeba podkreślić, że nadal nie ma zdjęć z tegorocznej edycji obiecywanych na lipiec. Złośliwy może powiedzieć, że lipiec jeszcze się nie skończył Ale ileż można czekać
22 wrz 2010, o 16:17
gek0
I jak nastroje po pierwszym etapie?
20 lis 2010, o 18:02
gladzio
Nie najlepsze. Ostatnie zadanie z kosmosu wzieli chyba (liczylem na malo sterochemii i slownie konf. absolutna, a tu cale zadanie ze stereo). Bledy rachunkowe, blad w 2 zadaniu zaraz przy reakcji i nie wiem jak mi potraktuja pozniejsze liczenie. ;/
20 lis 2010, o 22:29
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
pocieszę Cię...bez względu na to, jaki tlenek żelaza dałeś w równaniu i tak stos. molowy był ten sam
Przez pierwszą godzinę miałem całkowitą blokadę umysłową...gapiłem się w kartkę i nic...a deltę w równaniu liczyłem chyba z pięć razy Później zmobilizowałem wszystkie siły i jakoś poszło. Mile zaskoczyło mnie zadanie z rozpadem promieniotwórczym. Ale i tak je spieprzyłem bo we wzorze pomyliłem... licznik i mianownik Tak idiotycznie się wyłożyć to tylko ja potrafię...Zadanie ze stereochemii było ciekawe ale na ostatnie 2 czy 3 podpunkty brakło mi czasu. A ludzie dziwnie się na mnie patrzyli jak próbowałem rozkminić konfigurację rs za pomocą obracania w rękach czterech długopisów. Puki co, czekamy do 8 grudnia
No ja wręcz odwrotnie. Za krzemiany stawiałem 18-20, dostałem 10 ;/
Za to za stereochemię 18 wpadło gładko
8 gru 2010, o 20:44
adi9304
**
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 21:04 Posty: 267 Lokalizacja: z Marsa
Jestem w lekkim szoku bo myślałem że nic z tego. Ale udało sie
_________________ "Solve et coagula"
8 gru 2010, o 21:29
gladzio
Pisalem juz na forum olchemu, ale mysle ze tutaj wiecej mi pomoze ktos.
Skad najlepiej nauczyc sie teorii o spektroskopii (pomijajac nauczyciela) ? Na co zwrocic uwage i wogole wszystkie wskazowki do tej dziedziny bylyby bardzo mile widziane. Oczywiscie pod olchem.
11 gru 2010, o 22:18
gek0
McMurry, Chemia organiczna tom III, oprócz tego Podstawy Chemii Fizycznej P.W. Atkinsa. No i naturalnie, internet
11 gru 2010, o 22:48
gladzio
Witajcie. Wracajac do spektroskopii. Na ukladach ktore dostalismy byla jakas tabelka z tylu z tego co pamietam byla to tablica przesuniec chemicznych. Wygladala ona mniej lub wiecej tak jak np ta: http://www.chemorganiczna.com/content/view/29/6/ czy nie jest to takie proste jak mysle? :>
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości