Zna ktoś może dokładny przepis jak i z czego syntezować p-nitroanilinę? Przekopałem już 3 książki od syntez i jest tylko m-nitroanilina. Będę zobowiązany za pomoc.
11 kwi 2010, o 09:43
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Otrzymuje się ją nitrując anilinę, przedtem grupę aminową zabezpiecza się bezwodnikiem octowym (ogranicza to reaktywność pierścienia i dzięki efektom sterycznym nieco poprawia wydajność podstawienia w położenie para). http://en.wikipedia.org/wiki/4-Nitroaniline
11 kwi 2010, o 10:05
andriejek1
A czy są jeszcze jakieś reakcje otrzymywania p-nitroaniliny?
11 kwi 2010, o 10:10
plchemik
Ja robiłem kiedyś p-nitroanilinę z takiego przepisu, jaki jest w załączniku.
Załączniki:
Komentarz: Synteza p-nitroaniliny p-nitroanilina.rar [25.52 KiB]
Pobrane 1172 razy
_________________ "Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta..."
11 kwi 2010, o 11:13
andriejek1
Po długich mękach ;p dotarłem do 3 metod otrzymywania p-nitroaniliny wraz z mechanizmami. 2 z nich opierają się na hydrolizie amidów a jeden na degradacji amidów Hoffmana. Jeśli ktoś z was byłby tak miły sprawdzając to i wytykając ewentualne błędy to będę mu dozgonnie wdzięczny. Oczywiście jeśli znacie jeszcze jakieś metody otrzymywania p-nitroaniliny to fajnie jakbyście je podali
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości