Witam serdecznie!
Zapewne znacie klasyczny zegar jodowy (kleik skrobiowy + kw. askorbinowy + I2 + H2O2), który to po pewnym czasie (w zależności od stężenia i ilości odczynników, głównie kwasu askorbinowego i nadtlenku wodoru) zmienia barwę z lekko pomarańczowej na ciemno-granatową. Ostatnio na pokazach widziałem jednak ciekawszą wersję, która po zmianie barwy na granatową po kolejnych paru sekundach znów robiła się pomarańczowa i tak przez ok 5 min (potem wszystko wylano do kranu).
I tu moje pytanie do osób bardzie światłych ode mnie, jak zrobić taki zegar? Wiem na pewno, że używano 6% nadtlenku wodoru i kleiku skrobiowego, jednak nie wiem jakie były pozostałe odczynniki (na miejscu mieszano roztwory z 3 kolb, jednak niewykluczone, że mogły zawierać więcej substancji, potem dodano kleiku skrobiowego i stale mieszano roztwór)
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Piotr94
15 kwi 2010, o 17:54
raymundo
@MODERATOR
Zobacz w doświadczeniach chemicznych pana Plucińskiego (e-book w mini SEKS'ie) o ile pamiętam tam było opisanych kilka reakcji zegarowych może i ta o której piszesz.
15 kwi 2010, o 18:12
piotr94
Próbuję znaleźć tę książkę (link w tamtym temacie wygasł...)
i nie chodzi mi tu o tę reakcję, bo prezentator sam mówił że używa nadtlenku wodoru i kleiku
15 kwi 2010, o 18:48
piotr94
EDIT:
niestety, w książce nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, przedstawione tam reakcje zegarowe są "jednorazowe"
15 kwi 2010, o 19:10
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości